Události konce druhé světové války

spioninsignie
Knihy dnešních tipů vás vezmou do konce druhé světové války, kdy naše země o něco přišla a jiná země naopak něco hrozivého, ale důležitého získala!

Ne každý špion je jako James Bond! Mike Rossiter představuje ve své knize Špion, který změnil svět život Klause Fuchse, vědce, špiona, muže, jenž vydal Rusům do rukou atomovou bombu a urychlil tak počátek studené války!

Pravdivý a strhující příběh špiona, který prodal tajemství výroby atomové bomby Sovětům. Když se na Postupimské konferenci setkali zástupci vítězných mocností, oznámil prezident Truman Stalinovi, že Spojené státy disponují novou zbraní s mimořádně ničivým účinkem. Stalin však nedal najevo velké překvapení. O existenci atomové bomby dobře věděl a sovětští vědci již intenzivně pracovali na jejím vývoji. Za potřebné poznatky vděčili Klausi Fuchsovi, vědci, kterého lze označit za jednoho z nejúspěšnějších špionů v dějinách. Fuchs, nadaný matematik a zároveň člen německé komunistické strany, uprchl z nacistického Německa a následně byl pověřen klíčovými úkoly v rámci britského a amerického projektu vývoje nukleárních zbraní. V průběhu prací však předával tajné informace KGB. Když svůj úkol splnil, sám se roku 1950 udal britské tajné službě MI6. Jeho špionáž urychlila počátek studené války a dala vznik světu, který po celou jednu generaci žil ve stínu vzájemného nukleárního zastrašování světových velmocí.

Špion, který změnil svět

Autor: Mike Rossiter
Přeložil: Pavel Kolmačka

Počet stran: 320
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7429-530-0
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Špion, který změnil svět vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Ukázka z knihy

Jakou roli hrál tehdy v Komunistické straně Německa Klaus Fuchs, zůstává tajemstvím, velice pravděpodobně se však zapojoval do operací, jež organizoval jeho starší bratr. Později uvidíme, jak dobře si uvědomoval, že rodinné vazby jsou dobrou zástěrkou pro politickou aktivitu. (str. 39)

 

Politická angažovanost v době, kdy Německo zachvátily strach a násilí, jej však naučily něco, co nezapomněl celý svůj život: „Jediní, kdo povstali proti strachu a demoralizaci z vítězství Hitlera a nacistů, byli ti, kdo si uchovali sílu a optimismus, ti, kdo bojovali. Jedině mezi nimi byli šťastní lidé.“ Ti, kdo bojovali, byli komunisté. Fuchs patřil k nim. (str. 39)

Zaujala vás kniha? Přečte si delší ukázku!

————————————————

Na konci druhé světové války zmizely či byly ukradeny z Karlovy univerzity její symboly, univerzitní žezla, medaile, zakládací listiny a archiválie. Nad jejich osudem se dosud vznáší řada otázek. Autoři Milan Syruček, dlouholetý redaktor  Mladé fronty, její zpravodaj ve Francii a v současnosti přispěvatel do Literárních novin a moderátor diskusní debaty v Evropském domě, a Josef Svoboda, v současnosti kancléř Českého vysokého učení technického, v souvislosti s pátráním předkládají čtenářům fakta veřejnosti známá i skutečnosti zcela nové a zároveň je seznamují s uceleným obrazem historie naší nejstarší univerzity.

Proč zmizely insignie Karlovy Univerzity

Autoři: Josef Svoboda, Milan Syruček

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 155×214 mm
ISBN: 978-80-247-5723-0
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Proč zmizely insignie Karlovy Univerzity vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Již sedmdesát let probíhá pátrání po ztracených nebo ukradených insigniích Karlovy univerzity. Univerzitní žezla, medaile, zakládací listiny a archiválie zmizely na konci druhé světové války. Dosud se ani nepodařilo zjistit, jestli jsou sedm set let staré symboly, neodmyslitelně patřící k imatrikulacím nebo promocím, ještě na světě.
Zveme vás na dobrodružnou pouť pátrání po jejich stopách. Pouť, jejímž cílem možná zatím nebude jejich znovunalezení, ale může jím být alespoň výzva, aby se v bádání pokračovalo. Než se však vydáme na složitou cestu, podobnou hledání jehly v kupce sena, seznámíme se blíže s univerzitou a její historií. Bez pochopení toho, jak vznikla a vyvíjela se, kolika úskalími musela projít, jaké tvrdé boje sváděla o svou existenci, by nám unikl nedozírný význam jejích symbolů a důkaz, že Karlova univerzita je skutečně naší, českou univerzitou.

Ukázka z knihy

Proč tedy byly všechny tyto výsostné symboly znovu zhotoveny až po druhé světové válce jako kopie původních? Kam zmizely a jaký je jejich dnešní osud? Existují dosud skryty v nějaké zapadlé opuštěné štole nebo v podzemí některého ze zámků či hradů? Nebo se provždy ztratily?

 


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto  knihy a mnoho dalších.

Zaujaly vás více zmizelé insignie  nebo život špiona? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠpion, který změnil svět
Klaus Fuchs a tajemství atomové bomby

Rossiter, Mike

Vyšehrad, 2015

zobrazit info o knizeProč zmizely insignie Karlovy Univerzity
70 let pátrání po 700 let starých symbolech české historie

Svoboda, Josef – Syruček, Milan

Cosmopolis, 2015

Napsat komentář