Jak to bylo s Rathem…

rath
Radek Kedroň napsal knihu, která vnáší světlo do temnoty jednoho velkého a všeobecně známého korupčního případu. Podložena patřičnými dokumenty odpovídá na nespočet otázek kolem osoby Davida Ratha a dalších lidí, zapletených do dané kauzy.

David Rath, Petr Kott a Kateřina Pancová. Všichni tři vystudovaní a ambiciózní lékaři. Měli léčit a uzdravovat. Maskováni bílými plášti však do středočeského kraje zavlekli jednoho z nejzákeřnějších parazitů současnosti – klientelismus. Celé večery přepočítávali úplatky. Miliony brali, ač měli jasné signály, že po nich policie jde. Přesto jim jejich chamtivost nedala vydechnout.

Radek Kedroň, autor knihy Operace Rath, více než tři roky sledoval pozadí největšího korupčního případu novodobé české historie. Shromáždil dokumenty z vyšetřování, zpovídal státní zástupce, detektivy i svědky. Sestavil tak téměř dokumentární rekonstrukci kauzy, která nahlíží notoricky známý příběh z dosud neznámých úhlů. I když se kniha opírá o soudní a policejní protokoly, nejde o mechanický přepis odposlechů. Zprostředkovává unikátní pohled do prostředí elitních policejních kriminalistů, kteří víc času a energie spálí bojem se šéfy a zastaralou technikou, než se skutečnými pachateli. Spis Důvěra, do nějž Rathovu kauzu uzamkli, utajovali kvůli obavám z prozrazení dokonce i před svými veliteli. Kniha popisuje i zvraty, jichž se příběh dočkal. Vyšetřující policisté se v konečné fázi případu stali sami lovnou zvěří a muž, který policisty zalarmoval a spolupracoval s nimi, si vysloužil postavení persona non grata. Text hledá i odpovědi na dosud otevřené otázky: Jak se podařilo policistům nasadit odposlechy přímo do kuchyně korupčního spolku? Kdo policejní operaci předčasně vyzradil? Kdo na lavici obžalovaných chyběl? V neposlední řadě kniha analyzuje propletenec osobních vztahů mezi ústřední trojicí Rath – Pancová – Kott. Zkouší dešifrovat jejich motivaci, odkrývá jejich plány s ukořistěnými penězi i malé lidské slabosti. Ze všeho nejvíc ovšem text dokládá, že manipulace při zakázce na opravu buštěhradského zámku nebyla ojedinělou, osamocenou akcí. Symbióza klientelistické sítě a hejtmanského aparátu dospěla ve Středočeském kraji do stádia systémové, organizované korupce, z níž se podařilo nasvítit jen úzkou výseč.

 

Operace Rath

Autor: Radek Kedroň

Počet stran: 263
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7429-600-0
Doporučená cena: 268 Kč

Knihu Operace Rath vydalo nakladatelství Vyšehrad.

 

Ukázka z knihy

Středa, 6. června 2012

Davida Ratha přivedli k řečnickému stupínku v Poslanecké sněmovně tři nakrátko ostříhaní policisté. Vězeň číslo 1 sice neměl pouta, ale jeho doprovod na parlamentní půdě vzbudil pohoršení.  „Fuj! Hanba!“ pokřikovali poslanci z levé strany sálu.

„Ta demonstrace policejní síly je tady zcela evidentní. To se ještě nestalo, aby na půdě Poslanecké sněmovny seděli ozbrojení policisté. My se posouváme z parlamentní demokracie spíše k policejní demokracii,“ dotkl se Rath hned na začátku nejcitlivějšího místa.

Na tohle rétorické cvičení se důkladně připravil. Měl na to tři týdny a závisela na něm jeho další budoucnost. Kdyby se mu bývalo podařilo přesvědčit kolegy z poslaneckých lavic, že se stal obětí policejního spiknutí, měl by vyhráno. Imunita by jej uchránila před dalším stíháním a pak by už bylo jen otázkou času, kdy by podstatu případu zamlžil a překryl konspiračními teoriemi.

„Prý abych neuprchl,“ začal Rath rozebírat svůj převoz. „Můžete mně říct, kam bych já při své známosti mohl uprchnout?  Za rohem by mě tady chytli. Kam bych prchal? Mám malé děti, jednaosmdesátiletého otce, kořeny a věci v České republice. To je přece absurdní. Tomu přece nikdo nemůže věřit. Kdyby mně dneska místo těch vrtulníků, motorek, ozbrojenců, zakuklenců, neprůstřelných vest, kdyby mně dali lístek na autobus z Litoměřic, tak sem stejně přijedu. Sám. A stát aspoň ušetří. Ušetří za dnešní transport možná statisíce. A proč bych sem nepřijel? Já jsem sem přijel vám říci, jak to ve skutečnosti je.“

Tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg seděl vlevo za Rathovými zády. Věrný svému marketingovému sloganu když se kecají blbosti, tak spím začal neskrývaně klimbat. S Rathem to přímo nesouviselo, usínal bez ohledu na to, zda se zrovna schvalovaly stěžejní zákony, nebo se jen bezobsažně řečnilo.

Rathův projev zatím spadal do druhé kategorie. Řečník D. R. zvolil rafinovanou taktiku: rozhodl se vyvracet fámy, které nikdo nešířil. A přifukovat fakta, která v té době nezasvěcení neznali.

„Začali s tím někdy v prosinci a je zajímavé, že už v prosinci a v lednu měla policie určité závažné indicie o tom, že může docházet k nějaké trestné činnosti. A nic nedělala. Dál sledovala, poslouchala. Proč nic nedělala? Odpověď je jednoduchá, tehdy tam v tom nebyl David Rath. Tehdy nemohl být přichycen. Tak policie sledovala. Únor, březen, duben, květen. A v polovině května konečně do té pasti ten hlupák prostě vlezl. Past sklapla. Troubu měli tam, kde ho potřebovali,“ prohlásil uštěpačně.

Jak lest, kvůli níž se mu v rukou ocitla krabice se sedmi miliony korun, vyšetřovatelé vykonstruovali, nevysvětlil. Jen naznačoval cosi o masivním nasazení operativní techniky. Poslanci i diváci sledující televizní přenos museli nabýt dojmu, že exhejtman se nechtěně ocitl ve vile vyvolených, kterou policejní technici prošpikovali kamerami skrz naskrz. (str. 170–171)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Radek Kedroň (* 1979) pracoval v minulosti v reportérském oddělení Hospodářských novin a MF Dnes, dva roky vedl domácí zpravodajství časopisu Týden, od roku 2012 šéfuje zpravodajskému serveru Lidovky.cz. Specializuje se především na bezpečnostní problematiku. Odtajnil například jména agentů StB pracujících v Hradní stráži Václava Havla, detailně zmapoval tuneláž státního Fondu dětí a mládeže, publikoval sérii textů o dodávce českých zbraní do válčící části Afriky, v níž se angažovali i vrcholoví politici. Podílel se na projektu Konta X, který prověřoval majetek politiků, nebo přinutil Poslaneckou sněmovnu, aby zveřejňovala jména takzvaných létajících politiků.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Vyšehrad.


Nakladatelství Vyšehrad bylo založeno v roce 1934 v Praze a se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout vám kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOperace Rath
Pohled do zákulisí policejního vyšetřování

Kedroň, Radek

Vyšehrad, 2015

Napsat komentář