Nenechte si ujít v týdnu od 6. do 12. července 2015

192_big
Před námi je druhý červencový týden, který s sebou přinese další várku autorského čtení. Těšit se ale můžete kromě Brna a Ostravy i do Prahy. Ve Višňové se pak uskuteční další LiStOVáNí.

I tentokrát započnou naše pozvánky Měsícem autorského čtení. Chybět opět nebudou čeští, slovenští, polští i ukrajinští literáti. Poslechnout si můžete například Jevheniji Kononenko (Brno 6. 7., Ostrava 7. 7.), Justynu Bargielskou (Brno 8. 7., Ostrava 9. 7.), Karola Chmela (Brno 9. 7., Ostrava 10. 7.) nebo Serhije Žadana (Brno 10. 7., Ostrava 11. 7.). Na všechna čtení se můžete dostavit osobně, nebo je sledovat online.

Česko budou tento týden reprezentovat David Jan Žák (Brno 7. 7., Ostrava 8. 7.), autorské duo Igor Malijevský & Tomáš Pastrňák (Brno 11. 7., Ostrava 12. 7.) a Karol Sidon (Brno 12. 7., Ostrava 13. 7.).
David Jan Žák se proslavil převážně svými romány o Josefu Hasilovi, který na přelomu 40. a 50. let na Šumavě převáděl uprchlíky na západ. Na svém kontě má více než deset románů, mezi nimi právě Král Šumavy a Návrat krále Šumavy.

Igor Malijevský je básník, který debutoval roku 2003 svou sbírkou básní Bělomorka. Napsal i sbírky Družba, Druhý den po konci světaMěsíc nad řekou Tejo. Od roku 2008 se stal komorním textařem Tomáše Pastrňáka, kterého můžete slyšet nejen na malých scénách, ale i velkých koncertech, kupříkladu Rock for people. V roce 2014 mu vyšlo sólové debutové album Pozvánka na koncert.

Karol Sidon dramatik, spisovatel, překladatel a také vrchní zemský a bývalý pražský rabín. Debutoval autobiografickými prózami Sen o mém otci a Sen o mně. Mimo jiné je autorem Dramat a prvních dvou dílů románové tetralogie Kde lišky dávají dobrou noc – Altschulova metoda Piano live.

Autorské čtení si tento týden budete moci poslechnout i v Praze. Konkrétně během Letní čítárny s Oskarem na lodi Avoid Floating Gallery. První se bude konat ve středu 8. července k 600. výročí upálení Mistra Jana Husa. Program započne v 19:30 hodin. Hosty budou Eva Kantůrková, která přečte ze svých děl o Janu Husovi, Miloš Rejchrt, protestantský teolog, a František Bublan, katolický teolog.

Druhé čtení se uskuteční ve čtvrtek 9. července. Opět budete moci přijít do Letní čítárny s Oskarem na lodi Avoid Floating Gallery. I tentokrát se začne v 19:30 hodin. Večer ponese název Na severské vlně. Nabídne totiž čtení ze současné severské literatury a také besedu s překladateli. Moderovat bude Michal Švec ze Skandinávského domu.

V neděli 12. července se odehraje další ze scénických čtení projektu LiStOVáNí. Zhlédnout ho budete moci v Kinosále Višňové od 17 hodin. Hrát se bude Dobrý proti severáku. Když člověk pošle e-mail někomu, komu původně nemá v plánu, může se rozehrát zajímavá konverzace. A ta se zase může změnit v lásku. Příběh od Daniela Glattauera nepostrádá humor a čtenáři si ho velice oblíbili.

Další literární akce naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář