Vydejte se na romány dlážděnou cestu historií

Náhled historie
Pokaždé, když otvíráte novou knihu, přijímáte tím pozvání k objevování něčeho nového, tajemného. Současní autoři nás velice rádi zvou do světů fantaskních či vesmírných, ale bychom našli originální prostředí a neuvěřitelné záhady, není nutné opouštět náš svět, stačí se podívat za sebe. V dnešních tipech se ponoříme do neuvěřitelných hlubin lidské historie.

Na cestě za první knihou musíme pohlédnout zpět až o 2000 let, do doby těsně před vznikem Římského císařství. Mezitím, co slavný Julius Caesar vede své tažení Gálií, Marcus Licinius Crassus shromažďuje armádu pro boje s Parthy. Přestože je Stříbrný orel druhým dílem trilogie, můžete se zkusit do knihy ponořit i bez znalosti prvního dílu. Autor nás na pozadí strhujícího příběhu bývalého gladiátora, seznámí s mnoha fakty o životě v nejslavnější říši, kterou tento svět kdy poznal.

Stříbrný orel

Autor: Ben Kane
Přeložila: Jaroslava Hromadová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-517-1
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Stříbrný orel vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Hlavními postavami první části trilogie Zapomenutá legie jsou dvojčata otrokyně, gladiátor Romulus a Fabiola, kterou prodají do nevěstince, a gladiátor Brenn, jehož rodinu Římané vyvraždili a z něho učinili otroka. Když se Brennovi a Romulovi naskytne příležitost, uprchnou z Říma a přidají se ke Crassově armádě, která se chystá na tažení do Parthie. Tam se spřátelí s Tarquiniem, jedním z posledních Etrusků, věštcem a skvělým bojovníkem, a společně putují na druhý konec světa. V Stříbrném orlovi sledujeme Crassovu armádu, která na druhém konci světa neúspěšně bojuje a prohrává. Naše trojice – Brennus, Tarquinius a Romulus – padá do zajetí Parthů. Fabiola, která se pohybuje v urozených kruzích, se zaplétá do římské politiky. Uprchne z města a doufá, že najde svého milence Bruta, který s Caesarem míří do Alexandrie. Autor čtenáře seznamuje s přesnými historickými podrobnostmi, aniž by tím oslaboval spád děje. Příběh dospěje ke svému konci ve třetím, závěrečném svazku s názvem Cesta do Říma.

Přečtěte si ukázku z knihy.

————————————————

S druhou knihou se posuneme o 1000 let dopředu, do století jedenáctého a navíc do charismatické Anglie. Stejně jako Stříbrný orel, i Sedlákův soud je součástí knižní série a také není prvním dílem. Martin Jensen vytváří celou historickou detektivní sérii a my se právě díváme na její již třetí pokračování. Naštěstí jsou knihy provázány jen velmi volně, a tudíž není žádný problém začít právě zde.

Sedlákův soud

Autor: Martin Jensen
Přeložila: Markéta Kliková

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-259-0380-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Sedlákův soud vydalo nakladatelství Plus.

Na jaře roku 1019 začíná být Halfdan z lenošení v Peterborough otrávený a přijde mu vhod, když Knut nechá jemu i jeho pánovi Winstonovi vzkázat, že pro ně má další úkol. Tentokrát se mají vypravit do Východní Anglie a vyčmuchat, co se říká o králově pravé ruce, jarlovi Thorkelovi. Na cestu se s nimi vydává i Winsotonova družka Alfilda. Cestou se spojí se sedlákem Arnulfem a několika jeho sousedy mířícími do Thetfordu, kde panskému soudu hodlají předložit zjevně banální případ znásilnění otrokyně. Krátce po soudním procesu však dojde k vraždě; je možné, že by jejím důvodem mohlo být zneužití mladé otrokyně? A jakou cenu má slovo sedláka oproti slovu mocného théna?

Ukázka z knihy

Eadred neomylně zasáhl šípem cíl.
Klášterní střelec byl nejlepší lučištník, jakého jsem kdy potkal. Dokázal zamířit hrotem šípu i na kořist v letu a v podstatě pokaždé ji trefit.
Husu zasáhl těžký ptačí šíp, zarazila se v letu, svěsila křídla a krouživě padala k zemi za šípem, který zčeřil vodní hladinu o okamžik dřív než mrtvý pták. Sotva se dotkla vody, uposlechl Eadredův dlouhonohý pes pánovo tlumené hvízdnutí, vrhl se do vody a vrátil se s kořistí v tlamě.
Uznale jsem se na střelce zakřenil a s rukou v kříži se protáhl. Zhluboka jsem vdechl čerstvý jarní vzduch a zahleděl se za hejnem bernešek letících na sever spočinout na noc na blatech
S Eadredem jsem se spřátelil v zimě. Krátce před Vánoci jsem ho zachránil v pivnici před nakládačkou, když si chtěl začít s nesprávnou holkou.

Pokud vás zaujala tato kniha, neváhejte si přečíst ukázku celou.

————————————————

Na konec našeho krátkého historického výletu se vrátíme do našich rodných luhů a hájů. Století patnácté se už pohodlně usadilo na svém trůnu a právě se narodil Ladislav zvaný Pohrobek, po otci Habsburk, po matce Lucemburk. Poslední LucemburkPoslední ze slavného rodu, který našim zemím vládl přes sto let, a ze kterého pocházel i nejslavnější český král Karel IV, jemuž vděčíme nejen za slavný most a universitu.

Poslední Lucemburk

Autorka: Hana Whitton

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-242-4829-5
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Poslední Lucemburk vydalo nakladatelství Knižní klub.

Ladislav řečený Pohrobek byl poslední český král, v jehož žilách kolovala po pradědovi Karlu IV. lucemburská a přemyslovská krev. Narodil se čtyři měsíce po smrti svého otce Albrechta Habsburského jako čtvrté dítě Alžběty Lucemburské, dcery Zikmunda Lucemburského, a po smrti staršího bratra Jiřího se stal jediným dědicem české a uherské koruny. O ty však měla zájem řada dalších mocných osob a historický román plný intrik, vášní, bojů o moc, ale i hlubokých citů zachycuje dramatické období v dějinách střední a východní Evropy.

Ukázka z knihy

Alžběta Lucemburská vrhla ještě poslední pohled do zrcadla, potom je rázně odložila a jedním rychlým gestem propustila komorné i dvorní dámy. Nechtěla, aby jí z tváře vyčetly rozladění, které v ní odraz v té nelichotivé lesklé ploše pokaždé vyvolal.
Věděla, že to i tentokrát dopadne tak jako vždycky, ale nedokázala se té pošetilé marnivosti ubránit.
Co na tom, že krásy zrovna nepobrala! Má jiné poslání než plytce okouzlovat muže, jejichž náklonnost tak jako tak přetrvá stejně dlouho jako sníh na jarním slunci.
Pochází z vysoce urozeného rodu, je přece jedinou dcerou Zikmunda Lucemburského, císaře Svaté říše římské. A císařem byl i její děd Karel IV. a provdána je zase za věhlasného Albrechta Habsburského.
Ne, ona se nemusí prosit o obdiv, nemusí žebrat o zájem a úctu okolí. Jejím úkolem je zmnožit královský rod a dát manželovi syna.

To ale není celá ukázka! Přečtěte si i její pokračování.


Napište nám do komentářů, které historické období je dle vás to pravé pro napínavý román!

Nahlédněte také do aukcí, které pořádáme.

Úvodní obrázek pochází ze serveru Unprofound.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStříbrný orel

Kane, Ben

Vyšehrad, 2015

zobrazit info o knizeSedlákův soud
Detektivní román ze středověké Anglie

Jensen, Martin

Plus, 2015

zobrazit info o knizePoslední Lucemburk

Whitton, Hana

Knižní klub, 2015

Napsat komentář