Panenka, která ukrývá děsivé tajemství

Panenkazkostimini
Zacha pojí s Alicí a Poppy nejen přátelství, ale i společná hra, v níž fantazie nezná mezí. Jenže když Zach přijde o figurky, bez nichž už nemůže v hraní pokračovat, uvědomí si, že každá hra musí jednou skončit, i ta sebelepší. Osud si však pro trojici kamarádů připravil ještě jedno velké dobrodružství…

Holly Blacková je jednou z nejúspěšnějších amerických autorek píšících pro děti a mládež, proslavit se však dokázala už i nás. Kdo by neznal populární pětidílnou sérii Kronika rodu Spiderwicků (v roce 2008 vznikla podle této pentalogie stejnojmenná filmová adaptace), na které spolupracovala s ilustrátorem Tonym DiTerlizzim, nebo její román Daň pekluPanenka z kostí je autorčinou zatím poslední do češtiny přeloženou knihou. U nás jí vydalo nakladatelství Jota.

Přestože je Zachovi už dvanáct let, volný čas nejraději tráví hraním si s figurkami společně se svými dvěma kamarádkami Poppy a Alicí. Nejde však jen o nějakou obyčejnou hru, trojice přátel si společně vytvořila dobrodružný svět plný pirátů, zlodějů a mořských panen, kterému vládne porcelánová panenka, jíž pojmenovali Velká královna. Ta je bezpečně ukrytá ve vitríně u Poppy doma a nikdo jí z vitríny nesmí vytáhnout.

Zachův otec začne mít však pocit, že jeho syn je na hraní si s panenkami příliš starý. Podle něj by se Zach měl raději více věnovat basketbalu, a tak mu všechny jeho figurky vyhodí. Zacha se zmocní taková zuřivost, až ho to samého vyděsí, proto se rozhodne kamarádkám o příhodě s hračkami nic neříct a předstírat, že ho hra nebaví a už ji nechce hrát. Obě dívky jeho náhlé rozhodnutí nechápou a chtějí vysvětlení. Když už to vypadá, že je jejich přátelství u konce, náhle se Poppy a Alice zjeví před Zachovým domem uprostřed noci s děsivou historkou. Poppy prý straší duch mrtvé dívky, jejíž ostatky byly použity pro výrobu kostěného porcelánu, ze kterého je Velká královna. Její duše nebude mít klidu, dokud panenku někdo nepohřbí do jejího prázdného hrobu. Opravdu Poppy navštívil duch Eleanor Kerchnerové nebo se jedná jen o další Poppyinu hru?

Panenka z kostí je napínavým příběhem, který dle mého názoru dokáže zaujmout jak mladšího čtenáře, jenž se snadno vžije do kůže hlavních hrdinů, tak i trochu odrostlejší fanoušky duchařských historek, kteří rádi zavzpomínají na dobu, kdy hranice světa tvořily jen hranice jejich fantazie a kde nic nebylo nemožné.

Trojice hrdinů se musí nejen vypořádat s nečekaným dobrodružstvím, které provází řada záhadných událostí, ale také s nastávajícím dospíváním, kdy se vše, co dosud znali, mění a je na čase posunout se zase o kousek dál.

Blacková je zkušenou vypravěčkou, jež velmi dobře ví, jak nadávkovat napětí tak, abyste se od knihy neodtrhli, dokud jí celou nepřečtete. Zároveň také oplývá obrovskou fantazií, což už dokázala ve svých předešlých dílech. Nelze jí ani upřít schopnost psát natolik čtivě, že vás od dynamicky vyvíjejícího se děje nic nerozptyluje, ale spíše naopak vás podporuje v tom, abyste se do příběhu zcela ponořili.

Autorka dokázala skvěle využít strašidelného potenciálu, které mrtvolně bledé porcelánové panenky mají, a vytvořila opravdu zajímavou historku, jež se zalíbí nejedné dobrodružné povaze.

Jestli se nebojíte duchařských příběhů a láká vás tajemství jedné porcelánové panenky, v jejíž přítomnosti se občas dějí divné věci, tak si určitě Panenku z kostí přečtěte. Nebudete litovat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePanenka z kostí

Blacková, Holly

Jota, 2014

Napsat komentář