Další vesmírné nebezpečí

Cook_InvazeZVesmiru
Lidská rasa má opět namále a tentokrát za tím nestojí obří příšery ani zmutované hmyzí obludy, ale i tak jde o život. O život celé planety tak, jak jej známe. A boj je o to nelítostnější, oč nenápadněji probíhá.

Jednou z knih vydaných Knižním klubem v červenci 2015 byla Invaze z Galaxie (Invasion, 1997) od Robina Cooka. Překlad pochází od Veroniky Bártové.

Robin Cook je americkým autorem, narozeným v roce 1940 v New Yorku. Lékařskou profesi spojil s dráhou spisovatele již v roce 1972 vydáním své prvotiny The Year of Intern (Stážista, česky 1995, 2005 a 2012). Od té doby se stal známým hlavně svými romány právě z lékařského prostředí, i když sem tam se snaží zasahovat i do dalších žánrů a témat. Zatím poslední vydaná kniha Host (Hostitel) byla vydána letos a počet Cookových vydaných románů se tak úspěšně šplhá k polovině čtvrté desítky.

Invaze z Galaxie vychází u nás letos již ve třetím vydání, přičemž za druhým (2006) i třetím stojí Knižní klub, zatímco prvního se v roce 1998, tedy rok po vydání originálu, chopilo nakladatelství Ikar. Jedná se o čistou sci-fi stojící na nepříliš originální myšlence infiltrace cizích organismů do lidského genomu s cílem kolonizovat planetu modifikací hostitelské DNA k obrazu jedné z „prvotních“ ras. Cookova původní profese lékaře se v ní samozřejmě nezapře a stojí nejen za detailním vysvětlením metody invaze, ale i za skladbou hlavních hrdinů, jimiž, jak jinak, jsou studenti medicíny i lékaři. Cookovi je často vyčítáno, že jeho tvorba je si knihu od knihy více méně podobná a, upřímně, pokud by to mělo platit i pro Invazi z Galaxie, bylo by mi více méně záhadou, odkud pochází autorův literární věhlas a úspěch. Dá se však naštěstí předpokládat, že Cookův výlet do oblasti science fiction byl jen osamělým výstřelkem, jehož motivaci neznáme. Stylem, obsahem a provedením odpovídá Invaze z Galaxie románům tak o deset či dokonce dvacet let starším. Vyjít v té době, mohlo jít o svého druhu převratnou novinku. Bohužel, pár let před koncem tisíciletí nepřinesl autor nic nového a svůj handicap nedokázal, naneštěstí, dohnat ani formou. Přehnané vysvětlování očividných věcí leckterého čtenáře urazí a znudí. Nulová přítomnost nečekaných dějových zvratů i prosté erotické příhody, bez nichž by příběhu bylo nepochybně lépe – to vše ještě kupodivu neznamená, že kniha nemůže mít úspěch. Koneckonců, právě Knižní klub, jenž je na naší literární scéně jistou formou záruky kvality, by pravděpodobně nesáhl po dalším vydání, nemít pro toto Cookovo okrajové dílo dostatečný odbyt. Dá se předpokládat, že svou množinu čtenářů a případných obdivovatelů by si Invaze z Galaxie mohla najít u čtenářů dospívajících, a nebýt protkána všelijakými scénkami bouřících se hormonů, byla by skoro ideální i pro dětského knihomola.

Osmnáctá kniha Robina Cooka nejspíše nepatří mezi jeho nejlepší. Na druhou stranu, jen málokterý autor dokáže udržet stále stejnou laťku kvality, zvláště při takové intenzitě vydávaných děl. Naštěstí byl odskok do žánru vědecké fantastiky opravdu spíše jen ojedinělým pokusem než novým pravidlem, a dalších šestnáct publikací dosvědčuje, že Robin Cook má literárnímu světu stále co říci a že se mu to daří ne-li přímo skvěle, tak přinejmenším docela úspěšně.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeInvaze z galaxie

Cook, Robin

Knižní klub, 2015

Napsat komentář