Bláznivá pohádka nejen pro malé čtenáře

o_line_babicce
Myslíte si, že typická babička musí nosit květovanou zástěru a neustále vyndávat z trouby buchty a koláče? Pak jste na omylu. Jedna taková babička dělala přesný opak…

Knížka Aleny Kastnerové vypráví příběh babičky, která se nehodlala zařadit do zástupu celého davu jiných babiček, těch typických, které máme my i naše děti na mysli. Chtěla mít klid, volnost a svobodu. A volného času si náležitě toužila užít po svém a ne vyprávěním pohádek na dobrou noc svým vnoučatům, žehlením, pečením a neustálým uklízením. Jak sama říkala: „Binec v bytě – šťastné dítě“.

Důležitou věcí pro ni byl tzv. škapulíř, neboli pytlíček, který obsahuje všechny její sny, jež si doposud nesplnila. A tak z něj pokaždé, když má chuť a náladu vytahuje jeden papírek za druhým a vyplňuje si to, po čem touží. A nic pro ni není problém. Zalétat si balónem, projet se v nejluxusnějším autě na světě či vylézt na osmitisícovku. Tahle babička zvládne s přehledem úplně všechno.

Jen mi pořád nešel do hlavy název knihy, kterou vydalo nakladatelství Mladá frontaO líné babičce. Protože tahle tedy rozhodně líná nebyla. Naopak. Prožila toho víc, než my všichni dohromady. Autorka Alena Kastnerová poté ihned přidává podtitul: Vyprávění o babičce, která si vyhodila z kopýtka. A to už je ten správný titulek.

Ukázka z knihy

„Celý život jsem pracovala, tak nechápu, proč bych si teď v důchodu nemohla kapánek odpočinout,“ říkávala.

V podstatě měla pravdu. Opravdu celý život pracovala – a ještě k tomu ve školství –, ale znáte to: od babiček obvykle chceme, aby byly nažehlené, byt měly uklizený, bábovky napečené a povlečení navoněné. Naše babička měla v bytě binec.

„Celý život jsem uklízela,“ říkávala, „tak bych prosila na stará kolena o trochu klidu. A koneckonců,“ dodávala, „v bytě má být tak uklizeno, abychom byli zdraví, a takový nepořádek, abychom byli šťastní.“ A když už jí poznámky o jejím neuklizeném bytě lezly opravdu na nervy, ušpětačně odsekávala: „Binec v bytě – šťastné dítě!“

Vyprávění je velice příjemné, až bláznivé, ale rozhodně pobaví. A to nejen děti, pro které je určena. Rozhodně bych knížku doporučila k přečtení i dospělým. Ono vám stejně nic jiného asi nezbude, protože se tu vyskytují slova, která možná menší děti znát nebudou, nebo je nepochopí. Je to takový moderní příběh plný internetu a googlování, děti bude zajímat, proč Právo už není rudé a proč nějací pánové mají v kufru auta svázaného cizince a v ruce lopaty… Možná to zní trochu děsivě, ale v podstatě je celý příběh legrační, protože to, jak babička vyřeší nenadálé situace, nevyvolá nic jiného než úsměv.

Knížka je doplněna zajímavými ilustracemi Jakuba Zicha, které tuhle „naši“ babičku znázorňují jako skutečně bláznivou. Jsou ale povedené a skvěle se k příběhu hodí.

Po pravdě, skutečně si myslím, že by si tuhle knížku měli přečíst hlavně dospělí. Je to vlastně taky tak trochu pohádka pro ně…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO líné babičce
Vyprávění o babičce, která si vyhodila z kopýtka

Kastnerová, Alena

Mladá fronta, 2011

Bláznivá pohádka nejen pro malé čtenáře - DISKUZE

Počet reakcí: 6
  1. Hana napsal:

    Tato kniha se mi velice líbila. Přečetla jsem si ji, protože jsem z ní chtěla dělat dětem besedu.Vyprávěla jsem jim jednotlivé kapitoly a potom jsem přečetla kapitolu, jak babička zatoužila naučit se lyžovat. Mělo to u dětí velký ohlas, moc se jim to líbilo, což vyjadřovaly smíchem. Překřikovaly se, že si knihu půjčí a přečtou.

  2. Lidka napsal:

    Prosím, nekamenujte mne, ale tuto knihu považuji za slátaninu. Četla jsem a stále čekala a čekala, kdy přijde ta řádka, která přinese eufórii. Bohužel, nepřišel. Nemohu se zbavit dojmu, že je to podbízivé dílo velmi poplatné době. Fandím všem babičkám, které ze sebe nenechají udělat otrokyně a živitelky vlastních dětí a jejich dětí, ovšem tento způsob, aspoň pro mne, je nepřijatelný. Létejme balónem, choďme po laně, skákejme na gumě, nechme se válet v platové kouli, sjíždějme na snowboardu alpské vrcholky, klidně s vnoučaty, ale prosím, dělejme to v klidu! Chaos této knihy mě děsí.

  3. Alena Badinová ABA napsal:

    Tak Línou babičku jsme si přinesli z knihovny a budeme ji číst před spaním..Už se těším :)

  4. Zdenka Tichá napsal:

    Hezký den, knížku nám nadělil Ježíšek, reps. ten nadělil poukázky do knihkupectví, kde si můj osmiletý syn okamžitě vybral knížku, po které koukal už od podzimu. Přečetli jsme ji nahlas skoro na jeden zátah během neděle, s přestávkami vynucenými tím, že jsem smíchy nemohla číst dál… Opakovaně po mně děti vyžadují zejména kapitolu o zpívání v dešti a o hře na honičku :-) Paní Kastnerová, děkujeme! Zd. Tichá

  5. Michaela Nováčková napsal:

    Úžasná knížka ! Byla jsem se čtyřletým vnoučkem v knihovně , kde si samozřejmě vybral úplně jiné knížky – a mně padla do oka ta o líné babičce. To je přesně, to co babičky potřebují číst . Já mám do důchodu ještě pár měsíců, ale už se nemůžu dočkat, až se začnu věnovat svým zaprášeným a poněkud pozapomenutým koníčkům.Nevím, jak knížku budou chápat děti, ale mě okouzlila , včetně toho drsně poetického konce. Myslím, že by měla být i na poličkách oddělení pro dospělé – možná tam je, ale já zatím chodím jen do dětského ..-))

Napsat komentář