Cesta za nejmocnější zbraní středověku

cisarsky_ohen
Nastává počátek jedenáctého století a Byzantinci prohrávají v bojích s Normany. V těchto těžkých chvílích je generál Vallon pověřen byzantským císařem, aby se vydal na výpravu do Číny a získal tam střelný prach – zbraň, která má potenciál vyhrávat války.


Kniha Císařský oheň, kterou vydalo roku 2015 nakladatelství Knižní klub, patřící pod uskupení Euromedia Group, je pokračováním úspěšného bestselleru Cesta sněžných ptáků. Autorem knih je Robert Lyndon, anglický spisovatel a historik. Robert Lyndon je členem Královské geografické společnosti a dlouho byl známý především jako autor knih o cestování a dějinách. Skutečně slavným se stal až po vydání své prvotiny Cesta sněžných ptáků, v níž zúročil své zkušenosti z oboru sokolnictví a horolezectví.

Děj knihy Císařský oheň se odehrává několik let po konci Cesty sněžných ptáků. Hlavní hrdinové se rozešli a žijí každý svůj vlastní život. Vallon našel díky svým nezpochybnitelným vojevůdcovským schopnostem uplatnění v byzantské armádě. Když v bitvě u Dyrrhachia, která znamená velké vítězství Normanů, zachrání život císaři Alexiovi, je vybrán jako vůdce utajované výpravy. Má za úkol vypravit se do Číny, aby získal střelný prach, s jehož pomocí má císař Alexios v plánu vyhrát válku.

Vallon by raději zůstal doma se svou rodinou, nemá však na výběr. Společně se svými přáteli učencem Herem a sokolníkem Waylandem se musí vypravit na cestu, která bude trvat přes tři roky a na níž se pravděpodobně setkají nejen s lupiči a piráty, ale i s nepřátelsky naladěnými kočovnými kmeny. A jelikož účastníci předchozí výpravy se nikdy nevrátili, šance na přežití není nijak závratná. Na radosti mu nepřidává ani fakt, že je bude doprovázet namyšlený a intrikařící vévoda se svým početným doprovodem. K výpravě se přidává i tajemný mladík Lucas, jehož motivace k cestě nejsou zrovna čestné…

Ačkoli věk hlavních hrdinů se povážlivě zvýšil (ve středověkém světě vkročili do důchodu), chuť do akce jim rozhodně neubyla. S neobvyklou vitálností se vrhají do nového dobrodružství, které je minimálně stejně tak nebezpečné jako jejich první výprava za bílými sokoly. Autor nenechává čtenáře příliš dlouho čekat a rovnou nechává své hrdiny uvíznout v pasti odporné zrady, která jejich výpravu ukončí málem dříve, než vůbec začala. To by však nebyl příliš čtenářsky atraktivní konec a tak výprava i přes četná příkoří a ztráty pokračuje.

Na autorově stylu lze ocenit především jeho schopnost zaujmout čtenáře napínavými popisy děje i krásnými a představivost jitřícími charakteristikami krajiny. Některé zvraty v příběhu jsou sice poněkud předvídatelné, ale přesto je čtenář udržován v permanentním napětí. Charakter hlavních postav je postaven tak, že žádná z nich není ani vyloženě dobrá, ani vyloženě špatná, což přispívá k realističnosti a uvěřitelnosti příběhu.

Titul Císařský oheň doporučuji především těm, kteří mají v oblibě kvalitně napsané dobrodružné historické romány.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCísařský oheň

Lyndon, Robert

Knižní klub, 2015

Napsat komentář