S krimitipy kolem světa

detektiv
Jak se žije, vraždí, vyšetřuje a dopadává vrah v rozdílných státech a kulturách? Všem milovníkům temného žánru detektivek nabízíme několik zajímavých knižních přírůstků.

V novém vydání u nás vychází kniha Kameník švédské krimikrálovny Camilly Läckbergové. Přečtěte si naši recenzi úspěšné detektivky vydané nakladatelstvím Motto.

Kameník

Při lovu humrů objeví místní rybáři v moři u městečka Fjällbacka tělo malé Sáry, dcery Eričiny přítelkyně Charlotty, která se sem přestěhovala teprve před několika měsíci.
Zpočátku se všichni domnívají, že jde o tragickou nehodu. Pitva však prokáže něco jiného – patolog najde v plicích malé Sáry sladkou vodu se zbytky mýdla. Z toho jasně vyplývá, že dívenku kdosi utopil ve vaně, a teprve pak hodil její tělo do moře. Ale kdo by mohl chtít sedmileté Sáře tak strašně ublížit? A proč?
Opět je tu Erika Falcková a Patrik Hedström. Pátrají po pedofilovi, který utopil malou dívenku, a poté hodil její tělo do moře.

Ukázka z knihy

Monika se strašně vylekala.
„Tady byla policie?“
Morgan přikývl, ale neodvrátil pohled od monitoru. Věděla, že by s ním teď vlastně vůbec neměla mluvit. Podle svého harmonogramu v této chvíli pracoval a nikdo ho nesměl rušit. Ale nedokázala si pomoct. Zaplavil ji strach a neklidně přešlapovala z nohy na nohu. Nejradši by s ním zatřásla a přiměla ho, aby jí řekl víc, aniž by musela klást detailní otázky, ale věděla, že by to nemělo smysl. Musela se obrnit obvyklou trpělivostí.
„Co chtěli?“
Stále hleděl na obrazovku a odpověděl, aniž by prsty na klávesnici na vteřinu ztratily svou rychlost. „Ptali se na to děvče, co zemřelo.“
Srdce jí udělalo kotrmelec. Chraptivě se zeptala: „A co chtěli vědět?“
„Jestli jsem ji ráno viděl odcházet.“
„A co ty?“
„Co já?“ tázal se roztržitě.
„Viděl jsi ji?“

 

kamenikAutor: Camilla Läckberg

Překlad: Eva Nováčková
Nakladatelství: Motto
Vydáno: 1/2015
Počet stran: 409
Vazba: vázaná

Přečtěte si delší ukázku či medailon autorky.

 ——————————————

Psychologický thriller s fantasy prvky z pera americké spisovatelky Kay Hooperové vypráví o dvou sestrách, kterým se začnou zničehonic dít podivné věci. Jak je ustojí? Nejen o tom je další kniha, kterou vydalo nakladatelství Alpress.

Slepá důvěra

Emma se narodila a vyrůstala v poklidném městečku Baron Hollow. Jenže pak se stala nehoda a po ní… následovaly noční můry, prostoupené nevýslovnou temnotou, ochromující hrůzou a zoufalstvím žen neúprosně štvaných do náruče smrti.
Nikdo se však nepohřešuje ani se nenašla žádná mrtvola, a tak Emma přičítá děsivé sny své představivosti. Dokud nepřijede její sestra Jessie…

 Ukázka z knihy

Točila se jí hlava hlady a vyčerpáním a bolelo ji celé tělo od modřin a vnitřních zranění, následků surového bití, ale jediné, co vnímala, byla zoufalá touha uniknout. Naslepo se rozhodla pro určitý směr a vyrazila pryč od svého vězení. Pohybovala se, jak nejrychleji to šlo, aby zároveň nenadělala velký hluk. Neviděla přesněji řečeno necítila pod bosýma nohama žádnou cestu, a tak zamířila k hluboké temnotě rýsujících se stromů, protože instinktivně hledala nejbližší úkryt, aby ji případně nezahlédl. S největší opatrností se přebrodila přes mělký potok, aniž by ji napadlo dělat si starosti s hady nebo blátem nebo jinými věcmi, kterých by se při své dřívější holčičí povaze hrozila.
Chtěla žít. To bylo vše.
Teď chtěla akorát žít.

Větší ochutnávku z knihy si můžete přečíst v ukázce.

slepa duveraAutor: Kay Hooper

Překlad: Šárka Tulcová
Nakladatelství: Alpress
Vydáno: 2/2015
Počet stran: 294
Vazba: vázaná

 ——————————————

Dva švédští detektivové v románu Arne Dahla vyšetřují zapeklitou smrt přistěhovalce. Šlo o náhodu? Nebo to tak mělo jen vypadat?

Velké vody

Dag Lundmark byl velitelem rychle a efektivně provedené razie, při níž zemřel Winston Modisane. Byla ale Jihoafričanova smrt nezbytná?
Paul Hjelm a Kerstin Holmová vyšetřují případ, který začíná v prostředí ilegálních přistěhovalců a končí ve lživé idyličnosti švédského léta. Nic není náhoda a detektivové začínají tušit, že se blíží velká voda, která smete vše…

velke vodyAutor: Arne Dahl

Překlad: Kaprová, Linda
Nakladatelství: Mladá fronta
Vydáno: 12/2014
Počet stran: 344
Vazba: vázaná

Kniha Velké vody vyšla v nakladatelství Mladá fronta.

