Životní osudy v biografických románech

nahled
Autorova bujná fantazie dokáže vykouzlit ledacos. Dobrodružství se však skrývá i v reálném světě plném opravdových lidských osudů. Ty mohou být neuvěřitelně zajímavé, nevšední nebo naopak podobné těm našim, v každém případě však  inspirativní a poučné.

První z dnešních knih vypráví děsivý příběh dívky, která přežila nelidské pokusy jedné z lidských zrůd – německého lékaře a kapitána SS působícího od května roku 1943 v roli vrchního lékaře v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau Josefa Mengeleho.

Evě Mozes bylo deset let, když byla se svou rodinou poslána do Osvětimi. Zatímco její rodiče a dvě starší sestry byli posláni do plynových komor, Evu a její dvojče Miriam si vybral coby pokusné objekty muž, který byl znám jako Anděl smrti – Dr. Josef Mengele. Dívky byly podrobeny sadistickým medicínským experimentům a musely každodenně bojovat o svůj život. V tomto neuvěřitelném příběhu, který sepsala samotná oběť děsivých událostí, jsou čtenáři svědky dětské odolnosti proti mimořádnému zlu. Eva byla například vystavena infekci, u níž Mengele věřil, že bude smrtelná, a bude pak moci provést pitvu i na Miriam, která měla sloužit jako „srovnávací vzorek“. Přežila – a dodnes neví, jaké onemocnění to bylo. Po osvobození tábora sestry založily skupinu, která podporovala bývalé oběti Mengeleho experimentů.

Děti, které přežily Mengeleho

Autorka: Lisa Buccieriová
Přeložil: Daniel Vrbů

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-247-5443-7
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Děti, které přežily Mengeleho vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Pročtěte se také krátkou ukázkou z knihy.

————————————————

Kdo by neznal slavnou scénku Ivy Janžurové a Felixe Holzmanna, v níž dochází k nedorozumění kvůli filmu Včera, dnes a zítra. Autobiografii se stejným názvem napsala jedna z hlavních představitelek výše zmíněného kinematografického pokladu, Sophia Lorenová.

Sophii Lorenovou není třeba dlouze představovat: tato vynikající italská herečka natočila bezpočet filmů italské i zahraniční produkce a během své dlouhé kariéry získala řadu prestižních cen včetně dvou Oscarů. Poznejte tuto pozoruhodnou ženu i v jiném světle, než je záře reflektorů. Od dětství prožitém bez otce, posléze i v hrůzách druhé světové války, se dostaneme k prvním úspěšným krůčkům v římských studiích Cineccità, ale také k další překážce v podobě vztahu s ženatým mužem. Přečteme si o síle přátelství, prožijeme radostnou oscarovou noc, ale též nevýslovný smutek ženy, která právě přišla o dítě. Hlavně však poznáme lásku ve všech jejích podobách: lásku mateřskou, rodinnou, lásku k rodné zemi a zejména hlubokou lásku k životu.

Včera, dnes a zítra

Autorka: Sophia Lorenová
Přeložila: Lenka Papoušková

Počet stran: 302
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7462-813-9
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Včera, dnes a zítra vydalo nakladatelství Jota.

Přečtěte si také ukázku z knihy.

————————————————

V posledních letech si pozornost získává i ošemetné téma poválečné deportace Němců. Autorka následující knihy popisuje, jaké vzpomínky si z poválečného odsunu odnesla a umožňuje nám tak nahlédnout do historie, kterou by mnozí, i z piety ke svým předkům, raději neznali. O to důležitější takový pohled však je.

Životní příběh Eriky Härtl Coccolini, Němky narozené v Praze. Druhou světovou válku prožila malá Erika s matkou převážně v Praze a na své rodné město si uchovala mnoho zajímavých vzpomínek. Krutým zážitkem pro osmileté dítě bylo Pražské povstání v květnu 1945 a násilnosti, které je provázely. Eričina matka se pokusila o sebevraždu a byla umístěna v ústavu pro choromyslné v Bohnicích. Dívka se spolu s ostatními německými obyvateli domu v Čáslavské ulici ocitla ve sběrném táboře na Hagiboru. V dubnu 1946 matka nevyužila možnosti požádat o československé státní občanství, a tak byly obě v jednom z posledních transportů odsunuty do Hesenska v americkém okupačním pásmu, kde strávily velmi krušné období…

Praha–Vinohrady, Čáslavská 15

Toulky pozoruhodnou dobou

Autorka: Erika Härtl Coccolini
Přeložil: Milan Kouřimský

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-249-2680-3
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Praha–Vinohrady, Čáslavská 15 vydalo nakladatelství Ikar.

