Chytré středy: Životní koučování a sebekoučování

nahled_koucovani_grada
V knize Životní koučování a sebekoučování z edice Poradce pro praxi se dozvíte o tom, jak pracují životní koučové, o jejich zkušenostech, způsobu myšlení a jednání. Není to jen kniha pro informaci, ale také je to návod k použití – pro koučování i sebekoučování. Přečtěte si ukázku…

Životní koučování a sebekoučování

 

Koučujte sami sebe

Každý může koučovat sám sebe – do jisté míry

Pokud chcete vzít svůj život do vlastních rukou, můžete si přizvat na pomoc profesionálního kouče. Chcete-li jinou alternativu (vždy je dobré najít aspoň jednu další), můžete se pokusit koučovat sami sebe. Co to obnáší? Nic víc než začít se na sebe dívat očima nestranného, nezaujatého pozorovatele, který to s vámi myslí dobře a vede s vámi stálý dialog. A vy k němu máte důvěru a jste mu otevřeni. Nebráníte se, nic před ním netajíte, nemáte k němu odpor ani náklonnost, přijímáte a zvažujete každé jeho slovo.

Člověk očima druhých lidí

Obecně se ví, že člověk udělá dobře, když se na sebe občas podívá očima druhých lidí. To je dobrá průprava pro sebekoučování. Může to být buď mentální operace podložená určitou představivostí a odstupem od sebe sama, nebo může jít o jednoduché dotazování: „Jak se ti jevím jako kamarád a co bych na svém chování mohl změnit?“ Je dobré kontaktovat několik lidí, kteří vás dobře znají a zároveň mají dost odvahy nalít vám čistého vína.
Pak je ještě třetí možnost: dobře si všímat, jak na vás reagují lidé, s nimiž v průběhu dne přicházíte do kontaktu, co signalizují mimoslovně. Nejlepší variantou je kombinovat všechny tři možnosti.

Kouč jako zahradník

Práce kouče je podobně specifická profese jako profese učitele nebo zahradníka. Pěstovat na své zahrádce kytičky a udělat si skalku můžete i bez zahradníka, pokud máte dost trpělivosti, jistou zkušenost a znalost a jste připraveni se stále učit. S využitím zahradníka je to ale přece jen o něčem jiném. Když ovšem necháte veškerou práci na něm, není to už vaše zahrádka, ale jeho. A v tom je pak problém. Zkrátka a dobře, než si pozvete profesionálního kouče, je dobré, budete-li o životním koučování něco vědět a třeba v tom i začnete něco dělat. K tomu vás má vést tato kniha.

 

Knihu Životní koučování a sebekoučování vydalo nakladatelství Grada

 

 

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivotní koučování a sebekoučování
Klíč k pozitivním změnám a osobní spokojenosti

Suchý, Jiří - Náhlovský, Pavel

Grada, 2012

Napsat komentář