Populárně naučné knihy pro milovníky historie

osidleni-cech-a-brany
O hlavních meznících historie nás učili již na základní škole. Ale co takhle dostat se hlouběji a dozvědět se něco víc, než jen pouhá fakta, která nám byla vtloukána do hlavy. Dnes vám představujeme knihy, ve kterých najdete překvapivé informace…

Existence koncentračních táborů je černou kapitolou v historii Evropy. Milan Hes ve své knize A brány se otevřely… zpracoval téma osvobození táborů Dachau, Osvětim a Terezín. Kniha je svědectvím pamětníků 2. světové války.

Kniha nás postupně provází posledními okamžiky existence táborů v Dachau, Osvětimi a Terezíně. Jak probíhalo osvobození na těchto místech hrůzy? V čem se odlišovaly první okamžiky svobody v Dachau – nejstarším a nejdéle fungujícím koncentračním táboře – od konce existence osvětimské továrny na smrt, jež je dnes vnímána jako jeden z hlavních symbolů holocaustu? Jaké bylo čekání na vytoužený konec v protektorátním Terezíně?

A brány se otevřely

Autor: Milan Hes

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 127×200 mm
ISBN: 978-80-7425-257-0
Doporučená cena: 169 Kč

Knihu A brány se otevřely vydalo nakladatelství Epocha.

Mgr. Milan Hes Ph.D. se narodil roku 1976 v Lounech. Trvale žije ve Slaném. Je absolventem oborů dějepis a základy humanitní vzdělanosti na Pedagogické fakultě UJEP v Ústí nad Labem. Vyučuje na gymnáziu v Praze 4 a pracuje na několika odborných a didaktických projektech, jejichž výsledkem jsou metodické materiály pro studenty a učitele základních, středních i vysokých škol. Pravidelně publikuje v odborných a populárně-naučných časopisech.
(Zdroj informací: nakladatelství Epocha)

Nakladatelství Epocha ve stávající podobě existuje a vydává od října roku 2002. Navazuje na činnost stejnojmenného subjektu, který vznikl roku 1996. Její ediční záběr se rozrostl o další žánry a s tím se rozšířila i autorská základna, která se neomezuje jen na domácí zdroje. Dominantním směrem ediční koncepce zůstává i nadále literatura faktu a historie, nově je velký prostor v edičních plánech věnován fantastice.

————————————————

Osídlení Čech ve světle místních jmen je kniha, která byla poprvé vydána již v roce 1960. Už z jejího názvu vyplývá, že autor Vladimír Šmilauer přibližuje osídlování Čech. Jak se jmenovaly osady vznikající v Čechách? Na jakých územích vznikalo nejvíce osad? Na tyto a další otázky vám odpoví tato kniha.

Jak se postupně osídlovaly Čechy? Autor se při odpovědi opírá o toponomastiku coby vědu jazykově-zeměpisně-historickou a zohledňuje 3 zásady: každé místo je viděno ve svém prostředí, zasazeno do prostoru a času – jeho jméno je vždy posuzováno v těchto souvislostech. Nejprve se autor zabývá starým sídelním územím v Čechách, jeho popisem a typy jmen a cituje místní jména z listin do roku 1150. Publikace také obsahuje pojednání o osídlení Českomoravské vrchoviny a o sídlištích vzniklých po roce 1600. Jedná se o reedici původního vydání knihy z roku 1960.

Osídlení Čech ve světle místních jmen

Autor: Vladimír Šmilauer

Počet stran: 477
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-200-2392-6
Doporučená cena: 485 Kč

Knihu Osídlení Čech ve světle místních jmen vydalo nakladatelství Academia.

Prolistujte si ukázku z knihy.

Vladimír Šmilauer (1895–1983) byl český jazykovědec, bohemista, slovakista a onomastik. Vystudoval češtinu a němčinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovi. Působil jako středoškolský profesor, pak jako profesor UK. Mimo jiné byl členem České akademie pro vědy a umění a Královské české společnosti nauk, také redaktor několika filologických časopisů.
(Zdroj informací: nakladatelství Academia)

Nakladatelství Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.


 

Jste i vy milovníky historie? Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Podělte se s námi o svůj názor v komentářích.

Zapojte se do našich aukcí, kde najdete nejen tyto knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsídlení Čech ve světle místních jmen

Šmilauer, Vladimír

Academia, 2015

zobrazit info o knizeA brány se otevřely
Osvobození 1945: Dachau, Osvětim, Terezín

Hes, Milan

Epocha, 2015

Napsat komentář