Zaujala vás tato kniha? Zalistujte si ukázkou.

————————————————

Oslnivá osobnost francouzského filmu, Gérard Depardieu, rozhodně neprožívá nudný život. Nedávno například překvapil otevřenou kritikou své rodné země a přijetím ruského občanství. O tom, ale i o svém dětství a hereckých začátcích se dočtete v biografii Elsy Zimmermanové.

Vášnivý, žoviální, poživačný. K Depardieuovu jménu se hodí všechny výrazné přívlastky. Ale kdo je vlastně ten nejslavnější francouzský herec, ztělesňující hlavní postavy ve filmech Buzíci, Cyrano z Bergeracu nebo Asterix? Tato biografie odhaluje muže, který vyrůstal jako pravý Francouz, v chudé poválečné komunitě, kde dospíval jako mladý chuligán, a který se nakonec stal velkou filmovou hvězdou. Muže, který dokázal uskutečnit své dětské sny a hltal filmy i život plnými doušky. Je to portrét osobnosti, v němž je vše: jeho hrubé výroky vůči Francii, která se stává malichernou, jeho vášnivý vztah k vlastním dětem, i jeho kontroverzní přátelství s Castrem nebo s Putinem. Je to pozoruhodná biografie herce velmi vzdáleného obvyklému správnému smýšlení. Muže, který se vášnivě pere za veškerou svou svobodu.

Gérard Depardieu. Svobodný život

Autorka: Elsa Zimmermanová
Přeložil: Tomáš Kybal

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 155×235 mm
ISBN: 978-80-204-3433-3
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Gérard Depardieu. Svobodný život vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Prolistujte si ukázku z knihy.

————————————————

Film Teorie všeho sklidil od kritiků poměrně pozitivní ohlas a byl nominován na Oscara (představitel S. Hawkinga Oscara dokonce získal). Nicméně jeho předloha je poněkud opomíjena. Biografii aktuálně asi nejznámějšího dosud žijícího vědce Stephena Hawkinga napsala jeho manželka, které nechybí nadhled a smysl pro humor.

Jane Hawkingová je první žena patrně nejznámějšího vědce současnosti Stephena Hawkinga. Tomuto dnes čtyřiasedmdesátiletému matematikovi a teoretickému fyzikovi diagnostikovali ve 21 letech neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému a dávali mu maximálně dva roky života. V knize Cesta do nekonečna: Můj život se Stephenem Jane Hawkingová popisuje jejich společný život, jak se pokoušela sladit péči o svého manžela s potřebami rozrůstající rodiny, jak s ním prožívala úspěchy i neúspěchy. Bez zábran líčí i krach jejich vztahu, kdy ji Stephen opustil kvůli své ošetřovatelce a ona se provdala za rodinného přítele. Všechno vypravuje se zarážející upřímností, ale zároveň s láskou a respektem. V této mimořádně otevřené, dojemné a často i vtipné knize odhaluje autorka nejenom komplikovaná a bolestná dilemata svého prvního manželství, ale odkrývá i všudypřítomný vliv slávy a bohatství. Výsledkem je kniha plná optimismu, životní síly a vůle.

Cesta do nekonečna: Můj život se Stephenem

Autorka: Jane Hawkingová
Přeložila: Olga Neumannová

Počet stran: 496
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7505-095-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Cesta do nekonečna: Můj život se Stephenem vydalo nakladatelství XYZ.

Začtete se do ukázky o životě S. Hawkinga.


Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Zapojte se do našich aukcí, kde najdete nejen tyto biografické knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDěti, které přežily Mengeleho
Zpověď dvojčat Evy a Miriam

Buccieriová, Lisa Rojanyová – Korová, Eva Mozesová

Cosmopolis, 2015

zobrazit info o knizeVčera, dnes a zítra

Lorenová, Sophia

Jota, 2015

zobrazit info o knizePraha-Vinohrady, Čáslavská 15
Toulky pozoruhodnou dobou

Härtl Coccolini, Erika

Ikar, 2015

zobrazit info o knizeGérard Depardieu. Svobodný život

Zimmermanová, Elsa

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeCesta do nekonečna: Můj život se Stephenem
Knižní předloha filmového hitu Teorie všeho

Hawkingová, Jane

XYZ, 2015

Napsat komentář