Touha, která mění dějiny

zeny_uvodni
Být ženou v dobách, které jsou už dávno za námi, neznamenalo vlastně vůbec nic převratného. Rodina a zase jen rodina, to bylo jediné, kde mohla žena něco dokázat. Přesto se našlo pár takových, které odstranily předsudky a přešly přes překážky…

Dnes nepřijde nikomu divné, když na ulici potkáme ženu v policejní uniformě, když z televize slyšíme o pilotce letadla a to že nás v nemocnici léčí běžně ženy – lékařky, už považujeme za naprosto normální. Jenže byly doby, a některé nejsou zase tak vzdálené, kdy si příslušnice něžného pohlaví vybírat v žádném případě nemohly. Jejich jedinou starostí měla být po celý život rodina a péče o děti. Studium jakékoliv školy či zaměstnání, které tehdy vykonávaly výhradně muži, bylo absolutní tabu.

Jak už to tak ale bývá, všechno jednou skončí a tak skončila i „nadvláda“ mužů. Ženy si vybojovaly své místo, které nespočívá pouze v utírání zadečků miminek a vaření teplých večeří pro manžela. Vykonávají povolání, o kterých se jejich předchůdkyním v dobách minulých ani nezdálo. Zda je to dobře, nebo nikoliv není věcí, kterou bych se nyní rozhodla hodnotit. Nehledě na to, že na toto téma by se vedla asi příliš velká diskuze s naprosto nejasným koncem.

Dějiny ale přepsat nejde. Co se jednou stalo, se stalo a jestli je to špatně nebo ne, už můžeme jen hodnotit v čase. To, že v předešlých stoletích žily ženy, které svou touhou po změně, po něčem, co chtěly vykonat, ukončily zmiňovaná fakta, je realita. A právě jim, snad by se jim dalo říkat hrdinky, se chci věnovat.

Nakladatelství Alpress vydalo v tomto roce knihu Lynn Santy Lucia Ženy, které změnily svět. Kniha, která vypráví příběhy právě těch žen, které se postavily předsudkům, zdolaly neskutečně mnoho překážek, ale v oblasti, ve které nějakým způsobem vynikly, jsou známé dodnes jako jejich zakladatelky. Prostě jim náleží to slovo „první“.A jsou to právě ony, které měnily dějiny světa. A nemuselo se hned jednat o politiku, která se do jejich zájmu dostala také. Známe vynikající sportovkyně nebo ženy-vědce, které svými objevy předběhly dobu, překonaly výsostné postavení mužů a ukázaly, že i ony dokážou více, než je jim od malička vštěpováno do paměti.

Z ne tak vzdálené doby můžeme jmenovat například Valentinu Tereškovovou, která 16. června 1963 se jako první žena světa ocitla ve vesmíru. Ale vlastně nikdy to nevypadalo, že by mohla něco takového dokázat. Do školy nastoupila, až když jí bylo deset let, protože se musela starat o své sourozence a vyučila se jako tkadlena. Milovala skoky padákem a to jí zřejmě předurčilo k tomu, co mělo následovat…

Marie Curie-Sklodowská, která přesvědčila vědce své doby svým objevem radiace o tom, že žena dokáže dělat převratné objevy. Jako první žena v historii si odnesla Nobelovu cenu za fyziku, stejně jako její dcera Iréne, která ji získala za chemii. Aby ukojila svou touhu pro objevech, obětovala svůj život a zemřela na anémii způsobenou dlouholetým působením radiace.

Vysloveně bojovnici za ženská práva v sobě našla Christabel Pankhurstová, která nezůstala jen u slov někde při čaji v kavárně, ale šla mnohem dál. Když dostala pokutu na schůzi Liberální strany v Manchesteru roku 1905 za to, že si dovolila přerušit člena vlády s dotazem „Poskytne liberální vláda ženám hlasovací právo?“, odmítla ji zaplatit a skončila v krátkém trestu ve vězení. Ani to ji neodradilo, ale především to byl jakýsi začátek výrazně bojovnějšího stylu žen za tato práva.

Ne všechny ženy, ale známe z historie jako nositelky objevů pro lidstvo, zářivých výkonů na poli vědeckém, uměleckém či sportovním. Jsou i takové jako Pearl Hartová, která zůstala v historii zapsaná jako první žena, která přepadla dostavník. Kvůli tomu si ostříhala vlasy a přestrojila se do mužských šatů. Vždy ji lákal Divoký západ, ale touha po penězích, které nebyli tak lehce dostupné, jak si před tím myslela, ji dovedli na zcestí. I když neučinila nic objevného, opět ale byla „první“. Nepochybně zajímavá kapitola v knize věnující se trochu jinému směru přerodu žen z matek na ty, které něco dokázaly, co mohly dříve jen muži.

Kniha je rozdělena do několika kapitol, každá z nich se obšírně věnuje jedné ženě a jejím činům, které měnily historii, těm, které jsou světově známé a svými činy proslavené. Velice podrobně, do sebemenších detailů autorka popisuje jejich život od narození až po jejich smrt. Ukazuje na souvislosti s dějinami, i na to, jak nelehký byl cíl úkolu, který si vytyčili. Tyto kapitoly jsou skutečně velice obsáhlé, s maximem informací o jejich životě.

Jsou v nich mimo jiné zmíněny i další ženy, většinou takové, které se svými činy či objevy proslavily i v podobné oblasti jako ta, které je věnována samostatná kapitola. Bohužel, údajů o těchto dalších ženách je zde již méně, takže čtenář se dozví maximum informací pouze o necelých dvaceti z nich. Dalším je věnováno ještě pár stránek navíc, ale to spíše působí neuceleným dojmem, a co mě skutečně mrzelo, bylo jen pár řádek o řadě dalších žen, které by stály jistě za větší zmínku, než jen na okraji stránek v rámečku.

Například v této souvislosti je i zavádějící obálka knihy, kde je vyobrazena například Marylin Monroe, která ale v knize své místo, jež by jí věnovalo dostatek prostoru, prostě nemá…

I tak ale čtenář s touto knihou dostává do rukou publikaci, která je nabitá informacemi alespoň o některých z těch, které hýbaly světem i jeho dějinami. Je pouze škoda, že kniha, byť působí jako menší encyklopedie, nebyla zpracována tak, aby obsáhla větší množství životopisů a příběhů žen, které skutečně změnily svět. Protože těch bylo, soudě podle oněch dodatečných minimálních informací v knize mnoho. Doufejme tedy, že se autorka chystá vydat pokračování, protože v tom případě by z knih vzešel ucelený soubor, který by jistě nabyl na hodnotě a zároveň by i čtenář získal velké informace o dalších ženách, které se v této konkrétní publikaci dostaly jen na pouhý okraj.

Příjemné je dokreslení postav buď na dobových fotografiích či kresbách, kterých je v knize dostatek, takže čtenář si udělá i svou představu z jejich práce. Z toho, co vykonávaly, v jakém prostředí žily či pracovaly.

Knihu mohu doporučit všem, kdo se zajímají o historii třeba z nějakého nevšedního pohledu, kterým prvenství žen v určitých oblastech jistě patří. Najdou tu přehledné informace, které jim danou osobu vyobrazí tak, že představa o ní bude pak jasnější než jen suché dějepisné učivo ze školy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽeny, které změnily svět

Santa Lucia, Lynn

Alpress, 2011

Napsat komentář