Zasoutěžte si fascinující příběh misionáře Mortena

Proroci-z-fjordu-vecnosti-perex
Fascinující pohled do historie poodhalí čtenářům prostředí dánské kolonie v Grónsku na konci osmnáctého století. Právě tam přejíždí mladý misionář Morten Falck obrátit zdejší obyvatele na víru. A jeho úkol nepatří rozhodně mezi ty snadné.

Naivní očekávání versus realita

Fascinující historický román o střetu evropského a grónského pohledu na svět.

Mladý misionář Morten Falck přijíždí na konci osmnáctého století do dánské kolonie v Grónsku, aby mezi tamními obyvateli šířil křesťanství a obrátil je na víru. Chce změnit svůj život a v daleké, neznámé zemi něco dokázat. Část místních vedená charizmatickým Habakukem a jeho ženou Marií Magdalenou ale vytvoří vlastní náboženskou obec, v níž žijí podle svých představ o ideální společnosti.

Konfrontace Mortenových naivních očekávání s leckdy krutou realitou ho ubíjí a přivádí na scestí. Nechuť místních obyvatel přizpůsobovat se stylu života rozporuplných dánských kolonizátorů, všudypřítomné zlo, špína a chtíč vyústí v dramatický střet kultur. Je však svět domorodců, občas plný nepředstavitelného násilí, strádání a boje o holý život, opravdu o tolik horší než svět dánských kolonizátorů?

 

Proroci z fjordu Věčnosti

Autor: Kim Leine

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Magdalena Jírková
Počet stran: 536
Vazba: vázaná
Vydáno: 7/2015
ISBN: 978-80-7491-416-4

Přečtěte si více o knize Proroci z fjordu Věčnosti, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Nezapomeňte si také prolistovat ukázku a přečíst náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Vtom ucítí na krku jeho ruku, trhne sebou a tiše zasténá. Ale jemu jde pouze o kříž. Rychlým pohybem jí přetáhne řemínek přes hlavu a vykroutí zlatý kříž z ruky, která ho svírá. Kříž si klidně vezmi, uvažuje vdova, už ho nepotřebuji. A velký užitek mi také nepřinesl.
Mírně otočí hlavu k jedné straně, chce ho zahlédnout, i když dobře ví, že je to od ní hloupé, že tím všechno jen urychlí a vše bude ještě neodvratitelnější. Když za ramenem spatří tmavý stín, prudce sebou trhne a nahlas řekne, Pane Ježíši Kriste, smiluj se nad námi! Náhle ucítí kopnutí do zad, hlava se jí prudce zvrátí dozadu, tělo dopředu a ona padá přes okraj, vlaje vzduchem, třepotá se ve větru a vydává zoufalý výkřik, který se za ní táhne jako nepravidelná čára nakreslená špičatým uhlem. (str. 10–11)

 

O autorovi

Kim-LeineKim Leine (nar. 1961) je norský spisovatel žijící v Dánsku. Své knihy píše v dánštině, do rodné norštiny je většinou sám překládá. Patnáct let žil v Grónsku, kam se vrací i ve svých románech. Jeho prvotina Kalak (2007) je autobiografickým příběhem muže z jehovistické rodiny, jenž bojuje s alkoholem, drogovou závislostí a traumatem z dětství, kdy ho zneužíval jeho otec. V roce 2008 vydal román Valdemarsdag (Valdemarův den), v němž zdokumentoval vraždu, která se stala v jeho vlastní rodině. Za svůj román Proroci z fjordu Věčnosti (Profeterne i Evighedsfjorden, 2012) získal Cenu Severské rady za literaturu 2013.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Proroci z fjordu Věčnosti

Mladý misionář Morten Falck navštíví dánskou kolonii v Grónsku s cílem obrátit tamější obyvatele na křesťanskou víru. Část místních však jeho snahy odmítá a místo toho si vytváří vlastní náboženskou obec, do které promítnou vlastní ideály a žijí podle vlastních pravidel. Naivní Mortenova očekávání tak dostávají krutou ránu. Jak dopadne střet domorodců a kolonizátorů? Román, ověnčený Cenou Severské rady za literaturu 2013, vám tuto část historie velmi dobře přiblíží, takže pokud vás téma zaujalo, pusťte se do čtení.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Proroci z fjordu Věčnosti vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Proroci z fjordu Věčnosti
probíhá od 22. července do 4. srpna 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Proroci z fjordu Věčnosti

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProroci z fjordu Věčnosti

Leine, Kim

Host, 2015

Napsat komentář