Pohádek není nikdy dost!

kido Flickr
Dnešní knižní tipy jsou určeny především knihám pro nejmladší čtenáře. Představeno bude mnoho knih českých autorů a jeden zahraniční komiks z cyklu o Malém princi.


Pirátské příběhy mají vždy něco do sebe. Tonička a pirát Jedno Oko z pera české autorky Dany Šianské navíc řeší pro děti důležité, a přitom poměrně málo reflektované téma. Co když je paní učitelka vlastně zápornější postavou než banda pirátů? To je bezesporu originální námět, který zaujal i naši recenzentku. Autorka Daniela Šianská se také Klubu knihomolů svěřila se zdroji své inspirace – přečtěte si, proč miluje moře a zároveň z něj má strach a respekt.

 

Tonička je nejpřísnější učitelka na celém světě. V městečku, kde učí, z ní mají všichni strach. Jednoho dne se nechtěně ocitne mezi piráty.Jaký bude od této chvíle její život? Budou jí piráti poslouchat? Nebo Toničku přesvědčí, aby se také stala pirátkou? Možné je i to, že nakonec všechno dopadne jinak. Svěží, dobrodružně pohádkový příběh nabídne překvapivé řešení. Kniha svým karikaturně vtipným a poutavým dějem nejen zaujme, ale zároveň pobaví jak malé, tak i starší čtenáře.
Tonička a pirát Jedno Oko

Tonička si lehla na břicho a pevně sevřela matraci. Bojovně přimhouřila oči a našpulila rty.
„Nedám se!“ řeklas odhodlaně. „Budu bojovat! Nejsem pro nikoho chutné sousto!“
Žralok připlul blíž. Chvíli kroužil kolem té divné plující věci.
Zkoumavě pozoroval budoucí úlovek. Byl zklamaný. Tohle mělo daleko do libové dobroty. Tučné jídlo nesnášel.

Tonička a pirát Jedno Oko

Autorka: Dana Šianská

Počet stran: 88
Vazba: vázaná
Formát: 163×235
ISBN: 978-80-86912-92-9

Knihu Tonička a pirát Jedno Oko vydalo nakladatelství Agentura KRIGL.

 

––––––––––––––––––––––––

 

Dášenka a Pumprlík je bohatě ilustrovanou knihou o vztahu české holčičky, už skoro školačky,  a jejího fantasijního kamaráda Pumprlíka. Líbit se bude nejmenším čtenářům a těm, kteří sami ještě číst neumí, ji můžete předčítat. Příběh je protknut řadou roztomilých motivů, které se jistě budou líbit i rodičům. Přesvědčit se o tom můžete v ukázce na našich stránkách.

 

Dášenka má svého Pumprlíka, a ten je s ní pořád. Dokonce i v noci! A to je právě to, Pumprlík zná spoustu míst, o kterých nemáme ani zdání, a do těch neobvyklých krajů cestuje se svou Dášenkou, když se setmí. Je libo do Nesmyslova, nebo snad do Počítačového Újezda? Prosím, cestovatel Pumprlík je tady pro všechny děti od 4 let.

Dášenka a Pumprlík - 	 Slabý Zdeněk K., Buchalová Bára
Dášenka má ráda maminku, tatínka, obě babičky a pohádky. Však se babičky předstihují, která pro ni vymyslí víc pohádek. A holčička se při nich ráda směje, ale někdy se ráda i bojí – podle toho, o čem ty pohádky jsou, jestli o veselé princezně, nebo o zuřivém drakovi. Jenom nerada pláče. Ale kdo by rád plakal.

Prolistujte si ukázku na stránkách nakladatelství.

Dášenka a Pumprlík

Autor: Zdeněk Slabý

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 172×248
ISBN: 978-80-247-5296-9

Knihu Dášenka a Pumprlík vydalo nakladatelství Grada.

 

––––––––––––––––––––––––

 

Audioknihy jsou mezi dospělými stále populárnější. Mezi dětmi jsou však úspěšné již dlouho. Pokud vám večer již neslouží hlas, abyste mohli předčítat před spaním, zkuste tentokrát pustit třeba pohádku O líné babičce. Hlavní hrdinka tohoto příběhu je skutečně nekonvenční dáma, která se nebojí splnit si ani ta nejbláznivější přání. Kouzlo celé nahrávce navíc dodává přednes charismatického herce Arnošta Goldflama. Pokud vás tato pohádka zaujala, přečtěte si naši recenzi.

 

Většina babiček jsou elegantní, upravené dámy, které mají vždy doma uklizeno, napečeno a kdykoli pohlídají vnoučata. Babička z našeho příběhu je ale úplně jiná: nevaří, nepere, neuklízí, nehlídá vnoučata, i když je má ráda. Místo toho si plní svá dávná přání, která celý život střádala do starého škapulíře. Projede se v superrychlém autě jednoho milionáře, proletí v baloně, vyleze na nejvyšší horu světa, naučí se lyžovat, surfovat na internetu, zatančí si v dešti s psychiatry, zahraje si po dlouhých letech na honěnou uprostřed přírody, a vždycky se jí přihodí ještě něco docela nečekaného!

