Život a dílo nejznámější české světice

svata_anezka_ceska
Sv. Anežka Česká, princezna z panovnické dynastie Přemyslovců, byla dlouho jen  „čekatelkou“ na svatořečení. Toho se dočkala až 12. listopadu 1989 po dlouhých sedmi stoletích od své smrti.


Autorkou titulu Svatá Anežka Česká s podtitulem Život a legenda, který vydalo roku 2015 nakladatelství Vyšehrad, je Helena Soukupová. Doc. PhDr. Helena Soukupová je uznávanou historičkou umění, zaměřuje se především na středověkou architekturu žebravých řádů. Vystudovala Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy, konkrétně obor dějiny umění a klasickou archeologii a mimo jiné se věnovala například průzkumu Anežského kláštera, který završila roku 1989 vydáním monografie Anežský klášter v Praze. Titul byl oceněn jako Nejkrásnější kniha roku.

O svaté Anežce České toho bylo napsáno již mnoho. Václav Novotný poprvé kriticky zařadil Anežčino dílo do kontextu českých i evropských dějin, J. K. Vyskočil vydal Anežčinu legendu a titul Blahoslavená Anežka Česká, kulturní obraz světice ze XIII. století, Pekařova studentka Jiřina Joachimová sepsala o Anežce monografii a řadu historických studií a o této české svaté psali mimo jiné i kardinál Josef Beran a Vlastimil Kybal. Přestože by se tedy mohlo zdát, že o naší nejznámější světici již více napsat nelze, autorka titulu Svatá Anežka Česká přidala do své knihy další pohled. Přihlédla totiž k Anežčinu hlavnímu dílu, tedy ke klášteru na Františku a špitálu, a doplnila tak Anežčin život o mnohé podrobnosti.

Anežka Česká se narodila mezi léty 1205 a 1211 jako česká princezna, dcera českého krále Přemysla Otakara I. a královny Konstancie Uherské. Ve třech letech byla společně se svou sestrou Annou dána na výchovu do kláštera v Třebnici a později do Doksan. Po neúspěšném pokusu o Anežčino provdání za syna císaře Fridricha II. následovala další jednání o sňatku, Anežka se však rozhodla pro duchovní dráhu. Společně se svým bratrem Václavem I. založila roku 1232 v Praze na Starém Městě špitál, který byl rozšířen na mužský špitální a rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou. Jde o jediný původní český řeholní řád.

Anežka byla popisována nejen jako velmi nezištná, pokorná a laskavá osoba, sloužící nemocným a chudým, současně byla i na svou dobu ženou nesmírně vzdělanou, píšící a čtoucí v češtině, latině, němčině a italštině. Dopisovala si s papežem i se svatou Klárou. Oplývala i diplomatickým umem, podílela se například na usmíření svého bratra Václava I. s jeho synem Přemyslem Otakarem II. Krátce po její smrti se začaly tradovat legendy, jež měly dopomoci jejímu svatořečení. Toho se však dočkala až po více než sedmi stoletích.

Obrázek této české světice, který nám předkládá kniha Heleny Soukupové, vychází z historických a řádových pramenů, z nových zjištění týkajících se její legendy a z důkladného poznání Anežčina kláštera a špitálu. Přináší tedy souhrnný pohled na její skutečný život i na „druhou verzi“ jejího života, která se traduje v legendách a historické paměti. Titul je rozdělen na dvě části (každá má šest kapitol), které se věnují Anežčinu životu a dílu a legendě o ní. Obě jsou protkány třemi stovkami krásných fotografií, jež umě doplňují záživný a fakty naplněný text.

Publikace o svaté Anežce líčí její život nejen na pozadí legend a dalších dobových pramenů, ale i na základě archeologického a historického bádání, snaží se tedy o co největší možnou objektivitu. Knihu mohu doporučit nejen čtenářům, věnujícím se historii, ale i všem těm, které zajímá kulturní kořeny naší země. Čtenář si při čtení uvědomí, že nejde pouze o historický příběh, jenž doplňuje pomyslnou kroniku českých dějin o další stránky, ale i o příběh ženy, která skutečně žila a musela činit obtížná rozhodnutí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvatá Anežka Česká
Život a legenda

Soukupová, Helena

Vyšehrad, 2015

Napsat komentář