Nenechte si ujít v týdnu od 18. do 24. května 2015

Nenechte si ujít
Dnes je poslední den veletrhu Svět knihy, to však naštěstí neznamená, že končí i nikdy nekončící maraton křtů, autogramiád, autorských čtení a dalších literárních akcí. Na některé z nich si vás dovolujeme pozvat v našich dnešních pozvánkách.

Střípky lidské dušePeníze malému Matějovi, který je už pět let po absolvování původně banální operace v bdělém kómatu, připoután na lůžko, bohužel zdraví nevrátí, mohou však pomoci jeho rodičům. Přispět můžete mimo jiné i cestou trochu netradiční, a to koupí básnické sbírky Střípky lidské duše, jejímž autorem je David Knésl. V pondělí 18. května se v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově bude, za přítomnosti autora a Matějových rodičů, konat její křest. Jste srdečně zváni.

Císařův prezidentCísařův prezident s podtitulem Tajemství rodiny Tomáše Garrigua Masaryka – mnohoznačný název, za nímž se skrývá kniha Davida Glocknera věnovaná pátrání po stopách biologického otce našeho prvního prezidenta Prezidenta Osvoboditele Tomáše Garrigua Masaryka. Byl jím skutečně Jozef Maszárik? Pokud vás zaujalo předestřené téma, nenechte si ujít křest knihy spojený s autogramiádou. Konat se bude v úterý 19. května od 16:30 v Paláci knih Luxor v Praze. Knihu pokřtí známý herec, divadelní pedagog, politik, podnikatel a ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer.

Krvavé fináleZatím, a doufejme, že už navždy, nejhorším konfliktem v lidských dějinách byla a je druhá světová válka. Pohlížet na ni lze z mnoha různých úhlů. Jako na selhání demokracie, která umožnila, aby se Adolf Hitler stal v podstatě legálně neomezeným diktátorem. Jako na katalyzátor technického pokroku umožňujícího nebývalou poválečnou konjukturu. Jako na epos tvořený tisíci hrdinských činů neobyčejných jednotlivců schopných postavit se zlu i za cenu vlastního života. A v neposlední řadě i jako na děsivých šest let naplněných často nikdy nepotrestanou bestialitou a bezuzdným vražděním nevinného civilního obyvatelstva. Právě tomu se ve své knize Krvavé finále – Jaro 1945 v českých zemích věnuje spisovatel, knihkupec a nakladatel Jiří Padevět. Na besedu s ním vás do Literární kavárny Academia kulturně-literárního centra v Ostravě zve nakladatelství Academia. Beseda se bude konat 21. května od 18 hodin.

Počítáte-li se mezi milovníky poezie, zajisté víte, že od pondělí 18. do středy 20. května se v Praze koná Prague International Microfestival (PMF) – festival poezie, který do Prahy každoročně přináší to nejzajímavější ze současné experimentální a intermediální poezie. PMFSedmý ročník PMF se koná v Experimentálních prostorách NoD. Zahajovací večer (v pondělí od 19:00) představí domácí a světové klasiky fónické poezie. Po boku nizozemské legendy Jaapa Blonka vystoupí český zakladatel fyzického básnictví Petr Váša, zazní syrový hlasový projev Maďarky Kingy Tóth i zpěvná, a přece radikální poezie Irky Kimberly Campanello. Program završí kultovní duo Ježíš táhne na Berlín. Program PMF najdete na stránkách festivalu.

Další zajímavé akce naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář