Známý spisovatel historických detektivních příběhů se v OC Letňany setkal se svými fanoušky

Vondruška
Kdo by neznal jednoho z nejznámějších českých spisovatelů současnosti, Vlastimila Vondrušku? Jeho historické romány patří k nejprodávanějším titulům, a tak není žádným velkým překvapením, že setkání s tímto oblíbeným autorem vyvolalo mezi literárními nadšenci značný ohlas.

Pan Vondruška se se svými čtenáři setkal ve čtvrtek 12. března v pražském OC Letňany, kde po celý březen probíhá Knihfest. Během této akce se knihomolové mohou osobně setkat se svými oblíbenými autory a také si nechat podepsat jejich díla. K příležitosti Knihfestu si vydavatelství Tympanum připravilo pro milovníky audioknih dárek v podobě rozhlasové hry Arsène Lupin kontra Sherlock Holmes, kterou si můžete zdarma stáhnout na stránce www.audioknihazdarma .cz

autogramiada_Vondruska (2)

Vlastimil Vondruška

V úvodu setkání nám pan Vondruška představil svou novou sedmidílnou ságu Husitská epopej, která by měla vyprávět o událostech, k nimž došlo během 15. století v Českém království. Vloni na podzim nakladatelství MOBA autorovi vydalo první díl této série, jenž mapuje léta 1400–1415 a zabývá se například mládím Jana Žižky, bitvou u Grunwaldu nebo upálením Mistra Jana Husa.

Zároveň nám známý historik a spisovatel také ukázal svou novou audioknihu Přemyslovská epopej I.  –  Velký král, kterou v prosinci vydalo vydavatelství Tympanum a již načetl Jan Hyhlík.

Knihy pana Vondrušky byly k dostání také ve stánku knihkupectví Dobrovský, jež byl partnerem akce.

Knihy pana Vondrušky byly k dostání také ve stánku knihkupectví Dobrovský, jež bylo partnerem akce.

Od pana Vondrušky jsme se dozvěděli, že rád píše o svých oblíbených historických obdobích, a proto se od něj pravděpodobně nedočkáme žádné knihy o Karlu IV., jenž nepatří mezi spisovatelovy oblíbence. Známý historik totiž podotkl, že se při psaní do svých postav snaží vžít, což by se mu u neoblíbeného panovníka dělalo jen těžko.

Pan Vlastimil Vondruška s moderátorem Bobem Švarcem.

Pan Vlastimil Vondruška s moderátorem Bobem Švarcem.

Povídání s panem Vondruškou se však neneslo jen v duchu jeho literárních úspěchů a plánů. Známý autor se vyjádřil k současnému stavu společnosti a prozradil, že i když se máme po materiální stránce nejlépe v celých našich dějinám, stejně jsme méně šťastní než naši životem mnohem zkoušenější předci. Důvodem je naše honba za nesplnitelnými sny, jež vedou jen ke zklamání. Podle pana Vondrušky mnozí nemají schopnost sebekritiky, aby uznali, že svých cílů, které si vytyčili, nikdy nedosáhnou. Zatímco minulým generacím ke štěstí stačily jen možně dosažitelné cíle, jako mít střechu na hlavou, milujícího partnera a následné pořízení dětí, jež tak zajistí pokračování rodu, my se honíme za ideály, jež mnohdy nevychází z našich schopností, ale pouze snů.

Vlastimil Vondruška

Vlastimil Vondruška

Známý historik se také vyjádřil k možné budoucnosti naší společnosti a projevil své obavy ohledně současného kritického stavu ve spojitosti s islámskými radikály. Dalším z probíraných témat byla otázka historického bádání, jež je v mnohém napřed oproti tomu, co se vyučuje na školách v hodinách dějepisu. Výtku také projevil ke způsobu výuky, kdy učitelé kladou důraz na data a události, ale nejsou schopni naučit své žáky nacházet mezi nimi souvislosti, aby historii skutečně pochopili a byli schopni si z ní vzít i ponaučení.

Pan Vondruška podepisoval všechny své knihy.

Pan Vondruška podepisoval všechny své knihy.

Jednou z připomínek pana Vondrušky také bylo, že by se politici neměli plést do práce historiků a nesnažit se prosazovat své názory v rámci oblasti, o níž nemají dostatek informací a jíž nerozumí. Narážel tak na snahy politiků (a to nejen těch českých, ale například i EU) ovlivňovat výklady událostí.

Poté, co moderátor akce Bob Švarc položil autorovi poslední dotaz, přišly na řadu otázky z publika a následná dlouho očekávaná autogramiáda.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHusitská epopej II.

Vondruška, Vlastimil

Moravská Bastei MOBA, 2015

zobrazit info o knizeHusitská epopej I.

Vondruška, Vlastimil

Moravská Bastei MOBA, 2014

Napsat komentář