 ——————————————

Nejen detektivní zápletku vám nabídne další z dnešních tipů. Hra s vonným dýmem od Laury Joh Rowlandové, americké spisovatelky čínsko-korejského původu, popisuje peripetie vyšetřování vraždy ztížené přírodní katastrofou.

Hra s vonným dýmem

Píše se rok 1703. Japonské město Edo téměř srovná se zemí strašlivé zemětřesení. Na pozadí skutečné historické události se rozvíjí příběh o vraždě, vášni a nejpodivuhodnějším případu, jaký kdy šógunův komoří Sano Ičiró musel objasnit.
Ve zříceném domě jsou nalezeny tři ženy. O život přišly při módní hře, kdy se hráči podle vůně dýmu snaží určit, jaké látky vonná kuřidla obsahují. Jen v nich obvykle nebývá přimíchán jed…

Ukázka z knihy

Akiko, usazená na matčiných ramenou, vypískla: „Koukejte!“
Sano se otočil směrem, jímž mířil její prstík. Poté, co se zřítily domy v okolí široké ulice, otevřel se nezakrytý výhled na město pod nimi. Sano, jeho rodina a další členové domácnosti se vzájemně podpírali, protože svět se hřmotně natřásal, a fascinovaně hleděli dolů. Ve slabém světle měsíce Sano spatřil, jak se panorama Eda zploštilo. Mezi stoupajícími oblaky prachu bylo slyšet slabé výkřiky. Po celé krajině plála jako pochodně oranžová světla. Po zemětřeseních vždy nevyhnutelně přicházely požáry, když převržené lampy, ohřívadla a kamna zapalovaly domy.
„Všechno hoří,“ pronesla Akiko hlasem, v němž se chvěl úžas. Ve vykulených očích měla vážný výraz.
Sano a Reiko na sebe zděšeně pohlédli. Svět, který znali, právě skončil.

Kniha byla vydána nakladatelstvím Metafora.

hra s vonnym dymemAutor: Laura Joh Rowland

Překlad: Viktor Faktor
Nakladatelství: Metafora
Vydáno: 11/2014
Počet stran: 336
Vazba: vázaná

——————————————

Poslední dnešní titul nás zavede za autorkou Ursulou Poznanski z nedalekého Německa. Nakladatelství Knižní klub vydalo její poslední knihu s názvem Pět, která ukazuje, jak může být docela nevinná hra zneužita k morbidní zábavě vraha.

Pět

Na pastvině leží mrtvá žena. Zavražděná. Na chodidlech má vytetované souřadnice. Na označeném místě čeká příšerný nález: ruka zatavená do plastové fólie a hádanka, jejíž řešení vede ke schránce s další uříznutou částí těla.
V mimořádně ohavné formě geocachingu, moderní hře hledání pokladů s pomocí navigace, posílá vrah dvojici kriminalistů k dalším částem mrtvol.
Vyšetřovatelům ubíhá čas, tuší, že teprve na poslední zastávce dostanou do rukou zásadní dílek puzzle…

Ukázka z knihy

Téměř kolmá, dobrých dvacet metrů vysoká skalní stěna čněla ze země na konci pastviny jako nečekaný přeryv uprostřed krajiny z pohlednice.
Přímo u plotu pastviny klečel muž a vyplňoval nějaký formulář. Jako podložku použil lékařský kufřík. „Dobré ráno,“ pozdravil, ale nezvedl hlavu. „Jste ze Spolkového kriminálního úřadu?“
„Ano. Já jsem Florin Wenninger a tohle je moje kolegyně Beatrice Kasparyová. Můžete nám už říct něco o té mrtvé?“
Lékař s povzdechem nasadil víčko na propisovačku a vzhlédl.
„Moc toho není. Ženská mrtvola, věk pětatřicet až čtyřicet let. Podle mého názoru ji někdo minulou noc shodil z té skály. Příčinou smrti může být úraz lebky nebo natržení aorty, ale vaz zlomený nemá. Na podrobnosti se musíte zeptat soudního lékaře.“

Více o vyšetřovacích postupech hlavních hrdinů vám odhalí listování v knize.

petAutor: Ursula Poznanski

Překlad: Blanka Pscheidtová
Nakladatelství: Knižní klub
Vydáno: 1/2015
Počet stran: 320
Vazba: vázaná


Jste příznivci detektivek? Čtete pouze osvědčené autory nebo dáte rádi šanci i nováčkům v oboru?
V poslední době jsou velmi oblíbené severské detektivní romány. Ovládají Skandinávci umění napětí svým specifickým způsobem?
Napište nám v komentářích vaše názory a navštivte naše aktuální aukce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePět

Poznanski, Ursula

Knižní klub, 2015

zobrazit info o knizeKameník

Läckberg, Camilla

Motto, 2015

zobrazit info o knizeSlepá důvěra

Hooper, Kay

Alpress, 2015

zobrazit info o knizeVelké vody

Dahl, Arne

Mladá fronta, 2014

zobrazit info o knizeHra s vonným dýmem

Rowlandová, Laura Joh

Metafora, 2014

Napsat komentář