Inspirace pro osobní rozvoj

Mzik_Talent-nerozhoduje
Toužíte po osobnostním rozvoji? Tisíckrát zvažujete každé své rozhodnutí? Nikdy jste se nenaučili hrát na klavír, protože vám jednou někdo řekl, že pro to nemáte potřebné nadání? Pak  jsou dnešní tipy tou nejlepší možnou volbou! Představíme vám dvě knihy, které nabourávají zažité stereotypy a nabídnou vám inspiraci k vlastnímu rozvoji.

O síle impulzivního, instinktivního rozhodování vypráví americký novinář a spisovatel Malcolm Gladwell ve své knize Mžik. Čtenáři oblíbený Gladwel, jenž se zavedl knihou Bod zlomu, v sobě nezapře povolání novináře a přináší čtivou studii prvních vteřin pohledu, během kterých můžeme rozeznat něco, co obvykle vyžaduje delší zvažování a rozhodování.

Mžik

Mžik je o jednom prostém faktu: Velmi rychlá a leckdy zdánlivě neuvážená rozhodnutí mohou být stejně dobrá jako rozhodnutí opatrná a rozvážná. Není totiž důležité mít co nejvíce informací, ale vybrat si ty podstatné. Schopnost mít jasno již v prvních dvou sekundách nebývá podle autora knihy Malcolma Gladwella žádným darem shůry, kterým disponuje pár šťastlivců. Je to schopnost, kterou v sobě může vypěstovat každý z nás. Čtenáři velmi oblíbený americký novinář v knize podrobně zkoumá momenty našeho instinktivního rozhodování a popisuje, co se děje v mozku, když se musíme rychle rozhodnout, ale nemáme čas přemýšlet. Rychlá rozhodnutí autor demonstruje na skutečných příbězích někdy i se špatným koncem. Ten mívají obvykle na svědomí rozhodnutí učiněná na základě předsudků či zavedených stereotypů.

Autor: Malcom Gladwell
Přeložil: Tomáš Weiss

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-265-0381-1
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Mžik vydalo nakladatelství BizBooks.

 

Ukázka z knihy

Jakmile Daugherty spatřil Hardinga, napadla ho myšlenka, jež měla změnit americké dějiny: nebyl by tento muž skvělý prezident? Warren Harding nebyl nápadně inteligentní muž. Hrál rád poker, golf, rád se napil a ještě raději se honil za ženskými – o jeho sexuálním apetitu se vyprávěly legendy. Při svém vzestupu v  politice se v  žádné funkci nijak nevyznamenal. Jeho politické názory byly neurčité. Jeho projevy kdosi jednou charakterizoval jako „armádu nabubřelých frází táhnoucí krajem v honbě za myšlenkou“. Poté, co byl v roce 1914 zvolen do amerického Senátu, chyběl při debatách o volebním právu žen a o prohibici – dvou největších politických tématech doby. Z ohijské lokální politiky stoupal stále výš jen díky ponoukání své ženy Florence a zakulisní režii Harryho Daughertyho a díky tomu, že s postupujícím věkem vypadal stále neodolatelněji. (str. 68)

Pokud vás kniha zaujala, můžete si prolistovat delší ukázku z knihy!

————————————————

Další americký novinář a spisovatel Geoff Colvin svou knihou s napovídajícím názvem Talent nerozhoduje narušuje ustálenou představu o tom, že talent je rozhodujícím faktorem pro lidskou schopnost vyniknout. Během čtení narazíte na mnoho zajímavých pokusů, studií, které zavrhují talent a naopak tvrdí, že za úspěchem stojí tvrdá práce a odhodlání. Proč jsou někteří lidé úspěšnější než jiní? A proč zrovna vy nepatříte mezi ty úspěšné? Právě na takové otázky naleznete odpověď v Colvinově knize Talent nerozhoduje.

Talent nerozhoduje

Autor: Geoff Colvin
Přeložila: Petra Švambergová

Počet stran: 216
Vazba:
Formát: 168×240 mm
ISBN: 978-80-204-3680-1
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Talent nerozhoduje vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Jste zrození pro roli vůdce? Stručná odpověď na tuto otázku zní „ne“. Chcete-li pochopit, proč je to pro vás dobrá zpráva, přečtěte si provokativní a mýty bořící knihu amerického novináře Geoffa Colvina.
Předpokládáme, že Mozart se narodil s výjimečným nadáním pro hudbu, stejně jako Warren Buffett má buňky na úspěšné investování.
A pokud za úspěchem těch nejlepších není přirozené nadání, bude to nejspíš tvrdá práce. Colvin na základě výzkumů a příběhů úspěšných sportovců, hudebníků nebo byznysmenů dokazuje, že se mýlíme. Za úspěchem těch nejlepších totiž stojí zvláštní druh úsilí, kterému Colvin říká „promyšlené cvičení“. Šanci má tedy každý.

 

Ukázka z knihy

Kdybychom se ptali na kohokoliv jiného, byla by rozepře mezi sportovními fanoušky jistá, ale v případě Riceho se na odpovědi jednoznačně shodnou. Každý ve světě ragby nejspíš souhlasí, že Rice byl nejlepší, protože se při trénincích i mimo sezonu snažil více než kdokoli jiný (str. 54)

 

Z Riceova příběhu si můžeme nejsnáze odnést to, že tvrdá práce stojí za vším. Víme ale – z výzkumů a tím, že se prostě díváme kolem sebe – že tvrdá práce často k mimořádnému výkonu nevede. Víme také, že ani po vynikající kariéře na vysoké nebyl Rice výjimečně rychlý, což trenéři obecně považují u výborného chytače za nezbytné. V Riceově příběhu se tedy musí skrývat něco jiného. (str. 54)

Pokud vás ukázka upoutala, přečtěte si listovací ukázku z knihy!


Který z titulů vás láká víc? Neváhejte nám to sdělit v komentářích.

Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto knihy a mnoho dalších.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMžik

Gladwell, Malcom

BizBooks, 2015

zobrazit info o knizeTalent nerozhoduje
Čím se ti nejlepší skutečně liší od ostatních

Colvin, Geoff

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář