Král zemřel, jeho dílo žije dál

Asimov_Greenberg_PrateleNadace
Král vědecké fantastiky, Isaac Asimov, předběhl svou dobu v mnoha oborech. Některé z nich mapuje antologie sestavená nejprve k oslavě půl století autorovy tvorby, posléze pak k uctění jeho památky. Přátelé Nadace dokazují, že Isaacův odkaz je a bude stále živý.

Nakladatelství Argo ve spolupráci s nakladatelstvím Triton přineslo 4. února 2015 vydání objemné a svým způsobem jedinečné sbírky nejenom povídek Přátelé Nadace: Povídky k poctě Isaace Asimova (Foundation’s Friends: Stories in Honor of Isaac Asimov, 2012). Editorem sbírky je Martin H. Greenberg. Většinu textů sbírky přeložil Zdeněk Uherčík, ve dvou případech se překladu ujala Veronika Volhejnová.

Isaac Asimov (2.1.1920 – 6.4.1992) je proslulý americký autor science fiction, známý kromě formulace tří základních zákonů robotiky třeba i šestidílnou sérií Nadace. Představovat jej více by bylo nepochybně nošením dříví do lesa, proto se zaměřme na vlastní knihu a lidi s ní spojené. Sbírka Přátelé Nadace: Povídky k poctě Isaaca Asimova vyšla v originále poprvé již v roce 1989, kdy ji Martin H. Greenberg jako editor připravil u příležitosti neoficiálního padesátého výročí Asimovovy spisovatelské kariéry. Druhého a rozšířeného vydání se pak sbírka dočkala o osm let později, v roce 1997, kdy byla Martinem Greenbergem jako tribut titulní postavě pět let po Asimovově smrti rozšířena o tři autorovy vlastní nejoblíbenější povídky a dvacet pět krátkých zamyšlení a vzpomínek na Isaaca Asimova nejenom od autorů zde zastoupených. Třetího vydání se pak sbírka dočkala rok po smrti samotného editora a právě z tohoto vydání čerpá nakladatelstvím Argo uvedené první české vydání.

Pět set stránek sbírky je rozděleno na tři hlavní části. Největší je úsek nejstarší (obsah prvního originálního vydání z roku 1989), tedy ten, v němž kromě dvou předmluv od Ray Bradburyho a Ben Bovy a dvou doslovů od Isaaca Asimova samotného a také jeho ženy Janet, přispívá sedmnáct autorů svými povídkami napsanými v duchu Asimovovské tradice.  Svými vlastními příběhy, jež rozšiřují ty Asimovovy s využitím jeho vlastních postav, se oslavy padesáti let Isaaca Asimova v žánru vědecké fantastiky zúčastnili následující autorky a autoři: Pamela Sargent (Běžkyně / Strip-Runner), Robert Silverberg (Asenionovo řešení / The Asenion Solution), Edward Wellen (Vražda Urthova stupně / Murder in the Urth Degree), Harry Turtledove (Pád Trantoru / Trantor Falls), Connie Willis (Dilema / Dilemma), George Alec Effinger (Maureen Birnbaumová po setmění / Maureen Birnbaum After Dark), Mike Resnick (Rovnováha / Balance), Barry N. Malzberg (Čas věčný / The Present Eternal), Sheila Finch (PAPPI), Frederik Pohl (Schůzka na Mile-High / The Reunion at the Mile-High), Poul Anderson (Platónova jeskyně / Plato’s Cave), George Zebrowski (Svědomí Nadace / Foundation’s Conscience), Robert Sheckley (Lovci aut na betonové prérii / Carhunters of the Concrete Prairie), Edward D. Hoch (Zaslechnutý rozhovor / The Overheard Conversation), Hal Clement (Skvrna / Blot), Harry Harrison (Čtvrtý zákon robotiky / The Fourth Law of Robotics) a konečně Orson Scott Card (Badatel / The Originist).

Do druhé části umístil Martin H. Greenberg v rámci druhého rozšířeného vydání tři  „Isaacovy oblíbené povídky“ (Isaac’s Favorite Stories). Jde o práce Nesmrtelný bard (The Immortal Bard), Ošklivý chlapeček (The Ugly Little Boy) a Poslední otázka (The Last Question).

Poslední oddíl, nazvaný příznačně „Poděkování a vzpomínky“ (Appreciations and Memoirs) představuje šedesát stran vzpomínek na Isaaca Asimova jako autora, ale především jako skvělého vědce a člověka. Mnoho z přispívajících se rozpovídává o svých pocitech, které v nich vyvolala zpráva o Isaacově smrti, a také o tom, jakou ztrátou pro svět jeho smrt byla. Mnozí připomenou některou z příhod s Isaacem buď v hlavní roli, nebo v roli toho, kdo byl jejich inspirací. V jednom se však všech dvacet pět úvah shoduje, a to v bezbřehém smutku a pocitu neobyčejné ztráty.

Stejně jako ve většině předchozích antologií, i v této odvedl Martin H. Greenberg jako editor stoprocentní práci. Jeho smrt v roce 2011, v sedmdesáti letech věku, je pro svět vědecké fantastiky srovnatelnou ztrátou, jakou byla v roce 1992 smrt Isaaca Asimova ve věku sedmdesáti dvou let. A přestože třetí vydání sbírky Přátelé Nadace: Povídky k poctě Isaaca Asimova v roce 2012 působí dojmem, že reaguje na Greenbergův skon a je jakousi poctou tomuto významnému editorovi, jde pravděpodobně spíše o shodu náhod. Žádné poděkování či alespoň krátká vzpomínka na jeho obětavou a záslužnou činnost se totiž ve sbírce neobjevuje.

Ať už jste fanoušky science fiction, případně nadšenými následovníky Asimovova odkazu, či jen máte rádi dobrou literaturu, jež vás přivede k zamyšlení a zároveň vám nabídne nadčasový pohled na svět, představovaná sbírka může být pro vás tou pravou volbou. Vzhledem k jejímu záběru je vysoce pravděpodobné, že si své publikum najde, pokud ne jako celek, tak nepochybně pro svoji pestrost.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřátelé Nadace

Argo, 2015

Napsat komentář