Dějiny známé i neznámé

Náhled - historie
Studium historie může být neuvěřitelně rozmanitou disciplínou. Zatímco dávné dějiny se ztrácejí v mracích neznalosti, ty nedávné hoří kontroverzí. V dnešních tipech si připomeneme nejdůležitější události české historie, ale zároveň se zamyslíme nad kontroverzním jednáním Spojených států v posledních sto letech.

Dějiny, to nejsou jen jednotlivé události na časové lince, která prochází skrz naši historii. Dějiny se podobají klubku nití, kde je vše provázáno se vším a ani ten nejlepší historik tu spleť nikdy nemůže úplně rozmotat. O to těžší je vybrat z historie naší země právě 30 nejdůležitějších událostí. Jak posoudit, co je nejdůležitější, když vše souvisí se vším a každá událost vychází z té předchozí? Jak si s tak náročným úkolem poradil český novinář a spisovatel Jan Bauer? Abychom to zjistili, stačí pohlédnout do jeho nové knihy nazvané Převratné události v českých dějinách.

Převratné události v českých dějinách

Autor: Jan Bauer

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7466-700-8
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Převratné události v českých dějinách vydalo nakladatelství Alpress.

Proč se české dějiny odehrály tak, jak se odehrály? Které momenty naší minulosti byly rozhodující? Netradiční průřez vývojem českých zemí, počínaje bitvou u tajemného Wogastisburgu a konče „sametovou“ revolucí v roce 1989, i defilé postav kladně či záporně zapsaných do naší historie ukazují na mnoho zajímavých souvislostí.

Ukázka z knihy

Kníže Sámo je poněkud tajemnou historickou postavou. O tomto prvním slovanském vládci na našem území víme především díky zprávě kronikáře Fredegara. Podle ní Sámo, prý původně franský kupec, vedl vítěznou vzpouru západních Slovanů proti Avarům. Svoji mladou říši, či spíše svazek západoslovanských kmenů, pak upevnil tím, když asi v roce 631 ve třídenní bitvě pod jakýmsi hradem Wogastisburg porazil i vojsko východofranského krále Dagoberta I. Ale kdo vlastně byl onen Sámo a proč se jeho říše rozpadla hned po jeho smrti?
V polovině 6. století přitáhli ze své původní vlasti ve střední Asii do jižního Ruska a na Ukrajinu turkotatarští kočovníci Avaři. Porazili slovanské Anty a vytlačili je na Balkánský poloostrov. Avaři, stejně jako před nimi Hunové, s nimiž bývají ve starých kronikách často zaměňováni, a po nich Maďaři byli výtečnými jezdci a obávanými a velice krutými bojovníky.

Neváhejte si přečíst i další ukázku z této knihy.

————————————————

Už jsme si řekli, že dějiny se podobají zamotanému klubku nití. Pro potřeby druhé knihy musíme tuto metaforu ještě malinko rozšířit. Řekněme, že je to klubko nití dvou barev. Jedné zelené  hodné  a jedné červené  té zlé. Ty jsou do sebe zapleteny velice pevně. Nikdo nemůže prohlásit, že jedna strana konfliktu je dobrá a druhá zlá. Přesto se přesně tohle v našem dnešním světě děje – už od začátku dvacátého století jsou z evropského pohledu Spojené státy mocností dobra. Určitě tomu tak není bez důvodu, ale myslím, že se shodneme, že v mediální sféře chybí konstruktivní kritika americké politiky. Většina pokusů bohužel sklouzává do kategorie konspiračních teorií a nesmyslné démonizace tohoto státu. Nová kniha Olivera Stonea, Utajené dějiny Spojených států, se pokouší upozornit na historické nesrovnalosti v americké politické minulosti. Nesklouzne ale i ona k nepodložené kritice a obviňování? To budete muset posoudit sami.

Utajené dějiny Spojených států

Autoři: Oliver Stone, Peter Kuznick
Přeložila: Eva Kadlecová

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-264-0812-3
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Utajené dějiny Spojených států vydalo nakladatelství CPress.

Poznejte odvrácenou tvář amerických dějin!
Mysleli jste, že znáte americké dějiny? Tato kniha, bořící mýty o hodných a dobrotivých Spojených státech, vás přesvědčí o opaku.
USA se v průběhu 20. století staly světovou velmocí s největší ekonomickou a vojenskou silou, inovátorem v oblasti technologií, centrem světových financí a pro mnohé kulturním a demokratickým vzorem. Ale podobně jako jiná historická impéria, i to americké bylo budováno agresivní politikou a válkami. Oscarový režisér
Oliver Stone a renomovaný historik Peter Kuznick předkládají odvážně kritický přehled nejbolestnějších (a často také málo známých) aspektů amerických dějin – od anexe Havaje a invaze na Filipíny, podpory diktátorských režimů, zákulisní politiky a pletichaření během obou horkých světových válek a následující studené války až po období tzv. války proti terorismu po 11. září 2001 s vojenskými taženími na Blízkém a Středním východě. Tato jedinečná, často provokativní kniha nám ukazuje, jak často a daleko se během posledních sta let nechaly Spojené Státy odvést od proklamovaných demokratických hodnot.

Ukázka z knihy

Nový válečný vůdce, Winston Churchill, však svůj národ sjednotil. A v rámci něčeho, co lze nazvat zázrakem, dokázalo potlučené vojenské letectvo udržet Němce v historické bitvě o Británii v šachu. Churchill to nazval jejich nejskvělejší hodinou. A jako nový vůdce britského lidu se stal živou legendou.

Přestože většina Američanů chtěla, aby válku vyhrála Británie a Francie, podle Gallupova průzkumu v říjnu 1939 si 95% lidí přálo, aby se USA do války nepouštěly v podstatě ze strachu, že Británie opět  jako v roce 1917  zatáhne Ameriku do zbytečného světového konfliktu.

Roosevelt ve volbách v roce 1940 slíbilo, že již „žádní američtí chlapci nepůjdou do cizí války“. Přesto však nyní věřil, že Hitler je odhodlán podrobit si celý svět.

Pokud vás kniha zaujala, přečtěte si z ní ještě jeden úryvek.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete nejen dnes představené knihy.

Jaký máte názor na konspirační teorie? Napište nám do komentářů!

Náhledový obrázek pochází ze serveru FreeDigitalPhotos.net.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřevratné události v českých dějinách

Bauer, Jan

Alpress, 2015

zobrazit info o knizeUtajené dějiny Spojených států
Temné stránky americké historie od anexe Havaje po tažení v Iráku

Stone, Oliver - Kuznick, Peter

CPress, 2015

Napsat komentář