Šumavské kouty, jež zůstanou jen v paměti

390_sumava-obal-katalog_300dpi
V naší zemi jsou místa, která v průběhů let zanikla a zůstaly po nich jen vzpomínky. Nová publikace nakladatelství Kniha Zlín čtenářům prostřednictvím fotografií a vzpomínek pamětníků přibližuje ztracená místa Šumavy tak, jak vypadala před koncem druhé světové války.


Autory knihy Zmizelá Šumava, kterou vydalo nakladatelství Kniha Zlín v edici Stream, jsou Emil Kintzl a Jan Fischer. Emil Kintzl se narodil roku 1934. Druhou světovou válku prožil v Sušici, která byla v květnu 1945 osvobozena americkou armádou. Roku 1952 nastoupil jako učitel tělocviku do školy v Hartmanicích, později se přesunul do malotřídky na Srní. Mezi léty 1958 a 1975 učil na škole v Kašperských Horách, odkud jej po prověrkách vyhodili komunisté. Následně pracoval jako topič a postupně se věnoval zakládání svého šumavského archivu. Nyní se Emil Kintzl věnuje turistice a sportu a neúnavně mapuje historii i současnost Šumavy. Společně s Janem Fischerem natáčí pro internetovou televizi Stream.cz pořad Zmizelá Šumava.

Tvář Šumavy se zásadním způsobem změnila poté, co došlo k odsunu původního německého obyvatelstva v období po druhé světové válce. V 50. letech byla pro veřejnost velká část Šumavy uzavřena hraničním pásmem a vojenským prostorem Dobrá voda. Vesnice a usedlosti v oblasti od Hartmanic po Železnou Rudu byly vysídleny a staly se cílem dělostřelců a tankistů Československé lidové armády, kteří se tu cvičili. Rozstřílené obce navíc srovnaly se zemí buldozery.

Kniha Zmizelá Šumava přibližuje čtenářům osudy zmizelých vesnic a zapomenutých lidí, kteří v nich žili. Pomáhá tak prostřednictvím fotografií a příběhů udržet v naší paměti místa, jež během let dramaticky změnila tvář, a v současnosti po nich často nezbylo nic jiného než zelená louka. Pokud by se však zvědavý čtenář přeci jen chtěl pustit na cestu po zmizelých místech Šumavy, může tak učinit díky GPS souřadnicím, jež následují za každou kapitolou knihy a usnadňují nalezení zmíněných lokací.

Publikace je rozdělena na dvacet jedna kapitol a prolog. Každá z kapitol se věnuje jinému místu, jehož historie je čtenáři vyprávěna prostřednictvím vzpomínek autora i pamětníků a starých fotografií, které autor sesbíral a roztřídil při své práci v kotelně. Obzvláště zajímavé jsou komparace starých a nových fotografií, díky nimž čtenář často zjišťuje, že dříve osídlená lokalita v současnosti vypadá, jako by se jí lidská ruka nikdy nedotkla.

Zmizelá Šumava si neklade za cíl být odbornou literaturou, jednoduše ukazuje Šumavu dávných let tak, jak si ji pamatují tamější obyvatelé. Tento přístup má své kouzlo a probouzí v čtenáři záchvěv nostalgie. K hloubce a poutavosti textu přispívá i fakt, že autor publikace je do svého objektu zkoumání evidentně velmi zapálený. Knihu doporučuji nejen lidem, kteří jsou nějakým způsobem se Šumavou spojeni a chtějí se tedy dovědět více o její minulosti, ale i čtenářům, zajímajícím se o historii naší země. Na své si rovněž přijdou cestovatelé, kteří se mohou knihou inspirovat k výletu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZmizelá Šumava

Fischer, Jan - Kintzl, Emil

Kniha Zlín, 2015

Napsat komentář