Následník lovce duchů

sedmý_syn
Když padne noc, svět začne obestírat temnota plná duchů, přízraků a čarodějnic. Najde v sobě teprve třináctiletý chlapec dostatek odvahy, aby se popral se zlými běsy?

Knihu Sedmý syn vydalo nakladatelství Brána na počátku roku 2015. Jde o dva zkompletované díly ze série Kroniky Wardstone (jmenovitě jsou to tituly Učeň lovce duchů a Kletba lovce duchů), jejímž autorem je Joseph Delaney. Joseph Delaney je britský učitel v důchodu a autor fantasy a sci-fi románů. Debutoval erotickým sci-fi thrillerem Mercer´s Whore, který napsal pod pseudonymem J. K. Haderack, proslavil se však především fantasy sérií pro mladší čtenáře Kroniky Wardstone o lovci duchů a jeho mladém talentovaném učni. Inspiraci pro své příběhy hledá v strašidelné krajině Lancashiru a v místních duchařských historkách.

Třináctiletý Thomas Ward, syn farmáře, je na první pohled úplně obyčejným chlapcem. Je však sedmým synem sedmého syna, což mu značně zkomplikuje život. Je totiž předurčen k tomu, aby se stal učněm lovce duchů. Lovec duchů je muž, chránící obyvatele země před čarodějnicemi, duchy a vůbec před temnotou. Odměnou za to je mu opovržení a samota, jelikož ostatní lidé mají strach před z jeho zvláštních schopností.

Na žádost Thomasovi matky se lovec duchů jménem John Gregory stane Thomasovým mistrem. Nastěhuje si jej do svého odlehlého sídla, kde ho zaučuje v boji proti nejrůznějším temným tvorům a dává mu spoustu důležitých rad, přičemž zvláštní apel klade na zákaz pletek s děvčaty se špičatými botami. Když je jednoho dne Thomas vyslán pro zásoby, zastoupí mu cestu parta chlapců z místního města a chtějí od něj, aby jim dal pár jablek a koláčů. Z problému jej dostane Alice, dívka v černém se špičatými botami na nohou. Jako protislužbu si vyžádá slib, že až bude potřebovat, Thomas jí pomůže s čímkoli. V tomto unáhleném slibu mají počátek Thomasovy problémy, které zaženou do smrtelného nebezpečí nejen jej samotného, ale i celou jeho rodinu…

Titul Sedmý syn již svým slohem dává najevo, že je určen mladším čtenářům, což je ostatně zřejmé i z věku hlavní postavy. Příběh je tak sice relativně jednoduchý, ale na druhou stranu oplývá zajímavými dějovými zvraty a děsivými momenty, které zaujmou i zkušenějšího čtenáře. V průběhu děje se občas objeví lehké nelogičnosti v chování hlavního hrdiny, ty je však možno svést na jeho věk a rozumovou nezralost. Mnohem více mi vadily stylistické a gramatické chyby, jako například opakování slov ve větách následujících bezprostředně za sebou, uvozovky umístěné tam, kde není přímá řeč a podobně. Celkově však mohu říci, že mě kniha příjemně překvapila svou čtivostí.

Fantasy knihu Sedmý syn mohu doporučit čtenářům, hledajícím napětí v dobrodružném, strašidelném a poutavém příběhu. Na jeho motivy byl natočen stejnojmenný film, jenž byl inspirací tvůrci obálky knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSedmý syn
První a druhá kniha ze série Lovec duchů: Učeň lovce duchů a Kletba lovce duchů

Delaney, Joseph

Brána, 2015

Napsat komentář