Osudy žen v románech současných českých tvůrců

tipy.17.8
Zajímáte se o knihy českých autorů? Neváhejte a přečtěte si naše knižní tipy, které vám představí knihy současných českých tvůrců. Poznejte různé světy, kde hlavní roli hrají ženy a jejich životy.

Daniela Hodrová ve svém posledním románu Točité věty spojuje a nechává prolnout osudy živých a mrtvých. Kniha je úzce spojena s životem samotné autorky a nejen s ním…

Rozsáhlý román známé autorky a bohemistky Daniely Hodrové je úzce spjat se životním osudem překladatelky a básnířky Bohumily Grögerové a výtvarnice Adrieny Šimotové, jimž je také dedikován. Také v tomto románu autorka své blízké – z podsvětí, ze zapomnění – v příbězích vyprávěných se soucitem, něhou, porozuměním. Vyvolává i své mrtvé přátele (B. Grögerovou a A. Šimotovou), ale i osoby málo známé, neznámé, někdy fiktivní, jejichž příběh nějakým způsobem souzní s jejím vlastním příběhem. Tak jako v předchozích románech vyvstává před čtenářem svět, v němž se osudy živých prostupují s osudy mrtvých, i těch dávno mrtvých. Není ovšem pouhou románovou transformací osudů, spjatých úzce se životem i tvorbou autorky samotné, ale i závažnou výpovědí o metafyzických úzkostech dnešního člověka…

Točité věty

Autorka: Daniela Hodrová

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 136×215 mm
ISBN: 978-80-7530-003-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Točité věty vydalo nakladatelství Malvern.

————————————————

Česká krása je román, který pojednává o rodinném životě ženy středního věku. Nejen, že rozebírá mezilidské vztahy, ale nevynechává ani českou minulost a současnost.

Ve své čtvrté knize, románu Česká krása, se prozaik a zároveň stomatolog Leoš Šedo vrací po deseti letech do medicínského prostředí. Příběh jeho románové kolegyně a vrstevnice Evy je mikrosondou do „typického“ většinového rodinného života s drobnokresbou mezilidských vztahů a zároveň s citem pro historický detail zaznamenává peripetie českého národa smýkaného tzv. „velkými dějinami“ od šedesátých let do současnosti. Hrdiny románu jako bychom všichni dávno důvěrně znali – tak jsou uvěřitelní, skvěle vystižení a především s naší životní zkušeností srostlí. Šedovi se v románu podařilo ukázat proměny společenských nálad, dobových „diskurzů“ a proměnlivých většinových politických a společenských témat, ale i s nevšedním umem vystihnout opakující se vzorce rodinných vztahů, jež z vlastní zkušenosti známe prakticky všichni. Česká krása je strhující, čtivý, neobyčejně působivý a čtenářsky přístupný román o nedávné české minulosti i nejsoučasnější současnosti.

Česká krása

Autor: Leoš Šedo

Počet stran: 205
Vazba: brožovaná
Formát: 110×190 mm
ISBN: 978-80-7492-198-8
Doporučená cena: 200 Kč

Knihu Česká krása vydalo nakladatelství Galén.

————————————————

Není všem dnům konec… to by mohlo být motto románu Kamilenky. V knize naleznete příběh ženy, které nemá jednoduchý život a zaslouží si dovolenou. Letní láska může potkat nejen hlavní hrdinku, ale i vás!

Práce, nemocný a postupně na život rezignující manžel, kamarádka, které se průběžně rozpadá a zase skládá vztah… To je na jednu ženu mnohdy opravdu moc. A řešení? Dovolená! Do hor, k moři, za poznáním a hranice všedních dnů. S odjezdem pečující ženy i manžel nakonec sezná, že rezignace není zrovna ideální životní pocit a vše se zdá v lepší obracet…
Nic ale není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát! Když se oběma kamarádkám připlete do cesty sympatický a pohledný průvodce, teplá letní noc, šumící moře a sklenka vína, začnou se dít věci. Kdo z nastalé situace vyjde jako vítěz? A mají vlastně letní lásky vítěze?

Kamilenky

Autorka: Blanka Hošková

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 115×185 mm
ISBN: 978-80-7462-828-3
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Kamilenky vydalo nakladatelství Jota.

Zaujala vás tato kniha? Přečtěte si dostupnou ukázku.

————————————————

Sbírali jste už někdy léčivé rostliny? Ne? Do tajů bylin vás vtáhne hrdinka knihy Do tmy, pro kterou jsou bylinky vášní, ale i prokletím…

Příběh osamělé, nemocné ženy, která většinu života zasvětila sběru, sušení a odevzdávání léčivých rostlin, má od počátku nádech apokalypsy. Děj se posouvá kupředu pomocí detailně propracovaného „plánu sběru“. Konstantou je pak úterý, výkupní den, kdy hrdinka nedočkavě navštěvuje výkupnu. I přes pomalé, zdánlivě nevzrušené tempo probublává pod hladinou podivný neklid. Rafinovaný styl nás kapitolu po kapitole vtahuje hlouběji: hlouběji do staré půdy, hlouběji do prokletí sběru bylin.

Do tmy

Autorka: Anna Bolavá

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-207-1622-4
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Do tmy vydalo nakladatelství Odeon.

Zalistujte si ukázkou z knihy.

Líbí se vám tato kniha a chcete se dozvědět více? Přečtěte si naši recenzi.


Chcete mít některou z knih doma? Zapojte se do našich aukcí, kde je můžete získat.

Našly jste se v některé knize? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDo tmy

Bolavá, Anna

Odeon, 2015

zobrazit info o knizeTočité věty

Hodrová, Daniela

Malvern, 2015

zobrazit info o knizeČeská krása
Banální příběh ženy středního věku

Šedo, Leoš

Galén, 2015

zobrazit info o knizeKamilenky

Hošková, Blanka

Jota, 2015

Napsat komentář