Havran přilétl do Čech. Dánský Nesbø představil českým čtenářům další díl své detektivní série

DSC_0185
Zatímco v rodném Dánsku je Michael Katz Krefeld nejprodávanějším autorem detektivních příběhů, čeští čtenáři se s jeho tvorbou poprvé seznámili teprve vloni, kdy u nás vyšel jeho thriller Vyšinutí. Tonutí, druhý díl detektivní série s vyšetřovatelem Havranem, přijel autor do Prahy představit osobně.

Michael Katz Krefeld není na poli spisovatelství žádným nováčkem. Svou literární kariéru odstartoval thrillerem Před bouří, která oslovila nejen čtenáře, ale vynesla mu i cenu Dánské akademie kriminálního románu za debut. Úspěchu se dočkaly i další Krefeldovy knihy. Nejvíce pozornosti na sebe autor strhl po vydání svého v pořadí již čtvrtého románu Padá černý sníh, jenž se stal dánskou detektivkou roku. Krefeld za něj získal dokonce nominaci na prestižní skandinávské ocenění Skleněný klíč (v originále Glasnyckeln), který se uděluje za nejlepší kriminální román a mezi jehož držitele patří Jussi Adler-Olsen, Stieg Larsson nebo Jo Nesbø.

Michael Katz Krefeld

S posledním zmíněným autorem je často Michael Katz Krefeld srovnáván, a to nejen pro svůj drsnější vzhled, ale hlavně kvůli podobnému hrdinovi. Od roku 2012 se totiž Krefeld věnuje plánované osmisvazkové detektivní sérii, v níž se hlavní postava, soukromý detektiv Thomas Ravnsholdt přezdívaný Havran dostává hned do osmi různých velkoměst. Zatím ho jeho vyšetřování zavedlo do Stockholmu a Berlína. Autor na tiskové konferenci, jež se konala ve středu 2. září v Divadelním klubu Divadla Bez zábradlí, přiznal, že jednou z metropolí, kam se Havran podívá, může být i Praha.

Moderátorka tiskové konference Denisa Novotná s Michaelem Katzem Krefeldem a Markétou Klikovou

Moderátorka tiskové konference Denisa Novotná s Michaelem Katzem Krefeldem a Markétou Klikovou

Prahu Krefeld nenavštívil letos poprvé. Svou první cestu za krásami našeho hlavního města podnikl již v roce 1992.

„Hodně jsem se zajímal o film a filmovou historii, a proto jsem rozhodl navštívit místní filmovou školu. Již tehdy byl český film velkým pojmem.“

Předtím, než se stal Michael Katz Krefeld spisovatelem, čímž si splnil svůj sen, působil jako úspěšný scénárista. Autor prozradil, že psaní televizních seriálů ho naučilo dvěma věcem – odevzdávat práci včas a psát rychle a efektivně.

Šéfredaktor nakladatelství Paseka Jakub Sedláček přiznal, že získat práva na Krefeldovu sérii nebylo snadné, o jeho knihy byl mezi českými nakladateli tak velký zájem, že o práva na překlad museli zabojovat v aukci.

DSC_0120

Jakub Sedláček z nakladatelství Paseka

Během tiskové konference, kterou vedla paní Denisa Novotná, jsme se ještě o slavném dánském spisovateli dozvěděli, že psaní románu mu zabere zhruba jeden rok, z čehož dvě třetiny času stráví získáváním informací potřebnými pro dosažení co největší autenticity příběhu.

Na otázku, zda by souhlasil s filmovou adaptací své série o Havranovi, autor odpověděl, že nabídku na zfilmování svých románů již dostal, a to přímo z Hollywoodu, ale s díky odmítl, protože by byl rád, kdyby se toho ujala evropská produkce. Jedním dechem ještě dodal, že by s filmy rád počkal, dokud nevyjde více dílů. Zatím totiž autor publikoval z této řady pouze dvě knihy, Vyšinutí a Tonutí. V listopadu má vyjít jeho další román Sekta a po ní by měl následovat Stesk.

DSC_0100

Romány Tonutí a Vyšinutí

Sympatický spisovatel působil během celé tiskové konference uvolněně a občas i zavtipkoval. Na dotazy odpovídal ve své mateřštině, o jejíž překlad se postarala tlumočnice Markéta Kliková, jež přeložila do češtiny i obě Krefeldovy knihy.

Michael Katz Krefeld s překladatelkou Markétou Klikovou

Michael Katz Krefeld s překladatelkou Markétou Klikovou

Jak Vyšinutí, tak i Tonutí nabízejí neobvyklou dávku napětí a brutality. Autor bez jakýchkoliv příkras popisuje jak drsné prostředí obchodu s bílým masem, tak i děsivé praktiky, jež se používaly už za časů NDR. Krefeldův cit pro gradaci a správné načasování dělá z obou jeho románu v rámci kriminálních thrillerů pozoruhodné kousky.

Přestože, jak sám autor na tiskové konferenci uvedl, je konkurence hlavně mezi skandinávskými spisovateli v tomto žánru obrovská, Krefeld z ní nemusí mít žádné obavy. Jeho romány jsou velmi propracované, nabízejí zajímavá témata a uspokojí i ty nejkrvežíznivější čtenáře, jež touží po jedinečných způsobech mučení a vraždění.

Michael Katz Krefeld

Michael Katz Krefeld

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVyšinutí

Krefeld, Michael Katz

Paseka, 2014

zobrazit info o knizeTonutí

Krefeld, Michael Katz

Paseka, 2015

Napsat komentář