Škola matky přírody

vic-blata-perex
Právě nyní, v době letních prázdnin, je čas rodinných výletů a dobrodružství. Proč si tedy neudělat výlet do přírody, která je pro vývoj dítěte tak důležitá? Poznávání rostlin a zvířátek a hra v přirozeném prostředí rozvíjí dětskou kreativitu a nezávislost.

Jak to voní v lese? Jaký je na omak kmen stromu? Jak vypadá červenka? Místo aby chytaly žáby, stavěly si domečky na stromě nebo se oběma rukama nořily do bláta, sedí děti u televize nebo u počítače. Bez těsného vztahu k rostlinám a zvířatům však strádá jejich emocionální schopnost vazby. Mizí empatie, fantazie, kreativita a radost ze života.

Andreas Weber, filozof, biolog a otec dvou dětí napsal odvážnou obhajobu za záchranu dětství. Povzbuzuje rodiče, aby si se svými dětmi připravili vlastní záhon se zeleninou, aby i za špatného počasí chodili ven a hledali ladem ležící místa, kde si jejich potomci mohou dělat, co chtějí. Takováto škola smyslů je důležitější, než učit se holá fakta. Hra a nezávislost ve světě, který se sám vytvořil a není uměle zhotovený dospělými, je bezpodmínečně nutná pro rozvoj zdravé, lidské osobnosti.

 

Ukázka

Z donucení

Ještě do 70. let minulého století znamenalo hrát si – hrát si venku. Byty byly menší a sourozenců bylo více než dnes. Rodiče posílali děti za dveře, když chtěli mít klid. Na přelomu 19. a 20. století znaly německé děti asi 100 různých pohybových her jako „nebe, peklo, ráj“ nebo honění obruče. Dnes je dětem známo nanejvýš pět her – včetně fotbalu a hry na honěnou. Zmizely dokonce i názvy her. Které dítě by si ještě dokázalo něco představit pod označením „slepá bába“, „vyvolávaná“ nebo „drápky“?

 

Víc bláta!

Autor: Anderas Weber

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 145 × 205 mm
ISBN: 978-80-7530-005-8
Doporučená cena: 269 Kč

 

 

Knihu Víc bláta! vydalo nakladatelství Malvern.


Nakladatelství Malvern vzniklo na konci 90. let minulého století. Těžiště vydavatelské činnosti tvoří západní spirituální tradice, mystika, religionistika, alchymie, hermetismus, literární věda, kulturní antropologie, knihy mezioborové, umělecká beletrie a poezie, přírodní vědy, knihy pro děti a rodiče a dílo filosofa a biologa Zdeňka Neubauera.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVíc bláta!
Děti potřebují přírodu

Weber, Anderas

Malvern, 2015

Napsat komentář