Byla jednou jedna babička a byla to naprosto normální, obyčejná a průměrná babička. Žila ve středně velkém městě, kde byla středně velká nezaměstnanost, měla běžnou, střední rodinu, pár dětí a o trochu víc vnoučat, trpasličího jezevčíka, no prostě: normálka. Jen jedna věc byla na téhle babičce nenormální. Tahle naše babička byla totiž šíleně, ale šíleně líná! Tak – a je to venku! Pokud znáte, děti, nějakou tu babičku, pak víte, že babičky mohou být všechno možné, jenom ne líné!!

O líné babičce (audiokniha)

Autorka: Alena Kastnerová

Namluvil: Arnošt Goldflam
Formát: 127 × 138
ISBN: 8594159390454

Audioknihu O líné babičce vydalo nakladatelství Mladá fronta.

 

––––––––––––––––––––––––

 

Kniha Lenky Rožnovské Panenka šuplenka a panáček Kopíráček na první pohled upoutá nádherným výtvarným zpracováním. Ilustrace a text se skvěle doplňují a obrázky pomáhají dotvářet originální fantasijní příběh o dvou maličkých bytostech z babiččina stolu. Kniha je vhodná pro děti od tří let a bude se líbit i začínajícím čtenářům. Autorka je navíc zkušenou pedagožkou, která se svoutvorbou snaží rozvíjet čtenářské kompetence malých školáků.

 

Představte si starý psací stůl. Ten stůl patří babičce Františce, babičce, která nemá ani počítač, ani mobilní telefon, ale vlastní například psací stroj a starý telefon. Když se otevřou šuplíky stolu, vykouknou na vás ti dva – krásná panenka Šuplenka a černý panáček Kopíráček. Babiččin stůl je celý jejich svět, tady zažívají radosti i strasti spolu s hádavými pastelkami, pracovitou tužkou, sešitem mrzoutem, nepořádnými kopírovacími papíry, namyšleným kalendářem a dalšími zdánlivě obyčejnými věcmi. Jednoho dne babička vypustí z okna papírovou vlaštovku a Kopíráček se Šuplenkou zatouží poznat svět za hranicemi svého stolu
Pohádková mozaika složená ze 111 krátkých příběhů uchvátí ilustracemi Magdy Veverkové, ze kterých dýchá patina starých časů.

 Panenka Šuplenka a panáček Kopíráček -  Rožnovská Lenka
Na stole stál hrníček s čajem. Byl to pan hrníček. Baculatý baculáč s velkým uchem.
Panenka přistoupila k jeho uchu a zavolala do něj: „Pane hrníčku, haló, můžeme se z vás napít?“
„Ale jo,“ broukl hrníček.
Jenomže pan hrníček byl velký. A těžký!

Pokračujte ve čtení ukázky na stránkách nakladatelství nebo se podívejte na naši ukázku.

Panenka Šuplenka a panáček Kopíráček

Autorka: Lenka Rožnovská

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-247-5047-7

Knihu Panenka Šuplenka a panáček Kopíráček vydalo nakladatelství Grada.

 

––––––––––––––––––––––––

 

Malý princ bezesporu patří do kánonu světové literatury, ale ocení jej spíše dospělí. Mladší čtenáři asi raději sáhnou po dobrodružných komiksech, které jsou původním příběhem od francouzského letce inspirovány. V tomto konkrétním, již 18. dílu se Malý princ vydává spolu s Liškou na planetu, na které čas pádí zběsilou rychlostí.

 

Obyvatelé Planety času tichronosové jsou v ohrožení. Čas se zcela zbláznil – v jedné vesnici stojí, v jiné zase pádí zběsilou rychlostí. A nikdo neví, kde se nachází dílna Velkého hodináře, který by to jediný dokázal dát do pořádku. Naštěstí na scénu vstupují naši hrdinové Malý princ a Liška, kteří společně s nadaným hodinářským amatérem Karakatusem najdou cestu k dílně a tím i k řešení problému.
Malý princ

Ukázku si můžete přečíst na stránkách nakladatelství.

Malý princ a Planeta času

Přeložila: Veronika Sysalová

Počet stran: 48
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 210×285 mm
ISBN: 978-80-204-2608-6

Knihu Malý princ a Planeta času (18.) vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Kterému Malému princi dáváte přednost? Klasickému, nebo některé z adaptací?

 

––––––––––––––––––––––––

 



Která z knih vás zaujala nejvíce? Napište nám svůj názor do komentářů!
Tyto a jiné knihy můžete vydražit v našich aukcích.

Autorkou úvodní fotografie je martinak15, licencováno CC BY 2.0. Foto je upraveno.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTonička a pirát Jedno Oko

Šianská, Dana

Agentura KRIGL, 2014

zobrazit info o knizeDášenka a Pumprlík

Slabý, Zdeněk K.

Grada, 2015

zobrazit info o knizeO líné babičce [Audio na CD]

Kastnerová, Alena

Mladá fronta, 2014

zobrazit info o knizePanenka Šuplenka a panáček Kopíráček

Rožnovská, Lenka

Grada, 2015

zobrazit info o knizeMalý princ a Planeta času (18.)

Mladá fronta, 2015

Napsat komentář