Nástrahy Sonorské pouště

potulny-kovboj-nahled
Často s úsměvem vzpomínáte na dětství strávené hltáním románů Karla Maye? Snili jste o prohánění se pláněmi spolu s oblíbenými hrdiny? Pokud máte slabost pro dobrodružné romány z prostředí amerického pohraničí, román Louise L’Amoura je vám napsaný na míru.

Z produkce nakladatelství Alpress se dnes zastavíme u románu autora francouzsko-irského původu Louise L’Amoura. Jakožto chlapec vyrůstající v Severní Dakotě L’Amour již od útlého věku vstřebával veškeré informace proudící z dědictví a původu jeho rodiny. Jedním ze stěžejních bodů historie rodu L’Amourů bylo skalpování autorova pradědečka, jenž byl zajat kmenem Sioxů. Zakořeněnost L’Amourovy rodiny v americkém pohraničí a styk s kmeny původních obyvatel zapříčinili vznik několika desítek románů, které velice věrně vykreslují povahu amerického konfliktu devatenáctého století.

L’Amour svůj román vydal pod názvem „Shalako “, což je kromě jména hlavního hrdiny zároveň název fiktivního města, které měl v plánu za svůj život postavit. Mělo se údajně jednat o typické městečko, které bychom našli v devatenáctém století v americkém pohraničí. L’Amourův román byl mimo jiné převeden na filmová plátna a samotného hrdinu Shalaka pak ve filmové podobě ztvárnil Sean Connery.

Potulný kovboj v sobě snoubí věrnou podobiznu indiánských kmenů v neustálém střetu s bělochy přicházejícími k hranicím, romantickou zápletku a útěk před smrtí a bez pochyb pasuje do knihovničky každého fanouška příběhů plných odvahy, nenávisti, odvahy a lásky.

 

Zachmuřený běloch jménem Shalako umí být lstivý jako indián. Nedůvěřuje ničemu tak jako své zbrani a svému koni. Teď se potulný kovboj Shalako chystá úplně sám přejet bezútěšnou Sonorskou poušť, území ovládané Apači. Nečekaně mu však zkříží cestu skupina lovců z Evropy a krásná bezbranná žena v úzkých. Kovboj se k nim nemůže otočit zády. Protože někde v poušti číhá nebezpečný apačský náčelník a ten pro ně plánuje nejkrutější možnou smrt…

 

Ukázka z knihy

Byl to Tats-ah-das-ay-go, Rychlý zabiják, apačský bojovník obávaný dokonce i mezi svými lidmi. Tento prohnaný mistr klamu a strategie se teď díval na západ a přemýšlel. V opuštěném ranči, kde lovecká výprava barona Fredericka von Hallstatta chystala ohniště na vaření, se náhle od jednoho z ohňů zvedl muž a pohlédl do šera. Byl to šlachovitý, divoký chlap s jemnými chlapeckými vousy na hranaté bradě a vysokými lícními kostmi. Jeho hubený krk trčel z umaštěného límečku košile a díval se do dálky, jako by k němu odtamtud dolehl nějaký zvuk. Kolt ráže .44 na jeho stehně byl smrtící zbraní.

Bosky Fulton byl pistolník, o němž nikdy neslyšel ani Tats-ah-das-aygo, ani Shalako Carlin. Nevěděl, že se jeho život brzy nedělitelně propojí s životy těch dvou a dívky Iriny, kterou znal. Avšak tahle noc ho zneklidňovala. Venku na poušti zastavil Shalako koně u trsů květiny ocotillo a v tomto chatrném úkrytu se rozhlížel po krajině a hledal cestu.

„Každý Apač,“ řekl konverzačním tónem, „ví už ve dvanácti letech o taktice to, co o ní ví Frederick, a má za sebou tvrdou školu. Jejich bojištěm je poušť a znají každou její podobu. Každou operaci, kterou se váš Frederick naučil z knih, se oni naučili v bitvě. A nemají žádnou základnu, kterou by museli bránit, ani zásobovací trasu, o kterou by se báli.“

„Co jedí?“ Rozmáchlým gestem ukázal na okolní poušť. „Nevidíte je, ale v dohledu je tucet poživatelných rostlin a půl tuctu takových, co se dají použít jako medicína.“ (str. 1)

Jste-li příznivcem westernového žánru a tento titul vás zaujal, neváhejte pokračovat ve čtení ukázky.

 

Potulný kovboj

Autor: Louis L’Amour
Přeložil: Ondřej Duha

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 130×207 mm
ISBN: 978-80-7466-696-4
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Potulný kovboj vydalo nakladatelství Alpress.

 

Louis L’Amour

„Dívám se na sebe skrze vypravěčské brýle. Považuji se za trubadúra, potulného vypravěče příběhů, muže postávajícího ve stínu táborového ohně. Jako vypravěče by si mě lidé měli pamatovat,“ řekl o sobě Louis L’Amour, který celý svůj život zasvětil historickému bádání, které mu poskytlo nevídanou znalost nejen lidí, ale také událostí a výzev, kterým čelilo americké pohraničí. Kromě dalších velice významných ocenění obdržel L’Armour v roce 1983 Zlatou medaili kongresu a stal se tak prvním romanopiscem, kterému byla kongresem udělena cena za celoživotní dílo.
(Informace o autorovi byly převzaty a přeloženy z autorova profilu na stránkách Amazon.)


alpressKnižní nakladatelství Alpress zaujímá na trhu s knihami jedno z předních míst a pro své čtenáře vydává knihy nejznámějších světových i českých autorů ve všech žánrech. Především to jsou romány pro ženy, romány pro muže, světová literatura, thrillery, dobrodružné a historické romány, příběhy ze života, knihy pro děti a mládež, komiksy, a také populárně naučná literatura z oblasti esoteriky, hobby, sportu. Nechybí knihy o zdraví, zdravé výživě a také velmi žádané knihy záhad.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePotulný kovboj

L´Amour, Louis

Alpress, 2015

Napsat komentář