Lze se zbavit minulosti, ať již byla jakákoliv?

clock
Můžeme se vyrovnat s minulostí? Nebo nás bude neustále pronásledovat? Dnešní tipy přinášejí několik úhlů pohledů různých postav i autorů.

Znechutily se vám už veskrze pozitivní příběhy plné klasických klišé bez špetky ostrovtipu? Pak je pro vás tou pravou kniha Auslendera Shaloma. Jak se nadějný spisovatel vypořádal s použitím historické postavy ve zcela nových souvislostech s kapkou satiry, se dočtete v knize Naděje: Tragédie, kterou vydalo nakladatelství Argo

Naděje: Tragédie

Shalom Auslander si pro svůj příběh zvolil skutečně zvláštní a poměrně kontroverzní zápletku – představte si Annu Frankovou, živou, zdravou a co do chování nechutnou babiznu, která se zabydlí na půdě domu patřícímu současné americké židovské rodině. Jakkoliv je její existence bizarní, slouží Anne Franková v příběhu jako katalyzátor nezvratitelných událostí a veškerý děj se soustředí kolem hlavního hrdiny – otce rodiny, Solomona Kugela.
Rodina Solomona Kugela se přestěhuje do městečka Stockton, které je nejzajímavější tím, že nemá žádnou historii. A právě historii se Kugelovi snaží uniknout – jak své rodinné, tak židovské, nesoucí s sebou břímě viny a osudovosti. Celá kniha je tak skvělou, mrazivě vtipnou, černěhumornou polemikou o nemožnosti zbavit se své minulosti a o dvojsečné povaze naděje, jež může být i zhoubná.

 

nadeje:tragedieAutor: Auslander Shalom

Překladatel: Šmahelová, Radka
Nakladatelství: Argo
Vydáno: 12/2014
Počet stran: 272
Vazba: vázaná

——————————————

Hlavní hrdina dnešní druhé knihy se snaží vypořádat především s minulými vztahy, které mu neustále zasahují do života, ať už skrze život vlastní či jeho syna, a spoluutvářejí tak jeho současnost i budoucnost. Zda se mu s tím povede vypořádat, se dočtete v knize Zapomeň na minulost vydané nakladatelstvím Šulc-Švarc.

Zapomeň na minulost

Lékař Josef Prokop je ženami obdivovaný muž, ale ve svých citech k partnerkám projevuje zdrženlivost a jistou míru sobectví, kterou skrývá za svou uzavřeností. Oženil se třikrát a pokaždé jeho manželství dopadlo jinak, než očekával. Josef si to musí znovu připomenout, když se chystá na svatbu svého syna z prvního manželství, který si bere jeho třetí manželku a za svědka jí jde jeho druhá žena. A přesto bez těch tří různých manželek by nemohl existovat. Díky jednoduchosti první toužil po intelektu druhé, která ho zase svými malichernostmi vehnala do náruče třetí. Román je nejen zrcadlem životů tří Josefových žen, ale také se v něm odhaluje, jaký doopravdy je tento šarmantní a ženami obdivovaný muž.

 

zapomen na minulostAutor: Magda Váňová

Nakladatelství: Šulc-Švarc
Vydáno: 1/2015
Počet stran: 400
Vazba: vázaná

——————————————

Trochu oddechového čtení o bolesti, kterou si hrdinka nese s sebou z minulosti, ale i špetku romantiky a klidu můžete najít v knize Se zatajeným dechem populární australské autorky. Románedici Klokan vydalo nakladatelství Alpress.

Se zatajeným dechem

Po manželově smrti se Becky vrací uklidnit do rodného města. Jenže když se v její blízkosti objeví záhadný cizinec, nalezená rovnováha je zase pryč. Ani městečko Morgan’s Reach není tak idylické: krev je tu hustší než voda a na staré křivdy se nezapomíná. Stačila jediná jiskra – a vše tu lehne popelem. Kupodivu právě oheň přinese lidem nebývalou úlevu…

Ukázka z knihy

V Carey Downs zavládl smutek. Popálená holčička v noci zemřela, a sotva ji Hugh zakryl prostěradlem, její matka se zhroutila. I Velký Mac se tvářil zdrceně, ale zatnul zuby. Něžně zvedl Maeve z kraje postele a odnesl ji do ložnice. Hugh podepsal úmrtní list. Za oknem skučel vítr a blížící se svítání zastíral prach. Pláč dětí a kvílení aboridžinských žen, které celou noc bděly na zadní verandě, prohloubily jeho depresi. Rodina Velkého Maca vlastní farmu po pět generací.Tihle lidé jsou solí země, nezlomní a  nebojácní, zvyklí na místní tvrdé podmínky. Důvěrně znají všechny tragédie spojenés životem v odloučení. Hugh věděl, že nebylo v jeho silách udělat víc. Stačil mujediný pohled na malou pacientku a pochopil, že nemá šanci přežít. Přesto se cítil bezmocný a poražený.

 

se zatajenym dechemAutor: Tamara McKinley

Nakladatelství: Alpress
Vydáno: 1/2015
Počet stran: 304
Vazba: vázaná

——————————————

Stejně jako přechozí, i postava z další knihy má problém vypořádat se se svou minulostí. Nečekaná návštěva jí to nijak neulehčí a donutí ji reflektovat svůj přechozí i současný život, který obrátí vzhůru nohama. Takový příběh vám nabídne kniha Stříbrná zátoka od bestselleristky Jojo Moyesové, již u nás vydává nakladatelství Ikar.

Stříbrná zátoka

Lisa McCullenová se nikdy nedokázala odpoutat od minulosti. Ale nedotčené pláže a uzavřená komunita obyvatel australského přímořského městečka jí nabízí svobodu a bezpečí, po nichž tolik touží – když už ne pro sebe, tak pro svou desetiletou dcerku Hannah. Jenže pak přijede Mike Dormer, ubytuje se v rozpadajícím se hotýlku legendární lovkyně žraloků a Liziny tety Kathleen a veškerý klid a mír Stříbrné zátoky a vlastně vše, na čem Lise záleží, je rázem v ohrožení. Tenhle navoněný panák z Londýna chce totiž z hotýlku a zálivu, jenž skýtá útočiště velrybám, udělat prosperující turistické letovisko. A i když je to přesně ten typ člověka, kterého by Lisa měla nenávidět, co nevidět začne ohrožovat i Lisino rozhodnutí znovu se nezamilovat do někoho, kdo si to vůbec nezaslouží…

 

stribrna-zatokaAutor: Jojo Moyesová

Překlad: Mikolajková, Lucie
Nakladatelství: Ikar
Vydáno: 1/ 2015
Počet stran: 368
Vazba: vázaná

 


Zaujala vás některá z představených knih? Kterou z nich byste si rádi přečetli? Napište nám.

Pokud si některou z knih chcete pořídit domů, využijte naše aukce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNaděje: Tragédie

Auslander, Shalom

Argo, 2014

zobrazit info o knizeZapomeň na minulost

Váňová, Magda

Šulc-Švarc, 2015

zobrazit info o knizeStříbrná zátoka

Moyesová, Jojo

Ikar, 2015

zobrazit info o knizeSe zatajeným dechem

McKinley, Tamara

Alpress, 2015

Napsat komentář