Náhled za oponu Pána prstenů

Tolkienovo-videni-sveta_20140815120024_1
Pán prstenů je knižní trilogie, kterou za svůj život nepřečte jen málokterý čtenář fantasy literatury. Peter J. Kreeft se pustil do analýzy tohoto pozoruhodného a mnohovrstevného díla z křesťanského pohledu.


Titul Tolkienovo vidění světa s podtitulem Křesťanská filozofie Pána prstenů od Petera J. Kreefta, jejž vydalo nakladatelství Paulínky na konci roku 2014, je další z řady publikací zabývajících se rozborem světoznámé trilogie J. R. R. Tolkiena Pán prstenů. O těchto fantasy knihách z prostředí Středozemě již vyšel nespočet titulů, které se zaobírají například elfským jazykem, údajnou inspirací spisovatele v severské mytologii a podobnými jednotlivostmi. Peter J. Kreeft se však ve své knize zaměřil na něco mnohem obecnějšího. Věnuje se filosofickému a náboženskému základu Tolkienovy tvorby.

Sám Tolkien napsal svému příteli, jezuitskému knězi, že Pán prstenů je svou podstatou náboženské a katolické dílo, ačkoli v samotném příběhu by čtenář těžko hledal nějaké křesťanské reálie. Duchovního rozměru své tvorby si autor prý všiml až zpětně, vědomě jej do příběhu nevkládal a vůbec neplánoval psát nějakou alegorii či kázání. Ostatně představa Froda a Sama modlících se v kostele či Sarumana zpovídajícího se knězi se do magického příběhu vůbec nehodí a některým fanouškům možná přijde i směšná.

Kniha Tolkienovo vidění světa je nejen cestou za poznáním filosofie Středozemě; čtenáře seznamuje i s mnohým o vztahu mezi Tolkienem a jeho blízkým přítelem C. S. Lewisem a o vlivech, kterými na sebe navzájem působili, a díky autorově schopnosti pojímat problematiku obecně dostane i jakýsi úvod do samotné filosofie. Rozbor je doplněn řadou citací, většinou jde o úryvky z Tolkienovy tvorby nebo o slova C. S. Lewise.

Jakožto nevěřící člověk jsem velmi pochybovačná, co se knih o křesťanském pohledu na cokoli týče. Stejně tak u knihy Tolkienovo vidění světa jsem byla před čtením velmi nejistá a vlastně jsem si nedokázala moc dobře představit, co se chystám číst. Jelikož hluboce křesťanský pohled jsem logicky očekávala, časté narážky na podobnost s Biblí mne nepřekvapily. Ze začátku mi dělalo problémy tento fakt lidově řečeno „překousnout“, po chvíli jsem se však naučila vnímat tuto skutečnost z jiného pohledu a s radostí jsem zjistila, že jsem se o své oblíbené fantasy sérii dověděla spoustu nových informací.

Knihu bych doporučila všem fanouškům Pána prstenů, kteří jsou buď sami věřící, nebo jim nevadí číst křesťansky pojatou knihu. Tolkienovo vidění světa ukazuje, jak moc je příběh Pán prstenů hluboký a v jakém množství jednotlivých významových vrstev jej lze nahlížet. Věnuje se mnoha zajímavým tématům, jako je například existence Boha a andělů, osobnosti věcí, kouzlům, smrti, válce mezi dobrem a zlem, filosofii dějin a dalším tématům, jež mají potenciál zaujmout široké pole čtenářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTolkienovo vidění světa
Křesťanská filosofie Pána prstenů

Kreeft, Peter

Paulínky, 2014

Napsat komentář