Veganská kuchyně

Není vám lhostejný váš životní styl? Rádi byste se změnili a třeba i udělali něco dobrého pro naši planetu? Inspirací by vám mohla být nová kuchařská kniha Veganské vaření, která vás změnou provede od prvních krůčků.

Nová kniha Veganská kuchyně, kterou vydalo nakladatelství Synergie, je úžasnou příručkou pro všechny čtenáře, kterým není lhostejný jejich zdravotní stav. Představuje pohled na veganství (životní filosofie zříkající se ubližování a vykořisťování živých tvorů) v jeho celistvosti a zaměřuje se na vysvětlení etického, zdravotního i společenského dopadu tohoto životního stylu.

Autorky Joni Marie Newman a Gerrie Lynn Adams jsou Američanky a každou přivedlo k veganství něco jiného. Zatímco Gerriino prvotní rozhodnutí pro čistě rostlinnou stravu bylo motivováno zdravotními důvody, u Joni šlo především o důvody etické.

Veganská kuchyněKniha je rozčleněna do osmi kapitol. První kapitola „Udělejte to pro své zdraví“ se zaměřuje na vysvětlení toho, jaké potraviny se nám dostávají na talíř, proč bychom se měli vyhýbat geneticky modifikovaným produktům a nadměrně průmyslově zpracovaným potravinám. Tato kapitola rovněž vyvrací zakořeněné stravovací mýty a pověry typu: „mléko dělá tělu dobře“, „atleti potřebují pro vrcholové výkony maso“, „vegani trpí nedostatkem proteinů“ a další. Na konci kapitoly autorky předkládají deset kroků k vašemu zdravějšímu já, ve kterých vás naučí zdravě jíst i bez živočišných prvků.

Druhá kapitola „Udělejte to pro životní prostředí“ poukazuje na fakt, jak hrozivý dopad mají velkochovy na životní prostředí a že přechod na veganskou stravu je jedním z důležitých kroků k tomu, jak udělat ze světa zelenější místo a zmírnit problém hladomoru.

Třetí kapitola „Udělejte to pro svoji peněženku“ vyvrací mýtus, že čistě rostlinná zdravá strava je drahá. Autorky vám zároveň poradí, jak, kde a co nakupovat. Jako velké plus uvádějí i to, že konzumací čistě rostlinné stravy ušetříte i za lékařskou péči.

Čtvrtá kapitola „Udělejte to pro zvířata“ se zaměřuje na etický aspekt veganství a seznamuje čtenáře s realitou dnešního chovu hospodářských zvířat. Cílem kapitoly není nic jiného, než čtenářům otevřít oči a poukázat na hrozivé podmínky, ve kterých musí hospodářská zvířata žít, a na to, jak je s nimi zacházeno. Nejde jen o zvířata chovaná na maso, ale také kvůli vejcím, mléku, kožešině a další produktům.

Veganská kuchyně – kapitola Udělejte to pro zvířata

V páté kapitole „Zásoby pro veganskou kuchyni“ se autorky pokouší své čtenáře naučit nakupovat, seznamují je se skrytými živočišnými přísadami, náhražkami mléčných výrobků, vajec či masa. V závěru předkládají průvodce „divnými“ veganskými ingrediencemi, které konvenčně se stravující čtenář většinou nezná (agar, lahůdkové droždí, mořské řasy, miso, tempeh, …), přičemž se jedná o výživné a chutné potraviny, které nechybí snad v žádném zdravém veganském jídelníčku.

Šestá kapitola ukazuje, jak snadné, chutné a vizuálně krásné může veganské jídlo být. Recepty jsou rozděleny na snídaně, polévky a chilli, saláty a sendviče, chuťovky a přílohy, dressingy a omáčky a dezerty. U každého receptu je hned v úvodu uvedeno, zda se jedná o jídlo bez sóji, bez lepku, oříšků, přidaného oleje, přidané soli, cukru, což zajisté dost usnadní plánování jídelníčku například lidem s potravinovou intolerancí.

http://www.klubknihomolu.cz/wp-content/uploads/2015/07/Veganska-kuchyne2.jpg

Mezi recepty naleznete plno lahodných a snadných receptů, které uvaříte do 30 minut, ale také receptů vhodnějších spíše pro slavnostnější příležitost, u jejichž realizace strávíte u plotny třeba celé dopoledne. Na své si tu přijde opravdu každý.

Sedmá kapitola předkládá vzorové menu a jídelní plány pro ty, kteří to s přechodem na rostlinnou stravu myslí vážně. Autorky se případným zájemcům snaží přechod co nejvíce usnadnit, a proto jídelní plány doprovází i podrobný nákupní seznam.

Na plánech a vzorových menu oceňuji, že autorky předkládají jídelníčky, které nejsou těžké na přípravu a využívají jednoho jídla na více dnů, tudíž si například v pondělí uděláte čokoládový puding i do zásoby a pochutnáte si na něm i v pátek, nebo si připravíte více jídla k večeři a toto jídlo dojíte druhý den na oběd. Tak nedojde k tomu, že byste v kuchyni trávili zbytečně moc času.

Poslední kapitola vás stručně seznámí i s jinými aspekty veganství, prezentuje loga označující veganské produkty, upozorňuje na možné negativní reakce okolí a nabízí návod, jak se s nimi vyrovnat. Kapitola je zakončena zdroji (překladatelka Lenka Marie Čapková si dala tu práci a vyhledala relevantní české zdroje), v nichž najdete odpovědi na všechny vaše případné dotazy, které jste v knize nenašli.

Jako celek na mě kniha působí velice dobře a podle mého názoru se jedná o jednu z nejlepších publikací určených těm, kteří chtějí změnit své stravovací návyky a stát se vegany. V knize najdete veškeré základní informace a fakta bez zbytečných drastických obrázků, které by mohly citlivější lidi spíše odradit. I přesto máte možnost se seznámit s realitou velkochovů a tím, jak to vlastně při chovu zvířat a pěstování potravy funguje.

Předložené veganské recepty jsou rozmanité a lákavé. Jediný problém spatřuji v tom, že kniha je primárně určena pro americkou společnost, a proto může nastat problém při shánění některých surovin (např. Tekutý kouř, jackfruit neboli chlebovník, Bragg´s Liquid Amino, srirachy a další). Patříte-li ale mezi zkušené kuchaře, určitě dokážete některé z těchto ingrediencí snadno nahradit.

Naopak oceňuji, že recepty jsou tvořeny na základě několika stále se opakujících ingrediencí, proto postačí jeden větší nákup ve zdravé výživě či supermarketu a následně se můžete pustit do pestrého a netradičního veganského vaření. I ty nepříliš známé ingredience se dají běžně koupit ve větší prodejně zdravé výživy.

Mě k vyzkoušení zaujaly především rychlé a snadné recepty. Složitější a obsáhlejší si nechávám na zvláštní příležitosti, kdy budu mít dostatek času a elánu do vaření. Osobně upřednostňuji taková jídla, která uvaříte během pár minut a nepotřebujete na jejich přípravu desítky surovin.

V případě snídaní oceňuji pestrost autorkami předkládaných tipů. Na své si přijdou milovníci sladkých i slaných chutí. Mě osobně nadchly křupavé topinkové vafle, které jsou doslazovány datlovou pastou a jsou hotové raz dva, rychlá quinoová kaše, která je výtečná pro svůj vysoký podíl bílkovin a je skvělou alternativou pro ty, kteří mají už po krk kaší z ovesných (a jiných) vloček. Ze slaných snídaní jsem zkoušela domácí venkovskou tofu míchanici, která patří mezi vegany ke klasice, s níž zaručeně uspějete. I nevegani nebudou chtít věřit, že míchanice není z vajec, ale že dané vajíčkové chuti dosáhnete pomocí tofu, lahůdkového droždí, kurkumy a černé soli.

Z polévek jsem stihla vyzkoušet rybí polévku, u níž jsem pouze nahradila kokosové mléko mlékem mandlovým, a musím uznat, že mě samotnou překvapila jemná rybí chuť. Ve svém předveganském období jsem měla velice ráda vánoční rybí polévku, a tak stále hledám recepty, které nabízejí co nejautentičtější verzi veganské rybí polévky. Tato sice není ta typická česká vánoční, ale je jemná a velice chutná. Použila jsem nori řasu a k servírování jsem přidala krutonky z bílého pečiva opečené na rostlinném oleji dokřupava.

Naopak mírým zklamáním pro mě byla miso polévka, kterou si rovněž připravuji pravidelně. Autorkami předkládaná miso polévka byla na můj vkus příliš chudá, a proto jsem si do ní přidala hrst sezónní zeleniny – jarní mrkev, kousek chřestu, kedlubnu a pár listů z ředkviček.

Další jednoduchou „vychytávkou“, kterou jsem chtěla vyzkoušet již dlouho, ale až teprve tato kuchařka mě k tomu přiměla, je příprava veganského „parmazánu“. Kombinace rozemletých vlašských ořechů, lahůdkového droždí, strouhanky a soli chutná a voní opravdu parmazánově a je skvělým doplňkem různých těstovinových jídel. Skvělé je, že parmazánu připravíte větší množství a případné přebytky vám v lednici vydrží až dva týdny.

Rovněž recept na domácí tofu majonézu je rychlý a velice chutný. Připravila jsem z majonézy tatarku jako přílohu k pečené zelenině a manžel si ji velice pochvaloval. Recept na tofu majonézu se od receptů, které znám, lišil a majonéza mi opravdu zachutnala a byla hodně výrazná.

pečená zelenina s tatarkou z tofu

pečená zelenina s tatarkou z tofu

Z dezertů jsem nejvíce ocenila dva recepty na proteinem nabyté svačinky – proteinový koktejl s arašídovým máslem a čokoládou a čokoládový puding. Oba recepty jsou si v mnohém podobné. Základem je tofu, datle a kakao. Přesto jsou obě sladké svačinky chuťově odlišné a obě výtečné. Osobně mi více zachutnal proteinový koktejl a musím říct, že mě zasytil opravdu na celé odpoledne.

proteinový koktejl s arašídovým máslem a čokoládou

proteinový koktejl s arašídovým máslem a čokoládou

Tímto jsem s recepty určitě neskončila a mám v plánu je postupně vyzkoušet (skoro) všechny. A co vy, nemáte taky chuť vyzkoušet a do svého jídelníčku zařadit některá veganská jídla?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVeganská kuchyně
Vše co potřebujete vědět o rostlinné stravě a veganském životním stylu

Adams, Gerrie Lynn – Newman, Joni M.

Synergie Publishing SE, 2015

Napsat komentář