Nenechte si ujít v týdnu od 13. do 19. července 2015

192_big
Čeká nás třetí červencový týden. Kromě pokračování Měsíce autorského čtení se můžete těšit i na mnoho výstav, ať již o Adolfu Bornovi či Mistru Janu Husovi. Připomeneme si také spisovatele Karla Dvořáčka.

I ve třetím týdnu Měsíce autorského čtení budete mít možnost setkat se se zajímavými osobnostmi. Jednou z nich je Marianna Kijanovska, ukrajinská básnířka, esejistka a překladatelka. Stojí také za vznikem literární ceny Velký ježek, jíž jsou oceňováni ukrajinští autoři nejlepších dětských knih. V Brně bude číst v úterý 14. července a v Ostravě o den později, ve středu 15. července.

Českou republiku bude reprezentovat Radka Denemarková, autorka knih Příspěvek k dějinám radosti, Kobold nebo Peníze od Hitlera. Setkat se s ní můžete ve čtvrtek 16. července (Brno) a v pátek 17. července (Ostrava).

Další Češkou bude Eva Turnová, která je známá jak svou hudební kariérou (působila v kapelách Odvážná srdce, DG 307 a Půlnoc, nyní v The Plastic People of the Universe), tak i drobnou publicistikou. Knižně jí vyšly tři knihy sloupků, které původně publikovala v týdenících Reflex a Instinkt. Číst bude jak v Brně (pátek 17. července), tak i v Ostravě (sobota 18. července).

Podrobný přehled všech autorských čtení naleznete na našich stránkách. Každé z nich také můžete sledovat online.

V úterý 14. července si ve Vyškově můžete připomenout Karla Dvořáčka, českého spisovatele z první poloviny 20. století. Od jeho úmrtí letos uběhne přesně 70 let. Při této příležitosti přečte úryvky z publikovaných i nepublikovaných děl Jarmila Wolfová a večerem všechny posluchače provede Vladislav Raška. Začátek je naplánován na 18 hodin a přijít můžete do lodžie Zámecké zahrady.

Tento týden také máte poslední možnost prohlédnout si výstavu o Adolfu Bornovi, kterou připravila Městská knihovna Litomyšl. Zhlédnout ji můžete každý den ve výpůjční době, nejpozději však ve středu 15. července. Adolf Born je všeobecně známým a uznávaným ilustrátorem. Jistě i vám jsou dobře známé ilustrace například k Machovi a Šebestové, Třem mušketýrům či Trosečníku z Cynthie.

O akcích vázajících se k šestistému výročí upálení Mistra Jana Husa jsme v našem kalendáři akcí již informovali. Další dvě vám představíme dnes – výstavy. První můžete navštívit ve Valašském Meziříčí, konkrétně v tamní městské knihovně. Jedná se o minivýstavu literárních děl, které se této významné osobnosti našich dějin týkají. Tato výstava trvá do konce srpna.

Druhou byste pak našli v městečku  Brtnice, které se nachází na Třebíčsku. Výstava je putovní, takže jste ji již mohli, anebo naopak budete moci, navštívit i někde jinde. Zahrnuje ilustrace Zdeňky Študlarové, jejíž malby můžete znát například z knihy Projdeme se pohádkou.

Další literární akce naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář