Romány pro ženy, které chtějí víc

Náhled - ženy
Už vás nebaví číst pořád stejné knížky z červené knihovny, ale zároveň se nechcete vzdát romantických zápletek? Pak jsou dnešní knižní tipy určené právě vám.

Na pozadí problémů jedné obyčejné ženy se zrcadlí mnoho problémů současného světa. Autor nás skrze živě vyprávěný příběh Annie Ohové donutí se zamyslet nad tématy, na která jsme do té doby nahlíželi jen povrchně.

Jako voda

Autor: Wally Lamb
Přeložila: Markéta Polochová

Počet stran: 575
Vazba: vázaná
Formát: 145×213 mm
ISBN: 978-80-7491-251-1
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Jako voda vydalo nakladatelství Host.

Mnohovrstevnatý portrét manželství, rodiny a neúprosné touhy po porozumění a vztahu.

Annie Ohová, manželka, matka a výtvarnice, způsobila ve své rodině zemětřesení. Po dvaceti sedmi letech manželství se rozhodla opustit svého muže, s nímž má tři děti. Zamilovala se do Vivecy, bohaté, kultivované a sebevědomé manhattanské obchodnice s uměním, která jí pomohla k profesionálnímu úspěchu.

Annie a Viveca plánují svatbu, což ale vyvolává smíšené reakce a otevírá Pandořinu skříňku plnou tajemství – temných a bolestných pravd ukrytých pod povrchem života rodiny Ohových. V roli vypravěče se střídá nekonformní Annie, její bývalý manžel, psycholog Orion, „nejhodnější“ z Anniiných dětí, dcera Ariane, rebelský jediný syn Andrew a nejmladší dítě, svobodomyslná Marissa.

Román Jako voda představuje tvář moderní Ameriky. Wally Lamb v něm promlouvá o problému tříd, měnících se sociálních zvyků, přežívajícího rasového násilí a o tom, jak zoufale hledáme lásku a smysl života.

Ukázka z knihy

„Pochopila jsem, že v koronerově zprávě o úmrtí Josepha Jonese byly jisté nesrovnalosti. Co o tom soudíte vy, pane Agnello? Byla to nehoda, nebo ho zavraždili?“
„Zavraždili? Nejsem schopen říct něco s určitostí, slečno Arnofská, ale mám jisté podezření. Černošská komunita byla přesvědčená, že se jednalo o vraždu. Dva černí bratři, kteří žijí v chatě s bílou ženou? To bylo tehdy pro některé lidi nepřijatelné.“
„Lidmi myslíte bílé, je to tak?“
„Ano. Vzpomínám si, že když jsem dostal místo ředitele Statlerova muzea a přestěhoval se s rodinou do města Three Rivers, překvapily mne zvěsti o místních stoupencích Ku-klux-klanu. Zároveň mi připadalo poměrně nepravděpodobné, že by Joe Jones zakopl a po hlavě spadl do poměrně úzké studně, o jejímž umístění dobře věděl. Navíc do studně, z níž si sám brával vodu. Jako zločin se to ale nikdy nevyšetřovalo. Takže kdoví. Já můžu s jistotou říct pouze jediné: Joe Jones byl výjimečně talentovaný malíř. Bohužel jsem byl jediný, kdo si to uvědomoval. Až nyní, roky po jeho smrti, postřehl jeho výjimečnost celý umělecký svět a jeho díla se stala součástí mnoha sbírek. Což je smutné – vlastně spíš tragické. Neumím si představit, čeho by dosáhl, kdyby tvořil až do svých čtyřiceti padesáti. Ale tak to nemělo být.“

Přečtěte si i pokračování ukázky.

————————————————

I na pozadí druhé knihy můžeme najít společenské problémy dnešního světa. Tentokrát ale nepůjde o rasové problémy, ale spíše o překážky, které stojí před ženou, jež ve svých třiceti letech má nadváhu a hledá trvalého partnera. Autorka vystudovala anglickou literaturu na Princetonu a je považována za jednu z nejtalentovanějších spisovatelek současnosti – posuďte sami, jestli právem.

Dobrý v posteli

Autorka: Jennifer Weinerová
Přeložila: Zuzana Pernicová

Počet stran: 496
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7498-021-3
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Dobrý v posteli vydalo nakladatelství Domino.

Naši osobnost a osud neutvářejí ostatní. Utváříme je sami.

Osmadvacet let ubíhal život Cannie Shapirové bez větších zádrhelů, tedy když pomineme fakt, že její otec dávno škrtl dceru ze svého života, což matka vyřešila navázáním ne úplně konvenčního vztahu. Cannie je odhodlána nenechat se tím převálcovat: má přece vcelku hezký život, přátele, psa a zajímavou práci. Dokázala se dokonce smířit i se svými křivkami, které by někteří mohli považovat za přebujelé.

Usilovně udržovaná duševní rovnováha se zbortí ve chvíli, kdy si Cannie ve společenském časopise přečte lehce urážlivý článek svého bývalého přítele nazvaný Milovat korpulentní ženu. Všechny obranné mechanismy i podpůrné berličky přestanou najednou fungovat. Cannie se ocitá na šikmé ploše, na jejímž konci je už jen zoufalství a deprese.

I z takových neutěšených míst se ale člověk může dostat, pokud o to opravdu stojí. Cannie prožije zlomový rok, v němž se vypořádá se všemi svými ztrátami i prohrami a pokusí se zjistit, kým vlastně je. Protože jedině tak bude moci přijít na to, kým vlastně chce v budoucnu být.

Ukázka z knihy

„Už jsi to viděla?“ zeptala se Samantha.
Sklonila jsem se k počítači, aby šéfredaktorka neslyšela, že si vyřizuju soukromý hovor.
„Co jestli jsem viděla?“
„Ale nic. Kašli na to. Proberem to, až budeš doma.“
„Co jestli jsem viděla?“ nenechala jsem se odbýt.
„Nic,“ zopakovala Samantha.
„Samantho, nevolala bys mi uprostřed dne, kdyby o nic nešlo. Tak ven s tím. Koukej to vyklopit.“
Samantha si povzdechla. „No dobře. Ale nevybíjej si vztek na poslovi špatných zpráv, jo?“
Začínaly se mě zmocňovat obavy.
„Nejnovější číslo Moxie. Obratem si ho kup, Cannie.“
„Proč? Co se děje? Načapala mě módní policie?“
„Zaběhni si pro něj do trafiky. Počkám na telefonu.“
Takže jde o něco důležitého. Samantha byla nejen moje nejlepší kamarádka, ale taky právnička v renomované advokátní kanceláři Lewis, Dommel a Fenick. To ona nechávala druhé čekat na telefonu, případně pověřila svou asistentku, ať jim řekne, že zrovna nemůže, protože má schůzku. Sama zásadně na nikoho nečekala. „Byl by to projev slabosti,“ tvrdila. Zamrazilo mě v zádech z neblahé předtuchy.

Celou ukázku naleznete na tomto odkazu.

————————————————

Také jste někdy zažili touhu všeho nechat, přestěhovat se do jiného města a začít nový život? Přesně to se rozhodla udělat Gina Bellamyová. Román se odehrává právě ve chvíli, kdy pro Ginu nový život začíná. Ale nebude pro ni lehké zbavit se všeho zlého z minulosti… A opravdu všeho? Nebo by si něco měla vzít s sebou?

Na sto kusů

Autorka: Lucy Dillonová
Přeložila: Zdena Tenklová

Počet stran: 512
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7306-722-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Na sto kusů vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Inspirativní příběh o ztrátě, lásce, odpuštění a hledání toho, co je v životě důležité. Gina Bellamyová se musí vypořádat s mnoha těžkými situacemi, čelí zákeřné chorobě i rozpadu manželství. Zůstane sama a začíná znovu v malém bytě, takže se rozhodne ponechat si z bývalého života jen sto věcí. Co se dostane na Ginin seznam a čeho se zbaví? Třídění je bolestné, ale očistné. Gina bojuje a nachází v sobě víc síly, než si myslela. Přestože zakouší zármutek, není kniha románem pochmurným, ale povzbudivým, jenž nutí k zamyšlení.

Ukázka z knihy

Není náhoda, uvažovala Gina při obhlížení svého nového prázdného bytu, že o nebi se všeobecně předpokládá, že je to velký bílý prostor a v něm vůbec nic. Cosi v tomto čistém a pokojném místě způsobilo, že se cítila klidnější, než byla řadu týdnů.
Přistoupila k velkému oknu s panoramatickým výhledem na hnědé a šedé vrcholky střech za hlavní třídou a zažila podivnou euforii, jako by jí žilami proudila minerální voda s bublinkami. Nečekala by, že bude tak pozitivně naladěná v první den nového života, jen sama a v novém prostředí. Posledních několik týdnů bylo těžkých a Ginu bolelo celé tělo, ale teď se dostavilo rozechvění jako první den ve škole.
Čerstvě vymalováno. Prázdné pokoje. Hladké stěny, čekající na zaplnění jako úplně nový notebook.
Částečně to bylo adrenalinem z prodeje domu a pronajmutí tohohle nového bytu během pouhých čtrnácti dní. Částečně úlevou, že je pryč z ovzduší visícího nad Dryden Road po Stuartově „bombě“, po níž – jako by byla skutečná – zůstal kráter ubohosti a v něm se měly odehrát Vánoce. Přestože se Stuart odstěhoval téměř ihned, jakmile přiznal, kde vlastně o tom víkendu byl (v Paříži), jeho přítomnost přetrvávala v každé liché ponožce a zarámované fotografii z dovolené, jichž tam byla spousta. Takřka přes noc si Gina začala připadat, jako by se probouzela v domě cizího šťastného manželského páru.


 

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Nejen dnes představené knihy můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJako voda

Lamb, Wally

Host, 2015

zobrazit info o knizeDobrý v posteli

Weinerová, Jennifer

Domino, 2015

zobrazit info o knizeNa sto kusů

Dillonová, Lucy

Pavel Dobrovský – BETA, 2015

Napsat komentář