Z české lingvistické scény…

jan-mukarovsky-perex
Ať už jste příznivcem lingvistiky, nebo se jen chcete dozvědět více o české intelektuální scéně dvacátého století, neváhejte se začíst do obsáhlé monografie z pera Ondřeje Sládka, ve které kriticky hodnotí dílo významného osobnosti, Jana Mukařovského.

Vzhledem ke svému působení na lingvistické scéně se nelze divit, že se Ondřej Sládek rozhodl zabývat ve své tvorbě především dílem Jana Mukařovského. Skrze nakladatelství Host přichází s publikací Jan Mukařovský, život a dílo a souhrnně čtenáři představuje hlavní rysy a vlivy díla jmenovaného pražského strukturalisty.

Mukařovský svou kariéru věnoval nejen základům strukturalismu, vědě o vzájemných vztazích prvků jazyka, ale byl také členem Pražského lingvistického kroužku a literárním kritikem, což se odráží především v kritických článcích o Máchovi či Němcové. Stejně jako Ondřej Sládek působil na akademické půdě a v roce 1948 se dokonce stal rektorem Univerzity Karlovy.

 

Dílo Jana Mukařovského patří právem do zlatého fondu české, ale i světové literární vědy a estetiky. Nutnost nově kriticky analyzovat a zhodnotit přínos jeho strukturálních koncepcí, ale i pozdějších prací, kdy se veřejně distancoval od strukturalismu, je nasnadě.

Cílem monografie je přiblížit život a dílo Jana Mukařovského v širším kontextu domácí i zahraniční literární vědy a estetiky. Vykreslen je nejen Mukařovského život a formování jeho vědecké dráhy, nýbrž také osobní vztahy a jeho společenské a politické aktivity. Ústřední část práce je věnována analýzám základních principů Mukařovského strukturální poetiky a estetiky.

Ondřej Sládek se v knize ovšem pouští nejen do vysvětlení základů strukturalismu a vlivů na dílo Mukařovského, ale dává také čtenáři nahlédnout do vztahů, které Mukařovského pojily s například Karlem Čapkem, Vítězslavem Nezvalem a dalšími velikány české literatury. Mimo to se také zabývá jeho společenskými a politickými aktivitami. Nemusíte být tedy akademikem či renomovaným strukturalistou, aby se tato publikace stala zajímavým přírůstkem ve vaší knihovně.

 

Jan Mukařovský

Život a dílo

Autor: Ondřej Sládek

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7491-531-4
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Jan Mukařovský vydalo nakladatelství Host.

 

O autorovi

Ondřej Sládek se angažuje v Oddělení teorie literatury Ústavu pro českou literaturu Akademie věd České republiky a kromě toho přednáší na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Působí především na poli literární teorie, naratologie a strukturalismu. Mimo jiné vede ediční řadu Theoretica & historica (ÚČL AV ČR) a podílí se na vydávání univerzitních přednášek Jana Mukařovského.

(Převzato ze stránek nakladatelství Host.)


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Jejich cílovou skupinou jsou jednak lidé, kteří se zabývají literaturou „na vyšším stupni“ (studenti, učitelé apod.) a dále průměrně či spíše nadprůměrně nároční čtenáři, kteří se u knih chtějí bavit a odpočívat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJan Mukařovský
Život a dílo

Sládek, Ondřej

Host, 2015

Napsat komentář