Veganské vaření

VeganskeVareni
Při přechodu na veganský způsob života (odmítání konzumace živočišných potravin a produktů ze zvířat – maso, vejce, mléčné výrobky, med, kůže, …), může být pro začátečníka obzvláště těžké se zorientovat v surovinách a receptech, které jsou zaměřeny především na běžně se stravující (neveganské) konzumenty.

Výbornou pomůckou by pro (nejen) začínající vegany mohla být nová kuchařská kniha Martina Kintrupa Veganské vaření snadno a bez námahy, kterou vydalo nakladatelství Grada.

Publikace začíná radami, jak si jako vegan můžete usnadnit vaření, a pokračuje tipy na produkty, které se dají běžně zakoupit v supermarketu či v síti dm drogerií. Následuje seznam čistě rostlinných potravin.

Jako další je část věnovaná receptům, rozčleněná do šesti kapitol. Každá z kapitol začíná „Rychlou 4“, kde vás autor seznámí se čtyřmi stěžejními surovinami, bez kterých se na následujících stránkách neobejdete. U „Snídaně“ jsou to například sójové mléko, snídaňové vločky, sušené brusinky a arašídy s arašídovou pastou, u „Asijské a orientální kuchyně“ tvoří rychlou čtyřku třeba vařená cizrna, kari pasta, tofu a mangové chutney.

Kapitoly jsou přehledné, stručné, a přesto není problém podle nich připravit pokrm, který se bude podobat tomu na fotografii.

A na jaké recepty se můžete těšit? Což takhle si podle kapitoly „Snídaně“ upéct jednoduchý chléb bez hnětení a k němu čokoládový krém s arašídy? Nebo máte po ránu raději palačinky? Tak to určitě vyzkoušejte mandlové, které jsou výborným tipem na víkendový brunch.

Podle „Domácí kuchyně“ vyzkoušejte carpaccio z červené řepy či cibulový koláč z hrozny. Kapitola „Středomořská kuchyně“ vás provede křížem krážem po Středomoří a můžete ochutnat například osvěžující malinové gazpacho či cizrnovou arabiatu.

„Asijská a orientální kuchyně“ vás zas vybízí k vyzkoušení polévky z citronové trávy, čočkového dálu z tofu či zeleninového kari s kokosem.

Patříte-li mezi milovníky grilování, nadchnou vás recepty na pikantní špízy z párků, pažitkový dip nebo tofu marinované v Terinami omáčce.

Poslední kapitola je zaměřená na milovníky sladkého a věřte, že ani jako vegan se nemusíte vzdát takových pochoutek jako créme bruleé či mandarinkového koláče s pořádnou vrstvou jogurtového krému.

A to pořád není všechno! Autor pro kuchaře sestavil (z receptů obsažených v kuchařce) čtyři speciální menu, se kterými zajisté zabodujete při jakékoliv příležitosti. Stačí si jen vybrat mezi letním menu, menu jako od maminky, podzimním gurmánským menu či veganským gurmánským menu. A každé z těchto menu o třech chodech připravíte do 50 minut!

Osobně si myslím, že se jedná o jednu z nejzdařilejších veganských publikací, jaké jsem měla možnost vidět. Většina předkládaných jídel je sestavena z dnes již běžně dostupných surovin a zvládne je uvařit i amatér.

Jako začátečník se mnohému naučíte a jako dlouholetý vegan zase třeba objevíte výborné alternativy k jídlům, která běžně vaříte. Kniha mě natolik nadchla, že hodlám vyzkoušet všechny obsažené recepty. Jsem ráda, že se autorovi povedlo ukázat, že veganské vaření může být i snadné a bez námahy.

Z receptů mne obzvlášť oslovilo hříbkové rizoto, které jsem připravila z žampionů. Okouzlilo mě lahodností a jemností. Takto připravená rýže chutná, jako byste do ní přidali smetanu či parmazán.

hříbkové rizoto

Jeden z testovacích receptů musel být na ranní kaši, protože kaše snídám až na pár výjimek opravdu denně. Tato varianta z jáhlových vloček mi zachutnala natolik, že jsem si zakoupila jáhlové vločky do zásoby a již několik dnů po sobě jsem nesnídala jinou kaši. Těším se, až vyzkouším i ostatní prezentované snídaňové speciály.

jáhlová kaše

Doporučení:
Share

Napsat komentář