Nenechte si ujít v týdnu od 15. do 21. června 2015

192_big
Kalendář oznamuje již třetí červnový týden. A i on nám přinese mnoho křtů knih, autogramiád či přednášek. Připomenout si můžete i jedno významné výročí.

Zdá se již téměř pravidlem, že naše první pozvánka míří do Prahy. Ani tento týden není výjimkou. V Paláci knih Luxor se bude v pondělí 15. června konat křest knihy Mrtvá šelma. Přijít a zúčastnit se budete moci od 17:30. Autory knihy jsou Jiří W. Procházka, legendární český fantasta, a Klára Smolíková, oblíbená autorka knih pro děti. Jedná se o první knihu ze série Souřadnice zločinu a při jejím čtení se rozhodně nebudete nudit. Máte-li rádi humor, napětí, promyšlený příběh s historickým pozadím, je pro vás tato knížka tou pravou.

I naše druhá pozvánka zve do Prahy. Ve středu 17. června se v showroomu agentury 2media.cz uskuteční křest knihy Hranice pravdy. Připomíná mistra Jana Husa, od jehož upálení uplynulo letos rovných 600 let. Sepsal ji František Šmahel na základě historických pramenů. Jedná se však i o memento pro současníky, o jakousi reportáž, která by mohla přinést poučení z minulosti, jež však platí i pro budoucnost. Kniha obsahuje i Husovy listy z Kostnice. Akce začíná trochu netypicky ve 14 hodin, tak nezapomeňte sledovat hodinky.

I v Ostravě se bude ve středu něco dít. V Domu knihy Ostrava proběhne beseda se Světlanou Glaserovou, autorkou knihy Kdopak by se šmejdů bál? Setkání započne v 16 hodin a je spojené i s autogramiádou. Pokud máte strach z podvodných firem a chcete jejich sítím utéci, či už jste do nich spadli a potřebujete pomoci, pak byste měli po této knize rozhodně sáhnout. Autorka podobnou situaci sama zažila a ve své knize píše, jak se proti podobnému jednání bránit. Nebo se mu ideálně co nejvíce vyvarovat.

Své výročí letos ale neslaví jen Jan Hus, nýbrž i jiná historická postava. I když v našem případě imaginární. Je jí Oldřich z Chlumu, slavný hrdina historických detektivek Vlastimila Vondrušky. Oslaví jubilejní vydání 20. svazku historických detektivek Hříšní lidé království českého, knihy Zločin na Bezdězu. Máte-li historické detektivky rádi, můžete se oslav zúčastnit v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. Chybět samozřejmě nebude ani otec hrdiny, sám autor Vlastimil Vondruška, jehož podpis pak budete moci získat. Počet míst je ovšem omezen, a tak bude lepší si jedno včas rezervovat.

Středa je literárními akcemi opravdu nabitá. Nudit se nebudete ani, jak jinak, v Praze. O zábavu se postará Neoluxor Quadrio. Tentokrát pro vás připravil setkání s autorkami českých originálních kuchařek. Vše započne v 16:00 a skončí v 18:30. Každá z autorek ráda podepíše svou knihu a navíc budou připraveny i lákavé ochutnávky. A kdo že se těší na setkání s vámi? Hanka Rawlins (Sladký design), Denisa Bartošová (Láska prochází kuchyní), Stáňa Mutlová (Sladké bary), Jana Vlková (Květinová kuchařka) a Jitka Rákosníková spolu s Evou Všetíčkovou (Kuchařka první republiky). Jestli máte mlsný jazýček a chcete si osladit den nebo načerpat novou inspiraci do kuchyně, rozhodně si nenechte akci ujít.

Jak už to bývá, ani děti nepřijdou zkrátka. Blíží se léto a s ním i koupání u vody. Proč si pobyt u ní nezpříjemnit vlastnoručně vyrobenou plachetnicí? Třeba jednou z dílny v Knihovně Jiřího Mahena v Brně (pobočka ve Slatině), která se uskuteční ve středu 17. června od 10 do 15 hodin.

Aby ale děti měly své zážitky kam zapisovat, bylo by dobré vyrobit si svůj cestovatelský deník! Do něho pak mohou lepit fotografie, malovat a hlavně psát, co je o prázdninách zaujalo, aby na to časem nezapomněly. Akci pořádá Knihovna města Hradce Králové. Proběhne také ve středu, ovšem tentokrát od 15 do 18 hodin.

Pokud vás zajímají další literární akce, pak se podívejte do našeho
Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář