Hrajte o Květinovou kuchařku a objevte netradiční suroviny

kvetinova-kucharka
Vyzkoušejte neobvyklé recepty z ingrediencí, které byste v kuchyni možná nečekali. Napadlo by vás někdy servírovat pampeliškový sorbet nebo smažené akátové květy? To a mnohem více si totiž můžete uvařit podle kuchařky Jany Vlkové.

Ozdobte květinou nejen stůl, ale i talíř

Objevte nové chutě a vůně prostřednictvím jedinečných receptů s jedlým kvítím a býlím, které váš talíř promění v malířské plátno plné lákavých barev a tvarů.

Sběr květů bude díky věrným ilustracím herbáře, který je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta, procházkou nejen růžovým sadem.

Kniha Jany Vlkové vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů (přičemž barevně znázorněnou část využíváme v kuchyni), zajímavé informace i tipy a také recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

 

Ukázka z knihy: Bavorský bramborový salát s podbělem

Kvetinova-kucharka-ukazkaPro 4 osoby

4 velké brambory
1 až 2 červené cibule (dle velikosti)
50 g podbělu
1 lžíce vinného nebo jablečného octa
1 kávová lžička hrubé hořčice
sůl a pepř dle chuti

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Následně je oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi tenká kolečka. Ocet promíchejte s hořčicí, solí a pepřem a nalijte na brambory s cibulí. Opatrně salát promíchejte, aby se brambory obalily zálivkou, ale nerozpadly na kaši. Nechte alespoň hodinu odležet, nejlépe v lednici.
Těsně před podáváním ozdobte salát květy podbělu.
Jemné vláčné brambory příjemně kontrastují s pevnými květenstvími podbělu. Čerstvé jarní květy jsou křehké, můžete je použít i s delšími kousky stonků.

Tipy a triky:
V některých bavorských domácnostech se do zálivky přidává i trocha vývaru, nebo oleje, pokud se k salátu nepodává nic smaženého.

Hodí se ke smaženým jídlům, jako jsou vídeňské řízky, „smažák“, nebo grilovanému či pečenému kuřeti.
Když odkvete podběl, připravte salát se sedmikráskou. Později se dá mnohokrát obměňovat po všechna květinová období – je výborný s modrými květy brutnáku nebo s oranžovými lístky aksamitníku či měsíčku, případně i s aromatickou lichořeřišnicí. Květinová období nabízejí nespočetně různobarevných variant.

 

 

Květinová kuchařka

Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

Autorka: Jana Vlková

Vydalo: nakladatelství Smart Press
Počet stran: 288
Vazba: pevná
Vydáno: 2/2015
ISBN: 978-80-87049-76-1

Přečtěte si více o knize Květinová kuchařka, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Smart Press.

Nakladatelství Smart Press založila v roce 2005 Martina Boledovičová. Díky úspěšným knihám, které vydává, se o nakladatelství dozvěděly desítky tisíc čtenářů. Nakladatelství se věnuje především vydávání originálních kuchařek nadšených českých autorů.

 

Vyhrajte knihu Květinová kuchařka

Zaexperimentujte v kuchyni a zkuste nová jídla z květů a rostlin. Že vaše znalosti takových receptů sahají nejdále ke kopřivové polévce, která se vaří na jaře? Nevadí. Právě od toho je tu nová kuchařka Jany Vlkové. V ní najdete nejen inspiraci, ale i mnoho barevných fotografií a ilustrací, díky kterým se s květinami blíže seznámíte, poznáte jejich účinky a dozvíte se, jak je zpracovat. Navíc je vše přehledně rozděleno do kategorií podle ročních období, takže stačí jen nalistovat příslušnou kapitolu a vydat se s košíkem na procházku.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press vám navíc přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Květinová kuchařka vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Květinová kuchařka
probíhá od 20. února do 5. března 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 2 Květinové kuchařky

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKvětinová kuchařka
Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

Vlková, Jana

Smart Press, 2015

Hrajte o Květinovou kuchařku a objevte netradiční suroviny - DISKUZE

Počet reakcí: 0
  1. assaly napsal:

    Dobrý den, včera jsem dostala výhru Květinovou kuchařku, děkuji moc a už obhlížím zahradu kde co sklidit. Krásný den všem.

Napsat komentář