Vojenská historie na stránkách knih

vojak
Pokud vás zajímá vojenská historie, pak jsou dnešní tipy určeny právě vám. Ať už se jedná o legionáře v Rusku, zimní válku, roswellský incident či okolnosti vzniku filmu Vůdce daroval Židům město, určitě si vyberete.

Československé legie výrazně přispěly ke vzniku našeho samostatného státu. Na jejich působení se však poměrně často zapomíná. Jak na tom byli legionáři v Rusku? V jakých podmínkách žili, co dělali ve volném čase a jaké byly jejich osudy? Na to vám odpoví následující kniha.

Bratrstvo

Autor: Dalibor Vácha

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7425-243-3

Knihu Bratrstvo vydalo nakladatelství Epocha.

Kniha se zaměřuje především na málo připomínanou skutečnost – že totiž československé dobrovolnické vojsko v Rusku bylo složeno z obyčejných mužů. Tato práce se proto prioritně zabývá každodenností českých a slovenských dobrovolců (jak si tehdy sami říkali) na Rusi v období od léta 1914 do předjaří 1918.

Ukázka z knihy

bratrstvoMezi obyčejnými vojáky a důstojníky vznikala nevraživost. Důstojníci nemuseli pracovat, živobytí měli zajištěné, dostávali peníze, které utráceli nejen za jídlo (skupina důstojníků si mohla dovolit objednat do tábora celé prase na zabijačku), a oblečení, ale také za alkohol a ženy. Důstojníci mívali lepší přístup k pomoci zaslané Červeným křížem nebo jinými pomocnými organizacemi a také lepší pozici u vedení tábora. Richard Kadlec uvedl, že obyčejní vojáci dostávali měsíčně 75 kopejek, důstojníci 45 rublů, Karel Svoboda, sám důstojník, uvádí částku 50 rublů.

 

Nakladatelství Epocha ve stávající podobě existuje a vydává od října roku 2002. Nejvýraznější ediční řadou je edice POLOZAPOMENUTÉ VÁLKY, nabízející v širokém záběru pohled na historii lidstva z hlediska vojenského, politického i společenského a jeho zdánlivě polozapomenuté války, které však neztratily ani na významu, ani na zajímavosti.

 ——————————————-

Ostřelovači ovlivňovali války na všech frontách. Ani během Zimní války tomu nebylo jinak. Na straně Finska jím byl i  Simo Häyhä, kterému se přezdívalo Bílá smrt. Knihu o tomto výjimečném střelci napsal Petri Sarjanen.

Bílá smrt

Autor: Petri Sarjanen
Přeložil: Vladimir Piskoř

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-204-3558-3

Knihu Bílá smrt vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Životní příběh legendárního finského odstřelovače Sima Häyhäho, nenápadného, drobného chlapíka, který za Zimní války se Sovětským svazem výrazně zasáhl do těžkých bojů o řeku Kollaa. Jeho přesný, takřka neomylný střelecký um budil v řadách nepřítele oprávněnou hrůzu a vysloužil mu přezdívku Bílá smrt. Svými více než 500 prokázanými zásahy se zařadil mezi nejúspěšnější odstřelovače všech dob.

Nakladatelství Mladá fronta má dobré renomé ve všech oblastech knižní produkce, především v próze a poezii. Kvalitní knižní tituly najdete nejen v tradičních knižních edicích – Kolumbus, Květy poezie, Moderní světová próza, Jednorožec, Ikaros, Lidé a Země a Multiřada, ale i v dalších zajímavých mimoedičních projektech.

 ——————————————-

Nacistická propaganda byla na vysoké úrovni. Roku 1944 s ní měl Němcům pomoci i Kurt Gerron, herec a režisér židovského původu. Jeho úkolem bylo natočit film, který by ukazoval Terezín jako šťastné místo pro život. Jeho příběh si můžete přečíst v knize Gerron.

Gerron

Autor: Charles Lewinsky
Přeložila: Eva Pátková

Počet stran: 416
Vazba: pevná s přebalem
ISBN: 978-80-204-3230-8

Knihu Gerron vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Charles Lewinsky vypráví životní příběh slavného německého herce a režiséra židovského původu, který byl nacisty transportován do terezínského ghetta. Někdejší hvězda němých filmů a herecký kolega Marlene Dietrichové se stal jedním z tisíce vězněných… V roce 1944 měl rozvinout svůj režisérský talent naplno a zachránit tak život svůj i své rodiny: Jeho úkolem bylo pro nacisty natočit propagandistický film Vůdce daroval Židům město, který by ukazoval šťastný a plnohodnotný život Židů v Terezíně. Je vůle přežít silnější než pochyby o životě ve lži? Je možné popřít celý život pro záchranu vlastního krku?

Ukázka z knihy

Ano, víme, kolik má dětí. Víme, odkud pochází. Víme o něm všechno. Jako vědí ubozí hříšníci všechno o Bohu. Nebo o ďáblu.
Ufa, to mi vyprávěl Otto, každý rok natočí film ke slávě Josepha Goebbelse. Vždycky na jeho narozeniny. Pošlou mu jednu z hvězd, například Rühmanna, který podnikne něco roztomilého s Goebbelsovými dětmi, a tím se dobře zapíšou u pana ministra propagandy.
Představoval jsem si, že něco podobného teď chce i Rahm. To by nebyl problém. Zejména ne v mé situaci.
Ale Rahm myslí na něco většího. Pan obersturmführer má jiné plány.
„Dobře poslouchej, Gerrone,“ začal. „Kdysi jsem viděl jeden tvůj film. Už nevím, jak se jmenoval, ale líbil se mi. Něco umíš. To je to pěkné na Terezíně: Je tu spousta lidí, kteří něco umějí. Vždyť vy hrajete i divadlo a tak. A já teď zkrátka chci film.“
Pak mi vyprávěl, jaký film to má být.

Pokračování ukázky si můžete přečíst zde.

——————————————-

Zda existuje, nebo neexistuje UFO, je otázka, který vyvolává mnoho sporů.  Své k ní má co říci i Philip J. Corso, který vykonával vysokou funkci v armádě. Ve své knize popisuje okolnosti okolo tzv. Roswellského incidentu.

Den po Roswellu

Autor: Philip J. Corso
Přeložil: Václav Papoušek

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7252-554-6

Knihu Den po Roswellu vydalo nakladatelství Práh.

O tzv. roswellském incidentu – záhadných událostech, které se staly v červenci roku 1947 nedaleko města Roswellu v Novém Mexiku, bylo napsáno mnoho publikací. Tato je však výjimečná. Její autor, plukovník Philip J. Corso, působil v Oddělení pro zahraniční technologie a armádního výzkumu a vývoje. V této pozici měl přístup k dokumentům o havárii v Roswellu včetně informací od 509. letecké jednotky, která získala vrak létajícího disku.

Ukázka z knihy

V prvních velmi zmatených hodinách po objevení trosek roswellského plavidla armáda došla na základě nedostatku informací k tomu, že je loď mimozemská. Ještě horší byl fakt, že tato a další plavidla zkoumala naše zařízení, a dokonce se i zdálo, že by mohla mít nepřátelské úmysly a mohla by vojensky zasáhnout.
Nevěděli jsme, co ty bytosti v létajících talířích chtěly, ale z jejich chování jsme usuzovali, že jsou nepřátelské. Především kvůli zprávám o jejich interakci s lidmi a kvůli hlášením o zmrzačení dobytka. Znamenalo to, že bychom čelili vysoce technologicky nadřazené síle se zbraněmi, které by nás mohly zničit.

Nakladatelství Práh bylo založeno v roce 1991. Dosud vydalo více než 350 knižních titulů převážně naučné, populárně psychologické, historické a vzdělávací literatury určené dětským i dospělým čtenářům. Součástí nakladatelského portfolia je i cizojazyčná produkce.


Zajímají vás knihy s válečnou tématikou? Věříte, že existuje UFO? Napište nám o tom!

Nezapomeňte také nahlédnout do našich aukcí, kde můžete vydražit tyto a spoustu dalších knih.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBratrstvo
Všední a dramatické dny československých legií v Rusku 1914–1918

Vácha, Dalibor

Epocha, 2015

zobrazit info o knizeBílá smrt
Příběh legendárního odstřelovače Zimní války Sima Häyhäho

Sarjanen, Petri

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeGerron

Lewinsky, Charles

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeDen po Roswellu
Svědectví plukovníka US Army

Philip J. Corso

Práh, 2015

Napsat komentář