Měla Adina Mandlová důvod ke smíchu?

adina cover
Ondřej Suchý je mužem mnoha talentů, ale jeho oblíbenou disciplínou je, jak se zdá, psaní biografií. Má jich na kontě více než dvacet. Tou poslední je knížka o Adině Mandlové, kterou si symbolicky nadělil ke svým nedávným semdesátým narozeninám.

V této knize hledá odpověď na to, čemu se to vlastně smála Adina Mandlová, jak je naznačeno v titulu nedávno vydaných memoárů Dneska už se tomu jenom směju.

Novinka nakladatelství Ikar obsahuje mnoho nových, dosud nezmíněných faktů, které se na světlo světa dostaly především díky jedinečné výpovědi hereččiny neteře Ludmily Mandlové-Pirillo, jediné její dosud žijící příbuzné. Jak se jí Ondřej Suchý dopátral?

Byl jsem varován, že se paní Mandlová-Pirillo vyhýbá jakémukoliv styku s veřejností a novináři. Přesto jsem zkusil ji oslovit a náhoda tomu chtěla, že ona byla Karlovaračka a jsme si generačně dost blízko. Já jsem dětství prožíval na festivale v Karlových Varech, kde jsem sbíral autogramy, kde shodou okolností tato holčička, Ludmila, také sbírala autogramy. Začali jsme tedy vzpomínat na padesátá léta a ona mi říkala, že ví, že jsem ji vyhledal kvůli Adině Mandlové. Trvalo to ale rok, než jsme si vypovídali všechny zážitky ohledně Karlových Varů a pak už to nemohla odmítnout a přiznala se, že má pozůstalost po Adině a že mi ji dá k dispozici.

IMG_4493

Ondřej Suchý

Ondřej Suchý samozřejmě pátral po věcech neznámých a také důkazech o Adinině smyslu pro humor. Na co vše autor knížky při pátrání narazil, se dočteme v knize. Objevil údajně nejen fotografie, ale také důkazy o tom, že Adina byla výtvarnice. Mimo jiné měla dokonce rozepsaný román, který ovšem psala v angličtině. Ondřej Suchý se vydal po stopách autorky do Anglie a na Maltu, kde žijí lidé, kteří mohli poskytnout podrobnější svědectví o tom, jaká vlastně Adina byla.

U zrodu tohoto životopisného projektu nestál Ondřej Suchý sám. Iniciátorem knihy byl Josef Škvorecký. Autor se s Josefem Škvoreckým dlouhá léta přátelil a natočili spolu rozhlasový pořad. Josef Škvorecký si přečetl knihy, které Ondřej Suchý napsal o Vlastu Burianovi a jiných. Autor Prima sezóny si ho vytipoval, protože sám s Adinou natočil hodiny a hodiny rozhovorů. Stejně tak s Lídou Baarovou. Požádal pak kolegu spisovatele, zda by nezhodnotil jeho knihu a pohled na Lídu Baarovou. V závěru Ondřeje Suchého přímo tlačil do dokončení knihy a zároveň mu také poslal kazety s rozhovory s Adinou Mandlovou. Když pak byla hotová knížka o Lídě Baarové, na žádost Josefa Škvoreckého se český novinář a textař „pustil“ do Adiny Mandlové.

zilkova-menzel-suchy

Autor s kmotry své knihy.

Jak už bylo řečeno, autor se rozhodl pokřtít svou novou biografii Čemu se smála Adina Mandlová? za přítomnosti dvou kmotrů, a to herečky Veroniky Žilkové a režiséra Jiřího Menzela. Všichni přítomní se samozřejmě velmi dlouho znají, ať už z filmových „placů“ či prken, která znamenají svět. Přítomnost Veroniky Žilkové nebyla v žádném případě náhodná. Zmíněná herečka totiž ztvárnila, jako první herečka v našich divadlech vůbec, Adinu Mandlovou v inscenaci Adina!. Mohla tedy během křtu zavzpomínat na atmosféru, která hru obestírala, a zároveň se zamyslela nad tím, jak moc toho vlastně stále mají tehdejší a současná divadla a jejich poměry společného. Jak probíhala příprava této divadelní hry?

Životopisný film, který měl o Adině vzniknout, končí scénou, kdy Adinu vypískají kolegyně z pódia. Je zde také dobře znát atmosféra, která v zákulisí v té době panovala. Adininy kolegyně napsaly ministrovi dopis, kde sdělily, že si nepřejí, aby zde vystupovala. Čechoameričanka Milena Jelínková, autorka scénáře ke zmíněnému filmu, obcházela české tvůrce, ale nikdo z nich to nechtěl natočit, neboť pro ně byla Mandlová německou „sviní“. Němci to nechtěli natočit, protože to byla Češka. Tak to nabídla Angličanům a ti řekli, že o Češce ani o Němce točit nebudou. Kvůli nezájmu ze strany filmařů se tak objevila myšlenka, že by na motivy tohoto scénáře mohla vzniknout hra v Divadle Na Vinohradech, kde Adina Mandlová také vystupovala.

Veronika Žilková, kmotra knihy.

Veronika Žilková, kmotra knihy.

Celá hra se zaobírá ani ne tak herectvím, ale spíše politickou proměnlivostí českých občanů, a jak herečka uvádí, jednalo se o jedny z nejzajímavějších „děkovaček“ za její kariéru, neboť značná část diváků odcházela znechucena, možná právě díky tomu, jak trefně hra vystihla povahu českého národa, jež se za posledních pár desetiletí nezměnila.

V publikaci Čemu se smála Adina Mandlová? nalezneme padesát svědectví osob, které k Adině měli jistý vztah. Jednou z těchto osoboností je mimo jiné také Jiří Menzel, kmotr knihy. Český režisér je známý svou náklonností ke krásným ženám, ke kterým Adina bezpochyby patří. Co Jiří Menzel říká na Adinu Mandlovou?

Já už jsem ji bohužel nestihl. Jinak bych ji rád poznal a do filmu obsadil. Byla to velice upřímná dívka. Když člověk čte její paměti, je překvapený, že byla nejen výborná herečka, ale také inteligentní ženská. Když je holka inteligentní, tak je to zároveň sexuálně přitažlivé.

Jiří Menzel spolu s Veronikou Žilkovou posléze popřáli knize, ať se jí daří a přinese mnoho radosti čtenářům všech věkových generací. Kniha se křtila opatrným pokropením šampaňským a následovala již tradičně autogramiáda nejen autora, ale také přítomné herečky a režiséra.IMG_4527

Na závěr padl již obligátní dotaz ohledně plánů do budoucna a dalších knih:

Myslím si, že teď si dám od herců pauzu. Před Lídou Baarovou a Adinou Mandlovou jsem měl rozepsanou knížku s názvem Ženy kolem Oldřicha Nového. Byl jsem osloven paní redaktorkou, zda bych nechtěl tuto knížku sepsat, neboť už jsem předtím nějaké biografie napsal, a já se tak začal pídit po tom, kde v Paříži chodil ve třicátých letech Oldřich Nový do kavárny a do cukrárny. Knížka vyjde koncem příštího roku a bude se jmenovat Svět Oldřicha Nového.

Publikace Čemu se smála Adina Mandlová? by rozhodně neměla chybět v knihovně každého čtenáře, kterého fascinují české osobnosti a jejich často trnitá a nezáviděníhodná cesta životem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČemu se smála Adina Mandlová?

Suchý, Ondřej

Ikar, 2015

Napsat komentář