Nenechte si ujít v týdnu od 25. do 31. května 2015

Nenechte si ujít
Čeká nás poslední květnový týden a s ním i mnoho literárních akcí. Jako každou neděli i dnes vám nabízíme přehled těch nejzajímavějších. Zváni jste na autogramiádu známého anglického spisovatele, křest dvou zajímavých knih, vyhlášení literární ceny a autorské čtení.

Dítě číslo 44Tom Rob Smith, anglický spisovatel píšící romány odehrávající se v SSSR, se proslavil především svým zfilmovaným thrillerem Dítě číšlo 44. Za tento svůj román získal ocenění Ian Fleming Dagger za nejlepší thriller roku a byl nominován na Man Bookerovu cenu. Následovaly romány Utajovaný projev a Agent 6, které s prvním z románů spojuje osoba příslušníka ministerstva státní bezpečnosti Lva Děmidova. Patříte-li k příznivcům tohoto mistra politického thrilleru, nenechte si ujít jeho návštěvu v Praze. Osobně se s ním můžete potkat na autogramiádě, která se bude konat hned v pondělí 25. května v Literární kavárně Knihkupectví Academia.

Život v pohraničí nebyl lehký v žádné době a pro Šumavu a dvacáté století to platí obzvlášť. Dvě světové války, odchod Čechů po záboru pohraničí Němci, odsun Němců po prohrané válce, neprodyšné uzavření hranic s nepřátelským Západním Německem, vytvoření vojenského výcvikového prostoru Dobrá voda, kterému musely Zmizelá Šumavaustoupit nuceně vysídlené obce i osady, to vše krutě poznamenalo životy několika generací. A právě příběhům lidí, jejichž život byl spjat s Šumavou a poznamenán dějinnými událostmi dvacátého století, je věnována kniha Zmizelá Šumava, jejíž křest proběhne také hned v pondělí 25. května v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí v Praze. Přítomni budou autoři Emil Kintzl a Jan Fischer a také kmotr knihy Zdeněk Svěrák. Křest knihy bude završen autogramiádou. Všichni zájemci o nedávnou historii Šumavy a jejich obyvatel jsou srdečně zváni.

Slyšeli jste už o literání ceně Zlatá stuha? Pokud ne, pak vězte, že je každoročně už více než dvacet let Zlatá stuhačeskou sekcí IBBY (International Board on Books for Young People) udělována tvůrcům nejlepších knih pro děti a mládež vydaných v českém jazyce. Loni se laureáty této ceny staly knihy Papaver aneb Dobrodružství botaniky, 2 x 101 knih pro děti a mládež, Omylem géniem, Cirkus Abrafrk, Kosprd a Telecí, Julie mezi slovy, Krajiny domova, Hlava v hlavě, Ferdinande! a Ostrov v Ptačí ulici. Výroční ceny Zlatá stuha pro rok 2015 budou slavnostně vyhlášeny v úterý 26. května v nádherné budově pražské Novoměstské radnice.

Smrt, hroby a záhrobí v islámuMálokterá oblast lidské činnosti nám umožňuje do i dávné historie nahlédnout lépe než pohřební rituály. Příkladem za všechny jsou samozřejmě pyramidy – megalomanské stavby egyptských faraonů. Příkladem obecně méně známým, ale zato naší vlastní historii mnohem bližším, je kultura lidu popelnicových polí, o níž toho zdaleka nejvíce víme právě z pohřebišť, které po sobě lidé mladší a pozdní doby bronzové zanechali. Co však běžný Středoevropan ví o pohřebních rituálech muslimů? Právě tématu posledních věcí člověka pohledem muslimských pramenů je věnována kolektivní monografie nazvaná Smrt, hroby a záhrobí v islámu, jejíž prezentace se uskuteční ve středu 27. května od 17:30 v Literární kavárně Academia v Praze.

Vyhnání Gerty SchnirchO knize Vyhnání Gerty Schnirch a její autorce Kateřině Tučkové toho bylo napsáno již mnoho. Román, jehož hlavní hrdinkou je brněnská Němka, matka několikaměsíční dcerky, na konci května roku 1945 spolu s ostatními Němci odsunuta, získal nemalý ohlas jak mezi čtenáři, tak i recenzenty. Nesporné kvality díla přinesly v roce 2010 Kateřině Tučkové i vavříny největší v podobě ceny Magnesia Litera za prózu. O tři roky později následoval další velmi úspěšný román Žítkovské bohyně. Nemáte-li to daleko do Brna a patříte k obdivovatelům této sympatické autorky, pak vězte, že v pátek 29. května bude právě ze svého románu Vyhnání Gerty Schnirch číst ve velkém společenském sále Knihovny Jiřího Mahena.

Další zajímavé akce naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář