Váleční zločinci před soudním tribunálem

mauthausensky_proces
V roce 1946 proběhl soudní proces, jehož výsledkem bylo nejvíce rozsudků trestu smrti v amerických dějinách – proces s pachateli válečných zločinů z koncentračního tábora Mauthausen. Díky knize Tomaze Jardima můžete tuto část dějin poznat i vy.

Proces s předními nacistickými pachateli válečných zločinů před Mezinárodním soudním tribunálem  v Norimberku byl mnohokrát zpracován. Jak však probíhaly procesy s méně významnými pachateli z koncentračních a vyhlazovacích táborů? Detailní podání příběhu mauthausenského procesu v letech 1946-1947 z pera mladého kanadského historika ukazuje, jakým způsobem uchopila téma specifických nacistických zločinů americká vojenská justice. V době, kdy se (nejen) americká justice musí vyrovnávat s válečnými zločiny spáchanými v současných ozbrojených konfliktech v nejrůznějších částech světla i v globální válce proti terorismu, se toto téma stává opět aktuálním.

 

Mauthausenský proces

 

MAUTHAUSENSKY_PROCES_TITULKA.inddAutor: Tomaz Jardim

Překladatel: Jaroslav Veis
Vydalo: nakladatelství Academia
Počet stran: 280
Vazba: lepená brožura
ISBN: 978-80-200-2336-0
Doporučená cena: 345 Kč

 

Bližší informace o knize Mauthausenský proces naleznete na stránkách nakladatelství Academia. Pokud vás kniha Tomaze Jardima zaujala a rádi byste se o tématu poválečných soudních procesů dozvěděli více, doporučujeme vám naši recenzi.

 

Tomaz Jardim

Dr. Tomaz Jardim se jako historik zaměřuje mimo jiné na oblast 2. světové války, holokaustu, moderního Německa a Evropy 20. století. Svou znalost období Třetí říše a soudních procesů s válečnými zločinci využil při práci na knize Mauthausenský proces (v originále The Mauthausen Trial: American Military Justice in Germany), za kterou získal v roce 2013 Wallace K. Ferguson Prize.

Informace o autorovi pochází ze stránek Ryerson University.


academiaNakladatelství Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMauthausenský proces

Jardim, Tomaz

Academia, 2015

Napsat komentář