Mezi Prahou a Moskvou

osudne_spojenectví
S tím, jak vzrůstá zájem o ruskou říši na východě, je třeba udělat si komplexní obrázek o její historii a především o jejích politických vazbách k naší zemi. Nejnověji se o to pokouší kniha Jaroslava Šedivého.


Titul Osudné spojenectví, opatřený podtitulem Praha a Moskva 1920-1948, který vydalo nakladatelství Mladá fronta v edici Tajný archiv, je dílem českého historika a bývalého politika Jaroslava Šedivého. PhDr. Jaroslav Šedivý, CSc. vystudoval historii a slavistiku na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Pracoval ve Slovanském ústavu Akademie věd v Praze, od roku 1957 byl vědeckým pracovníkem Ústavu mezinárodní politiky a ekonomie. Po invazi do Československa byl roku 1970 na šest měsíců uvězněn, po propuštění pracoval například jako lesní dělník, řidič a čistič oken. Za socialismu publikoval pod cizími jmény, knihu Pokořená revoluce vydal pod jménem Yvette Heřková, publikaci Metternich kontra Napoleon jako Jan Halada. Roku 1989 byl přijat do Prognostického ústavu Akademie věd a stal se poradcem tehdejšího ministra zahraničí Dienstbiera. Byl vyslancem ve Francii, Belgii, Švýcarsku a Lucembursku. V letech 1997-1998 byl ministrem zahraničních věcí ČR.

Kniha Jaroslava Šedivého se věnuje třicetiletému období vývoje naší zahraniční politiky ve vztahu k sovětskému Rusku, jež mělo v té době v čele velmi silnou a těžko odhadnutelnou osobnost. Autor líčí, jak se sovětské Rusko začalo z hospodářských důvodů zajímat o evropskou politiku, čímž se Evropě otevřel prostor, o nějž měl zájem i československý průmysl. Tento vstup do ruských obchodních zájmů inspiroval pokusy zahraniční politiky nalézt přijatelné formy spolupráce s pohlaváry ruské říše.

Publikace je rozdělena na úvod, tři hlavní kapitoly a epilog. Tři části chronologicky dělí text na dobu předválečnou, válečnou a poválečnou. V první části autor stručně charakterizuje základní tendence ve vývoji zahraniční politiky Československa a Sovětského svazu a zaobírá se i hladomorem v Rusku roku 1921a janovskou konferencí. Druhá část se zabývá československo-sovětskými vztahy ve válečném období a jaltskou konferencí. Konečně třetí část se věnuje jednáním v Postupimi, problematikou Marshallova plánu a počátkům studené války.

Ačkoli se autor zabývá velmi propletenými a složitými mezinárodními vztahy, dokázal věc pojmout způsobem, jenž zaujme i nezainteresovaného diváka. Nesnaží se předkládaná fakta zbytečně zatěžovat podružnými informacemi, ale naopak často vysvětluje a činí zajímavým to, co by popsáno jiným způsobem vyznívalo nudně a nezáživně. Často využívá dobových pramenů, například korespondence či projevů hlavních aktérů československo-sovětských vztahů, což jeho text činí důvěryhodnějším a barvitějším.

Titul Osudné spojenectví doporučuji především čtenářům, jež se o problematiku moderních dějin a hlavně československo-sovětských vztahů hlouběji zajímají, ale porozumí jí i lidé, v historii se příliš neorientující. Díky čtivému slohu zaujme kniha i ty, kteří neholdují odborné literatuře plné cizích slov a termínů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsudné spojenectví
Praha a Moskva 1920 - 1948

Šedivý, Jaroslav

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář