Závěrečný díl trilogie, která šokuje i otrlé čtenáře

pythiiny_rady
Trilogie Slabost Victorie Bergmanové vstoupila do povědomí čtenářské obce jako dílo nevhodné pro slabé povahy. Jakého závěru se dočká příběh plný pedofilie, brutálních vražd, krevní msty a násilí?


Titul Pýthiiny rady, závěrečný díl severské krimi série Slabost Victorie Bergmanové, vycházející s podtitulem Vraždy a psychoterapie, je společným dílem dvou švédských spisovatelů Jerkera Erikssona a Håkana Axlandera Sundquista, vystupujícími pod uměleckým pseudonymem Erik Axl Sund. Sundquist je výtvarník, hudebník a zvukař, Eriksson producent Sundquistovy elektropunkové skupiny „i love you baby!“. Jejich literární prvotina Vraní dívka (recenzi na knihu si můžete přečíst zde) a současně první díl trilogie Slabost Victorie Bergmanové získala zvláštní cenu Švédské akademie autorů krimi za „hypnoticky fascinující psychoanalýzu zpracovanou formou kriminálního románu“. Čtenářsky úspěšný byl i druhý díl série, pojmenovaný Hladový oheň (rovněž na tuto knihu si můžete přečíst na našich stránkách recenzi).

Kriminální komisařka Jeanette Kihlbergová se pokouší rozplést klubko záhad, jež oplétá temné případy vražd a pedofilie. Zatím netuší, že osoba, která jí začala být velmi blízká, má šokující minulost přímo související s jejím vyšetřováním. Victoria Bergmanová alias Sofia Zetterlundová, soukromá psycholožka a milenka Jeanette Kihlbergové, se zase musí ponořit do vlastní osobnosti, jež se kvůli sexuálnímu zneužívání v dětství několikanásobně rozštěpila. Podrobí samu sebe psychoterapii, mající uzdravit její těžce zraněnou duši. Je za bizarní vraždy zodpovědná ona, nebo jde o dílo její biologické dcery, mající podobný osud?

Snad více než v předchozích dílech série autoři zabředávají do toho nejhlubšího bahna lidské společnosti. Brutální vraždy, kruté znásilňování a sexuální zneužívání dětí, psychické týrání a bezohledná lhostejnost úřadů k tomu všemu, to je obsah knihy v několika slovech. Čtenář může být při čtení příběhu šokován i znechucen, ale hlavně bude nucen přemítat nad tím, kolik takových podobných příběhů se odehrává v reálném světě, za oponou všedního života, možná přímo v jeho sousedství.

Autoři dokázali dokonale vystihnout psychologii postav, která je kvůli tomu, že kniha pojednává o různým způsobem psychicky narušených jedincích, obzvláště složitá a spletitá. Velmi živě jsou popsány i myšlenkové pochody hlavních postav, některé dokonce tak věrohodně, že se čtenář na nějakou dobu ocitne v jejich kůži a prožívá s nimi strach, úzkost i pocit bezmoci, tedy přizpůsobí své duševní rozpoložení příběhu.

Jelikož množství osob v knize je veliké a vztahy mezi nimi složité, vložili autoři na samý začátek knihy soupis hlavních postav se stručným popisem jejich role v příběhu. Tuto invenci nelze hodnotit jinak než kladně, jistě je mnoho čtenářů, kteří se již začali v příběhu ztrácet a potřebovali tímto způsobem oživit paměť. Zajímavým nápadem jsou rovněž „flashbacky“ do minulosti, pomáhající postupně osvětlit mnohá fakta, zůstávající dosud nejasná.

Kniha Pýthiiny rady a vůbec celá série Slabost Victorie Bergmanové je velmi rozporuplná. Na jednu stranu je to drsné čtení, vzbuzující ve čtenářích ty nejhorší pocity, na stranu druhou jde o velmi napínavý, originální a poutavě napsaný thriller. Ačkoli příběh je místy lehce překombinovaný a občas jsem měla pocit, že záměr šokovat zvítězil nad snahou o věrohodnost, nebojím se knihu doporučit s varováním, že citlivější povahy by možná měly sáhnout po něčem méně násilném.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVraní dívka 3: Pýthiiny rady

Sund, Erik Axl

Knižní klub, 2015

Napsat komentář