Nenechte si ujít v týdnu od 20. do 26. července 2015

192_big
Ani v nadcházejícím týdnu nebude chybět mnoho autorského čtení. Těšit se na něj můžete v Brně, Ostravě i Praze. Připravena je i zábavná letní soutěž pro děti.

Nadchází předposlední týden Měsíce autorského čtení. Každý večer se opět můžete těšit na jednoho ukrajinského spisovatele a druhého z Česka, Slovenska či Polska. Přijít poslechnout si můžete kupříkladu Halynu Petrosaňak. Tato ukrajinská básnířka a esejistka kromě jiného překládá z češtiny a němčiny. Je autorkou sbírek Park na svahu, Světlo periferie a Pokušení promluvit. V Brně vystoupí v pondělí 20. července, v Ostravě v úterý 21. července.

Naopak na konci týdne vystoupí Les Belej, který je spoluautorem dvou knih reportáží. Ve svých dílech se věnuje dramatickým změnám, které proběhly na Ukrajině po rozpadu SSSR. Zabývá se i dnes již částečně zapomenutou tehdejší kulturou a nezanedbává ani boom organizovaného zločinu. Přijít poslechnout si ho můžete v neděli 26. srpna (Brno) a v pondělí 27. srpna (Ostrava)

České spisovatele tento týden zastoupí mimo jiné Kateřina Tučková, která proslula převážně svými romány Vyhnání Gerty Schnirch a Žítkovské bohyně. V prosinci loňského roku vyšla i její prozatím poslední nerománová kniha Fabrika. Kromě literární činnosti se věnuje i kurátorství, připravuje výstavy současného českého malířství. Poslechnout si ji můžete opět v Brně (pondělí 20. července) a v Ostravě (úterý 21. července).

Pozvánku na Měsíc autorského čtení obdržel i laureát Ceny Josefa Švoreckého Martin Reiner. Cenu získal za svou knihu Básník. Román o Ivanu Blatném, která se stala Knihou roku v soutěži Magnesia Litera a také bezkonkurenčně vyhrála anketu Lidových novin. S tímto spisovatelem, básníkem a vedoucím nakladatelství Druhé město se můžete setkat ve středu 22. července v Brně a ve čtvrtek 23. července v Ostravě.

O autorské čtení nebudete ochuzeni ani v Praze. I tentokrát budou dvě a obě se uskuteční na lodi v rámci projektu Letní čítárna s Oskarem na lodi Avoid Floating Gallery. První se ponese v duchu městské fantasy, tedy žánru, který spojuje fantasy s životem v běžném městě. Hosty budou Petra Neomillnerová (Sladká jak krev, Zaklínačka Lota, Amélie a barevný svět), Pavel Renčín (trilogie Městské války a Beton, kosti a sny) a Dan Tučka (Umrlčí tanec). Čtení započne ve středu 22. července od 19:30 hodin.

Druhé autorské čtení bude opět na Avoid Floating Gallery. Tentokrát se však bude jednat o večer básníka Ondřeje Hanuse a jeho hostů. Přijít můžete o den později, tedy ve čtvrtek 23. července, opět v 19:30 hodin. Číst ze svých sbírek budou Ondřej Hanus (Výjevy, Stínohrad), Alžběta Michalová (Zřetelně nevyprávíš), Lukáš Palán (Píča, hovna, Hitler, Praha) a Aleš Kauer (Dynamika s harmonickou opojností), který v rámci večera vystoupí i se svým hudebním projektem lglau Ungenau.

Aby se děti o prázdninách nenudily, připravily knihovny po celé republice různé prázdninové soutěže, tvoření či hry. Jednou z nich je i Městská knihovna Valašské Meziříčí, která vyhlásila Prázdniny s komisařem Vrťapkou. Jedná se o osmitýdenní soutěž, která spočívá v řešení hádanek. Ti, kteří odpoví správně, postoupí do slosování o poukaz na nákup knih v hodnotě 500 Kč. Soutěž je podpořena Petrem Morkesem, ilustrátorem knihy o Komisaři Vrťapkovi.

 Zajímají vás další literární akce? Pak se podívejte do našeho
Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář