Zasoutěžte si o knihu věnovanou vášni pro četbu

Zeny-a-knihy-perex
Věděli jste, že mnoho slavných žen bylo náruživými čtenářkami? Dokonce i herečka Marylin Monroe milovala knihy. Pokud i vy patříte mezi ženy, které si bez knihy nedovedou představit žádnou volnou chvíli, máme tu soutěž přesně pro vás!

Známé čtenářky různých dob

Fascinující setkání se slavnými čtenářkami.

Věděli jste, že Marilyn Monroe byla náruživá čtenářka a jednou z jejích oblíbených knih byl Odysseus od Jamese Joyce? Že nedostudovaný Friedrich Gottlieb Klopstock v roce 1750 recitoval své ódy davu mladých žen, vybíral za to polibky i peníze, a vynalezl tak autorské čtení poezie? Že Jane Austenová brala vážně jen ty ženy, které měly rády romány? Nebo že první autorkou bestsellerů na světě se před sto padesáti lety stala neúspěšná pěvkyně a propuštěná předčítačka Eugenie Marlittová?

Tyto a ještě mnohé další příhody ožívají v poutavě napsaném panoramatu, které nás provede od Klopstockových časů až do současnosti a popíše i aktuální fenomény, jako je fanfiction nebo Padesát odstínů šedi. Čtení může proměnit život i lásku. Je to kniha pro ženy, které vášnivě rády čtou, i pro muže, kteří díky ní pochopí, jak to jejich ženy myslí, když prohlásí: „Teď ne, teď si čtu!“

 

Ženy a knihy

Vášeň s následky

Autor: Stefan Bollmann

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Nina Fojtů
Počet stran: 351
Vazba: vázaná
Vydáno: 6/2015
ISBN: 978-80-7491-410-2

Přečtěte si více o knize Ženy a knihy, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A prolistujte si také ukázku a přečtěte si náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Za potřebou lásky se však skrývá něco víc – touha po svobodě a nezávislosti. Paříž v roce 1789 není pouze městem dobytí Bastily, je také městem čtoucích žen. Tuto skutečnost dokládá svědectví jednoho německého cestujícího: „Každý – většinou však ženy – tam má v kapse knihu. Čte se v kočárech, na promenádách, v divadlech, o přestávkách, v kavárnách, v lázních.“ Po některých knižních novinkách je taková sháňka, že půjčující každou z nich bez okolků rozřeže na tři části. Mohou snad knihy vyvolávat revoluce?
O něčem takovém jsou přesvědčeni také lidé v Londýně, tehdy největším městě světa, kteří bedlivě sledují dění na kontinentě. Mary Wollstonecraftová právě pracuje na svém rukopise Obhajoba práv žen a zároveň jako první žena píše profesionální literární kritiky. Zaměřuje se na ženské romány, které v té době Anglii zaplavují. Je vyhlášená především svými sžíravými kritikami: většinu knih napsaných ženami považuje stručně řečeno za nesmírné klišé – v žádném případě za vhodný materiál pro čtenářky, jež chtějí vzít svůj život do vlastních rukou.
O románech Jane Austenové, které začínají vycházet brzy poté, by to určitě neřekla. Nenápadná Austenová, pilná čtenářka Wollstonecraftové, vytváří z otázky výběru partnera pro ženu světovou literaturu. Ve čtení, zejména v četbě románů, spatřuje moderní způsob, jak ženy mohou dosáhnout větší nezávislosti. (str. 13)

 

O autorovi

Stefan Bollmann (nar. 1958) vystudoval literaturu, historii a filozofii. Publikoval několik knih, v nichž se zabývá fenoménem ženského čtení. V dnes již klasické práci Ženy, které čtou, jsou nebezpečné (2005; česky Knižní klub 2008) se Bollmann zaměřil především na to, jak jsou ženy-čtenářky zobrazeny v malířství či ve fotografii, a na důvody, proč se čtení mezi ženami rozšířilo až v osmnáctém století. V roce 2010 vydal knihu Ženy, které čtou, jsou nebezpečné a chytré a v roce 2013 Ženy a knihy. Jeho knihy byly přeloženy do šestnácti jazyků a prodalo se jich téměř půl milionu výtisků.
(Zdroj informací: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Ženy a knihy

V dávných dobách často panoval názor, že pro ženy je čtení knih škodlivé, protože je odvádí od reálného života. I dnes se mnohé čtenářky rády vcítí do života románové hrdinky a představují si, že čtou vlastní příběh. Naštěstí se už za svou zálibu nemusí stydět ani ji skrývat. I autor této publikace zastaralý názor nesdílí, naopak ukazuje čtenářky, které mnohdy patří mezi známé osobnosti z různých dob, a popisuje jejich vztah k literatuře. Obsáhlé zpracování vás provede obdobím od roku 1750 až po současné knižní trendy, tak neváhejte a dejte se do čtení.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Ženy a knihy vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Ženy a knihy
probíhá od 15. do 28. července 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 2 tituly Ženy a knihy

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽeny a knihy
Vášeň s následky

Bollmann, Stefan

Host, 2015

Napsat komentář