Román z období historického Grónska

Proroci-z-fjordu-Vecnosti
Máte rádi novodobou historii a strhující příběhy? Pak jste na správném místě. Navštivte Grónsko v 18. století a nahlédněte do vztahů mezi tehdejšími domorodci a dánskými kolonizátory. Sledujte střet víry i lidských osudů a prožijte mnoho nezapomenutelných chvil. Kniha, za kterou autor získal Cenu Severské rady za literaturu, teď vychází i u nás!

Fascinující historický román o střetu evropského a grónského pohledu na svět.

Mladý misionář Morten Falck přijíždí na konci osmnáctého století do dánské kolonie v Grónsku, aby mezi tamními obyvateli šířil křesťanství a obrátil je na víru. Chce změnit svůj život a v daleké, neznámé zemi něco dokázat. Část místních vedená charizmatickým Habakukem a jeho ženou Marií Magdalenou ale vytvoří vlastní náboženskou obec, v níž žijí podle svých představ o ideální společnosti. Konfrontace Mortenových naivních očekávání s leckdy krutou realitou ho ubíjí a přivádí na scestí. Nechuť místních obyvatel přizpůsobovat se stylu života rozporuplných dánských kolonizátorů, všudypřítomné zlo, špína a chtíč vyústí v dramatický střet kultur. Je však svět domorodců, občas plný nepředstavitelného násilí, strádání a boje o holý život, opravdu o tolik horší než svět dánských kolonizátorů?

 

Ukázka z knihy

Vzduch je příjemný. Závany větru stoupající zdola přinášejí vůni mušlí a mořských řas vyvržených přílivem. V dálce křičí racci. Instinktivně otevře oči, nedokáže si pomoct, dokonce i teď, na nejzazším konci všeho, kdy by její duše měla být povznesena nad všednosti pozemského života a stoupat k nebesům, se musí podívat, proč racci křičí. Vidí loď plující k severu, dvoustěžník s napnutými plachtami, oslnivě bílými jako křídla ptáků, a hejno křičících racků poletujících kolem stěžňů. Ne, přece jen není připravena přijmout svůj úděl, dnes ještě ne, ale ví, že na lítost je příliš pozdě, pozdě pro ni samu, pozdě pro muže, jenž stojí za ní. Všechno je domluveno a připraveno. Pád už začal, začal před mnoha lety. (str. 10)

Celou ukázku si můžete přečíst zde.

 

Proroci z fjordu Věčnosti

Autor: Kim Leine
Přeložila: Magdalena Jírková

Počet stran: 536
Vazba: vázaná
Formát: 140×206 mm
ISBN: 978-80-7491-416-4
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Proroci z fjordu věčnosti vydalo nakladatelství Host.

 

O autorovi

Kim-LeineKim Leine, narozen v roce 1961, je norský spisovatel žijící v Dánsku. Své knihy píše v dánštině, do rodné norštiny je většinou sám překládá. Patnáct let žil v Grónsku, kam se vrací i ve svých románech. Jeho prvotina Kalak (2007) je autobiografickým příběhem muže z jehovistické rodiny, jenž bojuje s alkoholem, drogovou závislostí a traumatem z dětství, kdy ho zneužíval jeho otec. V roce 2008 vydal román Valdemarsdag (Valdemarův den), v němž zdokumentoval vraždu, která se stala v jeho vlastní rodině. Za svůj román Proroci z fjordu Věčnosti (Profeterne i Evighedsfjorden, 2012) získal Cenu Severské rady za literaturu 2013.

(Zdroj informací a fotky: nakladatelství Host)

 

 

Napsali o knize

Kim Leine napsal nádherný román. Čtenář se chrání před ohněm, třese se chladem, škrábe ve vlasech a ušklíbá se nad zápachem rybího tuku.

Klaus Rothstein, Weekendavisen

Leine má neuvěřitelnou schopnost přecházet ze stručných popisů do úžasného obrazného líčení. V dlouhých pasážích je detailně brutální, ale zároveň uchvacující.

Per Krogh Hansen, Berlingske


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProroci z fjordu Věčnosti

Leine, Kim

Host, 2015

Napsat komentář