Nenechte si ujít v týdnu od 20. do 26. června 2011

192_big
Prázdniny se neúprosně blíží, ale to neznamená, že knižní svět v tomto čase letních radovánek zapomíná na oblíbené spisovatele a další osobnosti literatury. Tento týden se můžete setkat třeba s Janem Bauerem a jeho „Hvězdou Valdštejnova srdce“, s Tomio Okamurou besedovat na téma jak se naučit umění vládnout nebo zavzpomínat na Jaroslava Seiferta…

I když na další akci přijal pozvání prezident ČR Václav Klaus, kniha, kterou bude podepisovat, není jeho dílem. Tato kniha s názvem „Václavu Klausovi“, tzv. Festschrift, je sborníkem příspěvků, které zahraniční i čeští autoři napsali u příležitosti 70. narozenin prezidenta České republiky Václava Klause. Píší nejen o Václavu Klausovi, ale především o tématech a myšlenkách, které s ním sdílejí. Každý z autorů zná Václava Klause osobně a každý z nich napsal svůj příspěvek pouze pro tuto knihu a pro její čtenáře. Vznikl tak jedinečný sborník textů o evropské integraci, o jednotné evropské měně, o politickém a ekonomickém vývoji v České republice, o problematice klimatických změn, o potřebě obhajoby svobody a kapitalismu, ale i o dalších tématech naší současnosti a budoucnosti.
Autogramiáda prezidenta ČR Václava Klause ke knize „Václavu Klausovi“, která vyšla u příležitosti jeho 70. narozenin se uskuteční v Praze, v Paláci knih Neoluxor, v pondělí 20. června 2011 od 16 hodin.

Jan Bauer představuje svou novou knihu, kterou vydalo nakladatelství Moba s názvem „Hvězda Valdštejnova srdce“. V ní zamíříme do roku 1633 a to konkrétně na Staroměstské náměstí, kde 11. února toho roku kat Jan Mydlář setne hlavu šestnácti důstojníkům Valdštejnovy armády, kteří dezertovali z bitvy u Lützenu. Objeví se na tribuně i sám Valdštejn? Hosty budou literární teoretik a spisovatel doc. PhDr. Otakar Chaloupka, historik a spisovatel Mgr. Aleš Česal, zazpívají Zuza Ďurdinová a Richard Sacher, slovem provede Karla Mráčková.
Křest novinkové knihy Jana Bauera „Hvězda Valdštejnova srdce“ spojený s autogramiádou se koná v Praze, v Paláci knih Neoluxor ve středu 22. června 2011 od 16 hodin.

V Domě čtení, pobočce Městské knihovny v Praze se uskuteční další večer plný literatury. Tentokrát na návštěvníky čekají autoři z Ostravy v pořadu: Duše, měst a míst a regionů s podtitulem Ostrava – metanové město. Vystoupí básníci Petr Hruška a Jakub Chrobák, kteří budou číst nejen ze svých nových textů, ale i z díla svého přítele, loni zesnulého spisovatele Jana Balabána.
Večer z cyklu Duše měst, míst a regionů se koná ve čtvrtek 23. června 2011 od 18,00 hodin v Domě čtení, v Praze 10.

Nakladatelství BVD vydalo unikátní publikaci „Jaroslav Seifert- Laskavě neústupný pěvec“, která bude tento týden pokřtěna. Autorem je František Cigner, křtu se zúčastní herečka Vlasta Chramostová, ministr kultury ČR Jiří Besser a další vzácní hosté.
Unikátnost této publikace spočívá právě v tom, že není jen více či méně umně napsanou monografií. Osobnost velkého básníka, nositele Nobelovy ceny, poznáváme v textu prostřednictvím vzpomínek či korespondence takových osobností jakými jsou Milan Kundera, Arnošt Lustig, Jan Werich, František Hrubín, Bohumil Hrabal, Vlasta Chramostová a mnoho dalších. I těch, kteří už nejsou mezi námi, ale jejich vzpomínky na generačního souputníka Jaroslava Seiferta se díky korespondenci zachovaly. Autor knihy PhDr. František Cinger nám představuje světově proslulého básníka jako složitou osobnost, která musela v různých dobách čelit mnoha tlakům, aniž by díky svému charakteru ztratila nesporné lidské kvality.
Křest knihy Františka Cingera „Jaroslav Seifert- Laskavě neústupný pěvec“ proběhne v Praze, v paláci knih Neoluxor  ve čtvrtek 23. června 2011 od 16 hodin.

Tomio Okamura neustupuje nejen v Umění vládnout, ale stále představuje po celé naší republice svou novou knihu se stejnojmenným názvem. V knize vyjadřuje svůj názor na naší společnost, na současnost, zamýšlí se nad aktuálními problémy z nejrůznějších oblastí a nabízí konkrétní vize, kam by naše země měla v zásadních oblastech směřovat.
Autogramiáda tiskového mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamury u příležitosti jeho nové knihy „Umění vládnout“ se koná v Brně, v Galerii Vaňkovka, ve čtvrtek 23. června 2011 od 16 hodin.

A na závěr přidám upozornění pro všechny nedočkavce, kteří se zúčastnili literárních soutěží Máj – měsíc poezie a Nisa – řeka, která nás spojuje. Obě soutěže vyhlásila Krajská vědecká knihovna v Liberci a tento týden proběhne jejich vyhodnocení.
Vyhlášení výsledků literárních soutěží proběhne ve středu 22. června 2011 od 16 hodin ve Velkém konferenčním sále Krajské vědecké knihovny v Liberci.

Zkuste také nahlédnout do našeho kalendáře akcí, kde naleznete i další pozvánky na nejrůznější literární akce.

Doporučení:
Share

Napsat komentář