Pár proužků kůže

NebojSeVyrez
Plyšová pouta, láhev šampaňského, rudá růže. To je soupis rekvizit, které vrah zanechal na místě činu. A také jednu zohavenou mrtvolu mladé ženy. Od hrudníku až po stehna ji stáhl z kůže. A na památku si odnesl několik proužků s sebou…

Americká spisovatelka Lisa Gardnerová není na autorském poli žádným nováčkem. Během své literární kariéry si stihla na své konto připsat úctyhodných šestadvacet románů, z nichž drtivá většina se zabývá kriminálními případy. Gardnerová však není jen autorkou napínavých příběhů s detektivní zápletkou, pod pseudonymem Alicia Scottová publikovala rovněž tři romány pro ženy. V posledních letech spisovatelka pracuje na sérii thrillerů s ústřední hrdinkou, bostonskou detektivkou D. D. Warrenovou, jejímž úkolem je řešit neobvyklé vraždy. Na příští rok Gardnerová plánuje vydání dalšího pokračování, jež by se mělo jmenovat Find her (Najdi ji).

Zatímco v předchozích letech práci Lisy Gardnerové předkládala českým čtenářům nepříliš systematicky různá nakladatelství, její poslední dva thrillery, Chyť mě a Neboj se u nás publikovalo nakladatelství Knižní klub. Většina z autorčiných románů však do češtiny zatím přeložena nebyla.

Přestože vyšetřovací tým už opustil místo činu, seržantka detektiv D. D. Warrenová zůstává v opuštěném domě sama, aby našla nějaké další stopy, jež by ji přivedly k vrahovi mladé ženy. Zatímco D. D. prochází ložnicí, kde byla zavražděná nalezena, a nemůže z hlavy dostat oblíbenou ukolébavku svého tříletého syna, uvědomí si, že stejnou melodii si někdo v domě prozpěvuje nahlas. Policistka se vydá zjistit, kdo se kromě ní v prázdné budově nachází. V blízkém okolí uslyší kroky a náhle letí pozadu ze schodů. Když se probere, zjistí, že v důsledku pádu utrpěla velmi bolestivé zranění levé paže a navíc si na nic z včerejšího večera nevzpomíná.

Kvůli úrazu si je D. D. nucena vzít nedobrovolně dovolenou, to jí však nijak nebrání v tom, aby se nadále „neoficiálně“ účastnila vyšetřování. Vrah s růží totiž udeřil znovu. Existuje mezi novými vraždami a čtyřicet let starým případem sériového vraha, který své oběti stahoval z kůže stejným způsobem, nějaká souvislost? Nebo se jedná o další případ šílence, jenž má jen podobnou zálibu jako Harry Day?

Kdybych měla Lisu Gardnerovou pochválit jen za jedinou věc, byl by to způsob, jakým vytváří zápletky. Autorka si s námi pohrává stejně mazaně jako v thrilleru Chyť mě, kde jsme do posledních stran nevěděli, kdo je za všechny vraždy zodpovědný. Přestože nám v románu Neboj se umožnila nahlédnout do myšlenek hned tří klíčových postav – vyšetřovatelky D. D. Warrenové, její psychiatričky Adeline Glenové a vraha –, komplikovaný případ nám dovolí rozuzlit až v samotném závěru.

Na knize Neboj se je zajímavé, že spisovatelka v něm pracuje hned se třemi časovými rovinami, se současností a s dvěma událostmi, jež jsou nám přiblíženy pouze prostřednictvím vzpomínek – čtyřicet let starým odhalením sériového vraha Harryho Daye, který zavraždil a následně stáhl z kůže několik desítek mladých žen, a brutální vraždou dvanáctiletého Donnieho Johnsona, kterou spáchala před třiceti lety Harryho starší dcera, tehdy čtrnáctiletá Shana Dayová.

Oproti hlavní hrdince D. D. Warrenové, jež působí značně stereotypně (drsná policistka, která důsledkem časově náročné práce zanedbává rodinu), mě mnohem víc zaujala velmi propracovaná postava Adeline Glenové.  Kromě dramatické minulosti jí autorka nadělila vrozenou genetickou vadu, kvůli níž psychiatrička necítí žádnou bolest. Gardnerová tímto prvkem příběh posunula nejen do úplně jiné roviny, ale rovněž čtenářům ukázala, o jak nebezpečné onemocnění se jedná.

Na knize Neboj se je poznat, že autorka udělala pořádný kus práce ještě předtím, než se pustila do první stránky. A vyplatilo se jí to. Přestože by se vám mohlo zdát, že je zápletka příliš překombinovaná, díky tomu, jak vás Gardnerová příběhem provází, na konci knihy zjistíte, že každý detail, který se v ní objevil, měl své opodstatnění.

I když detektivní romány příliš často nevyhledávám, musím přiznat, že thriller Neboj se mě bavil až do posledního slova (včetně poděkování). Dostatečně složitý případ, který neodhalíte už během druhé kapitoly, nevšední hrdinové a autorčin cit pro postupné dávkování napětí – z toho nemohlo vzniknout nic jiného než výborně napsaná kniha, která potěší nejen milovníky žánru, ale i náhodné čtenáře. Mistrná práce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeboj se - Když se začnu bát, otevřu dveře zlu

Gardnerová, Lisa

Euromedia Group, 2015

Napsat komentář