Se zlem si není radno zahrávat

Dr. Jekyll, autor: Mauro Cascioli
Klasické dílo s hororovými prvky, které nabízí pohled až do těch nejtemnějších zákoutí lidské duše, se vrací na pulty knihkupectví v nové, strhující podobě.

Jsou chvíle, kdy si člověk přeje být někým jiným, nemuset dbát na svou dobrou pověst a názor ostatních a prostě udělat cokoli, co se mu zlíbí, aniž by se musel obávat opovržení, odsouzení nebo výčitek. A předminulé století, ve kterém byl na zdvořilost, počestnost a bezúhonnost kladen obzvláštní důraz, umožňovalo, aby se podobné touhy projevovaly ještě silněji. Novela skotského autora Roberta Louise Stevensona, která poprvé vyšla v roce 1886, však ukazuje, že zdánlivě příjemná možnost vzít na sebe na chvíli podobu, chování i svědomí někoho jiného, má i svá úskalí.

Příběh útlé knížky Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda se stal známým po celém světě a dodnes se těší velké oblibě, o níž svědčí i řada filmových zpracování a muzikál, který na motivy novely vznikl. Text je psán z pohledu právníka Gabriela Uttersona, který je zaskočen překvapivou závětí svého přítele Henryho Jekylla, podle níž má v případě jeho úmrtí nebo zmizení všechen majetek připadnout jistému panu Hydovi. Jeho údiv a starosti o přítele se ještě prohloubí, když pana Hyda osobně pozná. Tento zvláštně zakrnělý a tělesně slabý muž v něm totiž od prvního setkání vzbuzuje nepřekonatelný odpor, který lze jen těžko vysvětlit. Zdá se však, že doktor Jekyll, který je znám jako spořádaný a zásadový člověk, nad Hydem drží ochrannou ruku a vkládá v něj velkou důvěru – jak jinak si vysvětlit, že mu svěřil klíče od své pracovny a umožnil mu neomezený přístup do svého domu? Uttersonovi se však i přes Jekyllovo ujištění zdá, že něco není v pořádku. A jak se pokouší o panu Hydovi dozvědět více, odhaluje odsouzeníhodné rysy jeho povahy, ale také neuvěřitelné a temné tajemství svého dlouholetého přítele.

Chemikovi doktoru Jekyllovi se totiž podařilo něco, co nikdo jiný dosud nedokázal. Vytvořil lektvar, po jehož požití se mohl proměnit v osobu, která nesla všechny jeho charakterové nedostatky, v člověka bez ohledů, mravů a svědomí. A díky tomu, že podoba tohoto nového, veskrze zkaženého individua byla zcela odlišná od jeho, mohl si v jeho těle Jekyll dopřávat všechny rozmary a výstřelky, na něž si jako vážený doktor musel nechat zajít chuť. To, co se zpočátku jevilo jako příjemná možnost uniknout společenským konvencím i vlastnímu svědomí, se však proměnilo v noční můru, když Jekyll nad démonickým panem Hydem začal ztrácet kontrolu. A zatímco tento nemorální muž sílil a získával vládu nad svým stvořitelem, schylovalo se k tragédii, která měla zasáhnout nejen Jekylla, ale i celé jeho okolí včetně Uttersona.

Příběh, který lze chápat jako alegorii o tom, jak nebezpečné je probouzet zlo ve vlastní duši, ale i jako povedený a dovedně vyprávěný horor, je v novém vydání nakladatelství B4u publishing společnosti Albatros Media doplněn úchvatnými ilustracemi argentinského umělce Maura Cascioliho, které skvěle podtrhují temnou atmosféru díla a charaktery jeho hrdinů. Díky této výjimečné kombinaci poutavého, ale i myšlenkově hlubokého textu a zdařilé ilustrátorské práce je kniha jednou z těch, které dokážou na čtenáře silně způsobit a k nimž se bude i po letech rád vracet.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePodivný případ dr. Jekylla a pana Hyda

Stevenson, R. L.

B4U Publishing, 2015

Napsat komentář