Rozšiřte si obzory s naučnými knihami

summer-landscape-1446043-m
Rozšiřovat obzory vlastního poznání lze v každém věku. Naše dnešní knižní tipy vám k tomu dávají jedinečnou šanci. Prostřednictvím v nich představených knih nahlédneme do mnoha oborů.

Napadlo vás někdy, co všechno by mohly vyprávět stromy, kdyby dokázaly mluvit? Uvažovala o tom Marie Hrušková a své myšlenky proměnila v knihu nesoucí název Příběhy památných stromů Čech a Moravy. Nyní ji Radioservis vydává jako audioknihu – uslyšíte například hlas Báry Hrzánové, Jiřího Somra nebo Jiřího Lábuse. Zaposlouchejte se do zvukové ukázky!

Příběhy památných stromů Čech a Moravy (Audio na CD)

Autorka: Marie Hrušková

ISBN: 8590236075825
Doporučená cena: 229 Kč

Audioknihu Příběhy památných stromů Čech a Moravy vydalo nakladatelství Radioservis.

 

„ Na počátku bylo slovo…“A kdo jiný, než člověk zabývající se psaním, by měl souhlasit. Jenže – není slovo jako slovo… O tom jsem se sama přesvědčila, když při nahrávání pověstí jsem tiše poslouchala slova mnou před časem poskládaná do příběhů, slova, o kterých jsem si myslela, že je znám a že mě poslouchají. Ta slova byla známá – a přece jiná. Prostě – jako zázrakem se proměnila. Proměnila a začala si žít. Text s mými slovy vzali do práce ti, kteří si s nimi porozuměli, půjčili jim svůj hlas a moje slova náhle dostávala sytější barvu, jinou naléhavost, plastičnost, ale i něhu a hloubku. Příběhy ožily… Už nečekají jen na stránkách knížek, ale mluví – hned napomínají, jindy poučují a hned zase baví.

————————————————

Pro všechny zájemce o historické zbraně a souboje je tu kniha Historie evropských duelů a šermu. Svazek III. Nahlédněte pod pokličku vývoje tohoto sportu, či snad přímo bojového umění. Kniha pochází z pera Leonid Křížka. Přesuňte se zpátky v čase…

Historie evropských duelů a šermu. Svazek III

Autor: Leonid Křížek

Počet stran: 504
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 165 x 235 mm
ISBN: 978-80-204-3480-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Historie evropských duelů a šermu. Svazek III vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Ačkoliv po staletí odsuzován, zakazován a kriminalizován, udržel se duel až do 19. století, kdy jej změna společenského klimatu – průmyslová revoluce, vzestup buržoazie, pokles významu šlechty, nové myšlenky a filozofické proudy – odsoudila takříkajíc na smetiště dějin. Přesto se s duely setkáváme ještě i ve 20. století, byť už jenom v podobě kuriózních výstřelků pošetilců a recesistů. S tímto vývojem je spjat i rozvoj šermířského umění, zpočátku jako nezbytné průpravy pro duel, později jako módní společenské zábavy a nakonec jako sportovního odvětví, které jako jeden z mála sportů nechybělo na žádné moderní olympiádě. Jako každý kontroverzní společenský jev zanechal duel stopu i v literatuře, dramatu a filmu.

————————————————

Jako další se můžete nechat překvapit audioknihou Dobývání vesmíru. Jedná se o nahrávky popularizačních programů, zpráv a informací o celosvětovém výzkumu a dobývání vesmíru, konkrétně tedy pak o socialistický pohled na dobývaní vesmíru. Autorem disku je Tomáš Černý. Poslechněte si zvukovou ukázku!

Dobývání vesmíru (Audio na CD)

Autor: Tomáš Černý

ISBN: 8590236075924
Doporučená cena: 249 Kč

Audioknihu Dobývání vesmíru vydalo nakladatelství Radioservis.

Tři, dva, jedna…
… vítejte na palubě a připravte se na průlet jednou z mnoha dimenzí naší historické paměti. Počínaje rokem 1957, kdy Země získala svou první umělou družici, vysílal Československý rozhlas mnoho relací týkajících se tohoto atraktivního odvětví vědy a techniky. Zejména počáteční fáze kosmických letů po roce 1961 však byla prezentována výhradně (a často velmi agilně) v souladu se socialistickou propagandou. Přestože později se neskrývaná uštěpačnost, ironie, nebo dokonce posměch vůči „druhé straně“ poněkud zjemnily a autoři zpráv i reportáží volili věcnější tón, až do roku 1989 na rozhlasové vlně samozřejmě dostávaly více prostoru sovětské kosmické počiny. Přesto mají zpravodajské pořady o dobývání vesmíru svou hodnotu jako nedílná součást rozhlasové historie.

————————————————

Věděli jste, že i dnes jsou stále objevovány zbytky neznámých dinosaurů a jiných tvorů žijících kdysi před desítkami milionů let na  naší planetě? Encyklopedie Neznámí dinosauři vám je představí! Knihu sepsal Vladimír Socha.

Neznámí dinosauři

Autor: Vladimír Socha

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 230×173 mm
ISBN: 978-80-204-3595-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Neznámí dinosauři vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Prehistorické období naší planety trvalo miliony let a během té doby se na ní vystřídala ta nejpestřejší škála živočichů i rostlin. I proto čas od času vědci objeví fosilní pozůstatky dosud neznámých druhů. Tato nádherně ilustrovaná původní česká encyklopedie vás prostřednictvím krátkých textů a boxů se zajímavostmi seznámí s celkem 40 zástupci dinosaurů nejrůznějších tvarů, velikostí i barev – obřích sauropodů, drobných opeřenců, dravců i býložravců.

————————————————

Milovníky filosofie, dějin a literárních úvah a esejí jistě potěší kniha Český strukturalismus v diskusi. Obsahuje patnáct studií, v nichž se zahraniční literární teoretici a historici zabývají českým strukturalismem z různých hledisek. Na knize se tedy podílel kolektiv autorů. Prohlédněte si ukázku!

Český strukturalismus v diskusi

Editor: Ondřej Sládek

Počet stran: 396
Vazba: pevná s přebalem
ISBN: 978-80-7294-969-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Český strukturalismus v diskusi vydalo nakladatelství Host.

Publikace představuje reprezentativní výbor z široké diskuse o českém strukturalismu, kterou vedli západní literární vědci v sedmdesátých až devadesátých letech 20. století. Záměrem antologie je představit vybraná témata, některé tendence a směřování diskusí o českém strukturalismu v uvedeném období. Vybrané studie jsou důležité nejen v kontextu západní literární vědy a sémiotiky…


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto a spoustu dalších knih.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeský strukturalismus v diskusi

Host, 2015

zobrazit info o knizePříběhy památných stromů Čech a Moravy [Audio na CD]

Hrušková, Marie

Radioservis, 2015

zobrazit info o knizeDobývání vesmíru [Audio na CD]
ve zprávách a reportážích Československého rozhlasu v letech 1957–1989

Černý, Tomáš

Radioservis, 2015

zobrazit info o knizeNeznámí dinosauři

Socha, Vladimír

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeHistorie evropských duelů a šermu. Svazek III
Od duelového ke sportovnímu kolbišti

Křížek, Leonid

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář