Biografie – život v přímém přenosu

night-reading-1106140-m
Oslovují vás reálné příběhy více než ty smyšlené? Pojďte se tedy dnes s námi a knižními tipy, které přinášíme, zorientovat mezi aktuálními novinkami z žánru biografie!

Nosíte čočky? Zajímáte se o polarografii nebo o výzkum zatím neléčitelných nemocí? V každém případě by vás mohla zaujmout kniha Věda nepadá daleko od stromu, která pojednává o dědicích známých vynálezců a vědců, kteří jsou spojeni s výše uvedenými objevy. Dědí se talent na vědecké bádání? To zjistíte v tomto díle od spisovatelky Evy Bobůrkové! Nahlédněte do ukázky.

Věda nepadá daleko od stromu

Autorka: Eva Bobůrková

Počet stran: 254
Vazba: vázaná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2418-3
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Věda nepadá daleko od stromu vydalo nakladatelství Academia.

Těžko najít v ČR někoho, kdo by neobdivoval slavného vědce a vynálezce Otto Wichterleho. Všichni znají i jediného českého vědeckého nositele Nobelovy ceny, Jaroslava Heyrovského, objevitele polarografie. Do trojice nejznámějších českých badatelů patří bezesporu chemik Antonín Holý, z jehož výzkumu vzešly léky proti AIDS a jiným virovým onemocněním. Co vlastně dělají děti těchto vynikajících vědců? A co potomci dalších úspěšných českých výzkumníků? Zdědili „vědecké geny“ po svých slavných rodičích? A jaké vlastnosti a sklony mezi tyto „vědecké geny“ patří? Je to inteligence, schopnost soustředění, silná vůle, nebo jiné myšlení a vidění světa? Zvědavost? Nasměrovaly je na dráhu vědce zděděné vlohy, nebo spíš příklad rodičů, vzor? Autorky v knize hledají odpovědi na výše položené otázky.

———————————————

Stephen King přichází s novou knihou, tentokrát trochu mimo svůj žánr – seznamte se s dílem O psaní s podtitulem Memoáry o řemesle. Co vlastně znamená být spisovatelem a co všechno to obnáší? Stephen King vám to prozradí! Již jsme vám přinesli ukázku!

O psaní

Autor: Stephan King
Přeložil: David Petrů

Počet stran: 233
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7306-706-9
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu O psaní vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Při psaní nejde o vydělávání peněz, o slávu, o randění, o sex ani o navazování přátelství. Nakonec jde vždycky o to, abyste obohatili život těch, kdo budou vaše dílo číst, a stejně tak i svůj vlastní. Jde při něm o vstávání, o uzdravování, o překonávání něčeho. O radost, že? O radost. Část téhle knihy – možná až příliš velká – se zabývá tím, jak jsem se to já naučil dělat. Hodně z ní je o tom, jak to vy můžete dělat líp. Zbytek – a možná to nejlepší – je povolení: smíte, měli byste, a pokud máte dost odvahy do začátku, pak to dokážete. Psaní je magie, stejně jako kterékoli jiné umění je to živá voda. A voda je zadarmo. Tak pijte.

———————————

Poznejte zblízka známého prvorepublikového vynálezce a podnikatele Františka Janečka. Jaký byl jeho život? To se dozvíte v knize František Janeček – Motocyklový král od autorů Daniela Povolného, Vladimíra Součka Radomíra Zavadila. Pročtěte si ukázku!

František Janeček – Motocyklový král

Autoři: Daniel Povolný, Vladimír Souček, Radomír Zavadil

Počet stran: 336
Vazba: vázaná bez přebalu
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-204-2327-6
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu František Janeček – Motocyklový král vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Poutavě napsaná a zároveň fakty nabitá biografie ing. Františka Janečka přináší mnoho dosud neznámých poznatků o jeho pracovním i osobním životě. Ze synka venkovského sedláka z východních Čech se Janeček postupně vypracoval na uznávaného prvorepublikového vynálezce a podnikatele, který proslul výrobou zbraní a motocyklů Jawa. Jeho životním osudem se stalo neustálé zkoušení něčeho nového a vylepšování stávajícího; ne nadarmo se proto jeho slévárně říkalo „slévačská univerzita“. Jak se mu tuto vlastnost podařilo skloubit s podnikáním, jak se vyrovnal s nástrahami konkurence a doby, v níž žil, ale také s úskalími rodinného života? Odpovědi na tyto i další otázky naleznete právě v této monografii.

—————————————

Přečtěte si vášnivý příběh, který vás vtáhne do dob, ve kterých Coco Chanel navrhla své první modely a v baru popíjel Ernest Hemingway – vypravte se do éry belle époque s knihou Cartierova panteřice od Stéphanie Hortsové. Přečtěte si ukázku!

Cartierova panteřice

Autorka: Stéphanie Hortsová
Přeložila: Helena Obručová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7359-450-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Cartierova panteřice vydalo nakladatelství Metafora.

Století se láme a před námi defilují slavné postavy… Marcel Proust, Jean Cocteau, Scott a Zelda Fitzgeraldovi, Coco Chanel, vévodkyně z Windsoru… Stéphanie des Hortsová nám dává nahlédnout do mimořádného osudu jedné neobyčejné ženy… Ze zneužívaného děvčátka z chudé bruselské rodiny se stane nejznámější kurtizána Paříže. Oslnivá, elegantní, vydržovaná bohatými aristokraty. Pařížská smetánka se oddává prostopášnostem a radovánkám. Večírky ve velkém stylu střídají plesy, belle époque je v plném proudu. Jeanne jde z náruče do náruče – obdivovaná, leč opovrhovaná. Muži si vždycky berou jiné, ty počestné. A pak jí cestu zkříží Louis Cartier, nejslavnější klenotník světa. Říše diamantů a zlata se otevírá. Jeanne, zamilovaná do šperků, popustí uzdu fantazii a vymýšlí pro něj ty nejkrásnější klenoty. Hlavy států si u nich podávají dveře, králové, mahárádžové… Téměř celým stoletím prochází tato neobyčejná žena s hlavou vztyčenou, vzdoruje nacistům stejně jako démonům vlastní minulosti.

——————————–

Spousta lidí by se nejraději stárnutí vyhnula. Možný recept, jak se s ním vypořádat, vám může nabídnout kniha Jak utéct času? Napsal ji Bruce Grierson a je určena všem věkovým kategoriím. Na to, abyste začali žít, není totiž nikdy pozdě!

Jak utéct času?

Autor: Bruce Grierson
Přeložil: Jiří Balek

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 163×240 mm
ISBN: 978-80-204-3614-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Jak utéct času? vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Ode dne, kdy bylo Olze Kotelkové devadesát let, představovala problém pro organizátory všech atletických závodů seniorů, jichž se zúčastnila:
S kým bude soutěžit, když ve své kategorii neměla soupeřku? Nakonec závodila s muži a porážela je. K běhu přidala také skok daleký, golf, vrh koulí… A přestože začala sportovat až v pozdním věku, stala se držitelkou téměř 30 světových rekordů. V čem spočívá její tajemství? Je to věcí genetické výbavy, nebo vztahu k životu? Autor pečlivě zkoumá každý detail Olžina života, její stravovací i spací návyky, přední světoví odborníci testovali její DNA… A výsledkem je jedna z nejúchvatnějších knih o jedné ženě, sportu a životě. Fascinující kniha o aktivním stárnutí nejen pro seniory, ale doslova a do písmene pro každého!


Zaujaly vás dnešní knižní tipy? Podělte se s námi o váš názor v diskuzi!

Některé z dnešních knih a mnohé další
můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFrantišek Janeček – motocyklový král
Příběh muže, který dal vzniknout motocyklům Jawa

Povolný, Daniel - Souček, Vladimír - Zavadil, Radomír

Mladá fronta, 2011

zobrazit info o knizeO psaní
Memoáry o řemesle

King, Stephan

Pavel Dobrovský – BETA, 2015

zobrazit info o knizeVěda nepadá daleko od stromu

Bobůrková, Eva

Academia, 2015

zobrazit info o knizeJak utéct času?
Nestárněte! Buďte zdravější a šťastnější

Grierson, Bruce

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeCartierova panteřice

Hortsová, Stéphanie Des

Metafora, 2015

Napsat komentář